Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Světu třeba drastická řešení. Jsou zatím politicky neprůchodná

Ohroženo není jen klima, ale životní prostředí celkově, zejména pokud jde o biodiverzitu. Al Gore pochopil, že lidé potřebují si problémy ohmatat a na to se nejlépe hodí např. severní pól. Obdobně sofistikované obyvatele jižní Asie děsí, jak mizí ledovce na Himalájích, které celý rok zásobují vodou tamější veletoky. Vyvolání strachu není politická taktika, ale způsob, jak shodit růžové brýle. Je to realita. S novodobým náboženstvím, jak se o tom zmiňuje náš prezident, to nemá nic společného.

Erazim Kohák a také bývalý ministr Ivan Dejmal ²soukromě² připouští, že to bohužel chce náhlou katastrofu, tak jako Hirošima způsobila, že od té doby nikdy nikdo tuto bombu nepoužil. Že musel být Hitler, aby lidé věděli, co dokáže fašismus. Musel vládnout Stalin, Mao, Polpot, aby bylo jasné, kam může vést zneužití idejí Marxe a Lenina. Supervlivný T. Friedman má pravdu: ²It¢s too late for later.²-²Je pozdě na později.² V New York Times napsal: „Na Bali všechny poháněl k dohodě jediný pocit. Pro naši generaci musí nastat konec slova ²Později.² To byl luxus předchozích generací.“ Existuje-li nějaká změna v globálním vědomí, je to dojem, že s ²uděláme to později² je konec. Dnes ²Později² znamená příliš pozdě, pokud nedojde k radikální kolektivní akci.

 Nenasytná povaha světové ekonomiky vede k tomu, že svět není jen přehříván, je znásilňován. Lidé s nadhledem víceméně vědí, co by se mělo dělat: drasticky změnit mechanismy, které určují běh dění. Nevědí to miliardy lidí, oni to mnozí tuší, ale skutečné řešení by zatím odmítli, neboť by to odnesli státníci, pokud netrpí z politického hlediska sebevražednou mánií. Politici to vědí a až na výjimky nebudou tím prvním tankem, který ve válce vjíždí na most, který může být podminován. A tak zatím nezbývá, než dělat dílčí kroky. Tak jako v ekonomice je klíčové to, co se bude dít v USA. V americké společnosti to vře, jak kvůli ²tvořivé hospodářské destrukci² a migraci z Jihu, tak pokud jde o životní prostředí. Zrodily se tam velké osobnosti, které přijely na Bali: nejen Al Gore, ale i bývalý soupeř Bushe ve volbách senátor John Kerry. Situaci pochopil big business. Na boji o záchranu životního prostředí se dá vydělat. To je obrovský krok vpřed, ale k důslednému řešení to nestačí.  

A jednou bude muset právě velký business, zvláště finanční oligarchie, být pod celosvětovou demokraticko-socialistickou kontrolou. Politika laissez-faire je sebevražedná, chce to nadstátní moc a G-8 to není. Jiří Grygar říká, že v tom procesu ²zařve² miliarda lidí. Může, ale nemusí. Předsedovi ČSSD neumím poradit, co má říkat, než to, co je zde uvedeno. V politice se vyzná a teď potřebuje vyhnat z Hradu V. Klause. To prospěje i klimatu.

Autor: Petr Petržílek | pátek 4.1.2008 12:21 | karma článku: 27,08 | přečteno: 6003x
  • Další články autora

Petr Petržílek

V Čechách prozření, v Kodani zataženo

Jaký to zázrak! Dnes vyšel průzkum STEMu, který i po letitém vymývání mozků panem prezidentem ukazuje, že bohdá nebude, aby český národ rozum ztrácel. 80% Čechů je přesvědčeno, že ke globálnímu oteplování dochází a většina z nich si myslí, že příčinou je lidská činnost. Selský rozum, pane Klausi, si umí spočítat, že skleníkové plyny ukládané milióny desítek let v podobě fosilních paliv není možné během sta let rozvoje kapitalismu spálit a náhle vrátit do ovzduší. Co je ale velmi příjemné překvapení je, že 75% Čechů, Moravanů a Slezanů chce, aby se ČR zavázala ke snižování emisí skleníkových plynů, i kdyby to znamenalo, že si budou muset znovu utáhnout opasky. Jak ale potom českému národu vysvětlíme, že vůle k takové redukci na mezinárodním poli selhala. Kodaňský krach předznamenává kadidlový rozměr boje proti globálnímu oteplování v klerikálních zemích, ale co my?

17.12.2009 v 15:47 | Karma: 8,15 | Přečteno: 2664x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Přestřelená zelená politika škodí klimatu

Špatně nastavená zelená politika někdy negativně ovlivňuje pokrok v boji proti změnám klimatu. Jsou to například příliš velké ústupky místním zemědělcům, které brání dovozu levnějších a efektivnějších biopaliv, nebo dotace zaměřené pouze na výchozí suroviny, nikoli na vyvíjení modernějších technologií. U nás markantním příkladem je přestřelená podpora fotovoltaické elektřiny.

16.12.2009 v 9:35 | Karma: 9,24 | Přečteno: 2134x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Překročme stín kapitalizmu – ukazatel HDP!

HDP je od 30. let minulého století standardní referenční hodnotou, podle níž se hodnotí celková vyspělost státu. Už několik let však odborníci upozorňují na fakt, že hodnocení založená pouze na hodnotách HDP jsou zavádějící a nejsou s to plně obsáhnout realitu v celém jejím rozměru.

1.12.2009 v 13:18 | Karma: 7,34 | Přečteno: 2260x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

V předvečer pražského kongresu PES a kodaňského summitu OSN

Příští týden proběhnou hned dvě významné akce, které se budou zabývat klimatickými změnami. V Praze zasedá kongres Evropských socialistů a hned nato v Kodani proběhne vrcholný summit OSN ke klimatickým změnám, který by měl říci, jak bude svět postupovat poté, co vyprší platnost Kjótského protokolu. Bohužel najdou se zpochybňovači klimatických změn, kteří odkazují na výsledky aktuálních měření, popřípadě na manipulaci s nimi. K tomu dodávám, nechť si tito lidé zajdou pro srovnání na některý z pevninských ledovců.

30.11.2009 v 14:10 | Karma: 6,48 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Lze počítat v dlouhodobých vizích s kapitalizmem?

Nebo ještě lépe řečeno, odstraní další finanční krize kapitalizmus? Nelze určitě s jistotou tvrdit, že zrovna ta příští krize bude doprovázena umíráčkem existujícího systému. Kay, který je zástupcem Martina Wolfa ve FT, se domnívá, na rozdíl od mnoha jiných názorů, že bankrot Lehman Brothers byl "triumph of capitalism, not a failure". Kolektivní prognóza CIA, DIA a dalších 14 zpravodajských služeb "Global Trends 2025" se zánikem kapitalismu nepočítá, počítá pouze s velkým oslabením globální hegemonie Ameriky. V reálu to znamená, že trh přežije, kapitalismus se ale může přeměnit natolik, že budou spory, zda to ještě je současný systém. Sám termín "kapitalismus" se může i nemusí do roku 2025 zcela zdiskreditovat. To bude věc vkusu lidstva za 15 let, které bude ovšem prožívat pokračující devastaci přírody.

27.11.2009 v 17:49 | Karma: 10,64 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik