Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén Švejnar

The Economist (18.7.) měl jako hlavní téma selhání soudobé politické ekonomie jako seriózního nástroje, pomocí kterého je možno realitu nejen do hloubky analyzovat, ale také jej mít jako obecný návod pro hospodářskou politiku. Do popředí jdou prognostici jako Joseph Stihlitz, kteří dlouhodobě upozorňovali na blížící se šoky, teoretik i praktik – byl např. hlavním ekonomem Světové banky – nyní všeobecně uznávaný, neboť "predicted the global financial meltdown". Právě tohoto nositele Nobelovy ceny za ekonomii chce Švejnar angažovat pro svůj nový think – tank v Praze, kde by působil jako host, i když by nadále měl hlavní působiště na americké Columbia University.

Má to být organizace na pomezí ekonomiky a politiky. Velkorysé zařízení, obhospodařující Střední Evropu. Rozjezd této instituce podmiňuje tím, že shromáždí alespoň Kč 300 mil., aby byla skutečně nezávislá: "Jsme už příliš dlouhou dobu v situaci, kdy nediskutujeme, ale hádáme se. Debaty jsou velice vyhrocené, zpolitizované a často personalizované. Nebereme v úvahu nová fakta. Kdyby takové analýzy existovaly, byly běžně dostupné, staly by se základem pro skutečně odbornou diskusi. Instituce, které v regionu již existují, více méně žijí z grantů a kontraktů, které musejí obnovovat každý rok, což jim bere spoustu sil. Aby přežily, zaměřují se příliš monotématicky. Politici pak dělají zbytečné hlouposti, jako byl návrh na snižování spotřební daně u pohonných hmot, když jejich cena prudce padala". Švejnar stále zdůrazňuje jako lék na krizi potřebu zvýšit poptávku, a to v řadě zemí, vlastně celosvětově, současně. Musí to být velká vládní, globálně koordinovaná intervence. Pokud to udělá jedna nebo několik států, nemá to efekt: "Když to uskuteční celá Evropa, bude to mít efekt. A ještě větší, když půjde o akce celosvětové a koordinované".Švejnar odmítá názor, že studenti, kteří se mají stát manažery velkých firem, by se měli naučit vnímat svoje budoucí podřízené nikoli jako lidi, ale jako pouhá čísla, kolonky či položky ve výkazech: "Je to zastaralý přístup. Budoucím manažerům je třeba radit, že hospodářství se má rozvíjet s cílem dosáhnout co největšího blahobytu obyvatelstva. Ekonomie, jako věda musí najít celosvětové nástroje, jak toho docílit a to co nejefektivněji. Proti tomu je namítáno, že kolektivní akce, ať už celoevropské nebo v rámci OECD či celého světa povedou k tomu, že se společně zvýší i zadlužení jednotlivých zemí. Ovšem na druhé straně, tyto dluhy se také následně za konjunktury snáze splatí.

Autor: Petr Petržílek | pátek 7.8.2009 12:37 | karma článku: 10,63 | přečteno: 1987x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Kalifornie - další západní oběť globálního oteplování

Kalifornie se už tři roky potýká s velkým suchem – proto hledá způsoby, jak rozšířit své zásoby vody (Wall Street Journal, 10.7.2009). Dodávky vody na zavlažování jižní Kalifornie jsou omezeny o 30%. Možnými řešeními je buď vybudování nového kanálu okolo delty, nebo vybudování dalších nádrží zadržujících zásoby vody. Obě varianty jsou poměrně drahé a navíc vzbuzují protesty ekologických uskupení, která tvrdí, že přehrad je v Kalifornii dostatek a stát se má spíše zaměřit na opravu a modernizaci již existující infrastruktury a lepší využití spodních vod.

11.9.2009 v 10:39 | Karma: 5,85 | Přečteno: 2280x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Devalvace dolaru, nebo velká inflace?

Politologové i u nás, když uvažují o vedoucím, klíčovém postavení Spojených států v současném světě, tak se soustřeďují na vojenský a zpravodajský aspekt celé otázky, jakož i na efektivnost americké diplomacie, podporované rozsáhlými propagačními nástroji.

10.9.2009 v 16:29 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3081x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Krajinný ráz – nejen o větrnících

Krajinný ráz, tvář naší země, rodná země, má vlast. To jsou pojmy s velkým emotivním nábojem. Ve vzpomínkách na vlast se v cizině vynořovaly v myslích vystěhovalců bory po skalinách, vody po lučinách nebo hory, nad nimiž hromy divo bijú, až ten zemský ráj se dostal i do národních písní Čechů a Slováků.

3.9.2009 v 16:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 2423x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Přestaňme porovnávat hospodářské úspěchy států pomocí HDP!

Usilujme o upuštění měření hospodářského úspěchu ukazatelem HDP či HNP. Tento ukazatel měří aktivitu, činnost a nikoliv užitek, prospěch a přínos. Mnohem větší vypovídací hodnotu mají jiné agregované ukazatelé. Například měření NEW - tedy čistého ekonomického blahobytu zahrnuje krom tvorby produktu i stav životního prostředí a hodnotu netržní práce. Na tom bychom se mohli shodnout i s liberáli, vždyť tento ukazatel prosazuje i jejich novodobý guru Samuelson.

31.8.2009 v 7:55 | Karma: 9,96 | Přečteno: 2240x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Pocitista Klaus, aneb jeho boj se zářivkami

Přední světový klimatolog Václav Klaus včera představil svou novou knihu „Modrá planeta v ohrožení“, která úspěšně navazuje na jeho předcházející pseudovědecké poznatky o klimatu tentokráte pokusem o degradaci závěrů skutečných vědců tím, že dali na Stalinovu radu a předpovídají budoucnost, které se nedožijeme. Pan prezident se zřejmě ani tentokráte neseznámil se závěry Mezivládního panelu pro klimatické změny, protože jinak by musel vědět, že důsledky globálního oteplování zažíváme již nyní. Jeho generace byla poslední, která bezprostředně nedoplácela na bezohledné ničení životního prostředí. A tak není divu, že pocity pána tvorstva a světa, kterými nutně pan prezident podléhá, převážily nad sebezáchovou a rozumem. Náhrada zářivek za žárovky je to nejmenší, co může naše civilizace pro svou záchranu udělat. Přesto Klaus vyzývá občany k nákupu edizonek do foroty. Proč? Ač jeho pohnutky neznám, troufám si tvrdit, že i tentokráte Klaus podlehl pouze svým pocitům a že je naprosto přesvědčen o své pravdě, aniž by se obtěžoval si cokoliv ověřit.

29.8.2009 v 14:36 | Karma: 10,70 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik