Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přestaňme porovnávat hospodářské úspěchy států pomocí HDP!

Usilujme o upuštění měření hospodářského úspěchu ukazatelem HDP či HNP. Tento ukazatel měří aktivitu, činnost a nikoliv užitek, prospěch a přínos. Mnohem větší vypovídací hodnotu mají jiné agregované ukazatelé. Například měření NEW - tedy čistého ekonomického blahobytu zahrnuje krom tvorby produktu i stav životního prostředí a hodnotu netržní práce. Na tom bychom se mohli shodnout i s liberáli, vždyť tento ukazatel prosazuje i jejich novodobý guru Samuelson.

Z iniciativy Josepha Stiglitze celou otázku kolem HDP podpořil Sarkozy již před časem. Nyní se jí chopil anglosaský tisk, ze kterého se dá udělat závěr, že v budoucnu by mohl používat HDP či HNP, v tom současném pojetí jen člověk slabomyslný, nebo podvodník. Pro širší vzdělanou veřejnost bude mít zřejmě největší dopad téměř celostránkový článek v Int. Herald Tribune a v NY Times, jehož název je nahoře, plný text pak v příloze, autorem je prof. Eric Zencey z Empire State College. Navázal na slavného německy píšícího, v Česku narozeného myslitele Josepha Shumpetera, který přišel s termínem "tvořivá destrukce". Ten je nyní třeba aplikovat i na teorii politické ekonomie, tj. zničit mj. existující pojetí HDP a HNP, má-li se věda vyvíjet žádoucím směrem. Zvlášť zákeřný a matoucí je termín HDP per capita, běžně na Západě zesměšňovaný v rámci černého humoru. The Economist nyní podtrhuje, že už v roce 1992 vydali publikaci "Guide to Economic Indicators Making Sense of Economics". Richard Stutely v ní píše: "HDP by mělo ve skutečnosti znamenat hrubý dvojsmyslný produkt". Jeho postřehy jsou rozváděny a doplňovány řadou autorů po něm. Stutelyho kniha měla několik vydání, tu z roku 2000 vydalo české nakladatelství Scientia, za překlad odpovídal člen vedení ČNB Oldřich Dědek, nyní na Ministerstvu financí.

 

Nový vítr již zachytili někteří publicisté, samozřejmě vždy pohotový Pavel Kohout, který nazval v Lidových novinách 13. srpna svůj článek "Vše se mohlo odbýt mikrokrizí, stačilo, kdyby důležití lidé četli víc, než jen statistiky". Podobně Ladislav Tajovský v komentáři, který si dělá legraci z tzv. oživení ekonomiky v některých zemích na Západě, které může klidně znamenat pouze statistickou chybu. V komentáři to nazval "Trochu příliš optimismu". Podobně Miroslav Svoboda v MFDnes 14. srpna v článku "Tak jsme na konci krize, nebo ne"? Politici, pokud vím, jak se dá předpokládat, mlčí. Je to těžké, zatím se minulé "úspěchy" ČSSD spojovaly také s využívaním ukazatele HDP, tj. jeho současného pojetí. Největší absurdita měření úspěchu ukazatelem HDP spočívá v tom, že jeho růst znamená tragédii pro přírodu. Upozorňuje na to i zmíněný Svoboda v MFDnes. Zmíněný Kohout doporučuje, aby se šéfové odtrhli od internetu a nejméně hodinu denně studovat – číst nestačí - denní tisk. Internet je v některých situacích výborný akční nástroj, pro skutečné tvořivé myšlení je to zabiják. Údaje HDP neberou v úvahu změny kvality, ať již k lepšímu či horšímu, vůbec technické změny. Také vytěžování zdrojů, jako je ropa, které snižuje zásoby neobnovitelných přírodních zdrojů HDP, nebere v úvahu škody, nebo náklady na nápravu škod na přírodě, naturální netržní transakce atd. Čarování s HDP se pěstovalo i v době Velké deprese, pesimisticky i optimisticky, jak se to hodilo politikům. Optimismus, i když falešný, může usnadnit přípravu, i když ne průběh summitu v Kodani, ekologie dostane prioritu před ekonomikou. Pomůže CDU vyhrát volby a ODS rovněž? Podpoří Obamovu pozici: Jeho politika je úspěšná, Republikání se mýlí. Politici musí někdy lhát?

Autor: Petr Petržílek | pondělí 31.8.2009 7:55 | karma článku: 9,96 | přečteno: 2240x
  • Další články autora

Petr Petržílek

160. výročí TGM

oslavili jsme další jubileum. Vzpomínáme na velkého muže českých dějin, člověka vzdělaného, niterně spojeného s duší národa, se smyslem pro vnitřní opravdovost a čestné jednání, pro právo rovné pro všechny bez ohledu na rasu, národnost, pohlaví nebo sociální postavení. Proto jeho představa demokracie byla spjata s ohledy sociálními a humanitními. Tyto ideály dal do vínku znovuzrozenému česko slovenskému státu. První kroky nového státu předznamenávají jeho další směřování. A byly to velké sociální reformy, které určovaly vnitřní směřování státu. Ve 30. letech nástupu totalitních režimů na všech světových stranách se Masarykovo Československo stalo ostrovem demokracie sociální a humanitní v moři bezpráví. Jeho demokratičtí západní spojenci ho v pudu sebezáchovy předhodili jako úplatek žlutohnědé bestii. Bohužel. Následovala mnohá desetiletí abonovaná mocí zla.

8.3.2010 v 15:30 | Karma: 8,08 | Přečteno: 1895x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Potáhne světovou ekonomiku dolů Peking II.

S ohledem na zájem čtenářů o tuto problematiku, mi dovolte ještě několik poznámek. Poslední desetiletí otřáslo dominancí Západu. Evropa zaostává hospodářsky, navíc se nedokáže chopit ani tak jasných úkolů, jako je třeba nutnost potlačit islámské teroristické sítě na starém kontinentě. Ekonomický hegemon, kterým je Čína, se zase podobá Japonsku v 80. letech, kdy velký nástup byl nakonec ukončen dlouhým obdobím stagnace, které se projevuje podnes a veřejný dluh je největší na světě, činí kolem 200% HDP.

17.2.2010 v 0:00 | Karma: 9,20 | Přečteno: 1805x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Potáhne světovou ekonomiku tentokrát dolů Peking?

Světové hospodářství po Armagedonu odstartovaném pádem Lehman Brothers začala na jaře 2009 projevovat změny, které dávaly naději, že z toho nebude Velká deprese. Za jednu z hlavních příčin krize, jež začala v létě 2007, se všeobecně uvádí to, že centrální banky v čele s FEDem chrlily do ekonomiky spoustu financí za existence mimořádně nízké úrokové míry. A Joe Stiglitz také proto tvrdí, že se připravuje nový malér, zřejmě ještě horší, a to vinou finanční, jak oligarchie, tak byrokracie v čele s centrálními bankéři. Někteří jsou z toho značně nervózní, např. šéfové Bank of England a Bank of Canada. Nicméně je pravda, že masivní rozpočtové injekce a mimořádná opatření centrálních bank začala zabírat a akciové trhy ožily, jenomže jak dlouho to vydrží?

16.2.2010 v 12:10 | Karma: 12,28 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Zvládne to Zapatero?

Je nezodpovědné dráždit Evropany žvaněním, že už mají Velkou recesi za sebou, když roste počet lidí, kteří by chtěli, ale nemohou pracovat. HDP jde sice neviditelně nahoru, ale pověstné světlo v tunelu, pokud jde o zaměstnanost, není vidět. Poukazy na zdiskreditovaný ukazatel HDP vyvolává vztek hlavně u zaměstnanců, kterým se v noci zdává, že ráno mohou patřit mezi nezaměstnané.

4.2.2010 v 11:35 | Karma: 9,94 | Přečteno: 2002x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Státníci v Kodani a magnáti v Davosu – peníze na prvním místě

Když se nejvlivnější deník světa rozhodl v den zahájení summitu v Dánsku uveřejnit velký hlavní článek s nadpisem, zda oligarchie je schopna připojit se účinně k úsilí osvícených politiků a veřejnosti zachránit přírodu a zlidštit umělé prostředí člověka, pak to rozhodně není žádná náhoda. Autor je z University of California a proslul bestsellerem "Collapse", který se považuje za jednu z nejdůležitějších podpor idejím, které propaguje mj. Al Gore.

18.12.2009 v 8:20 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1966x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik