Zemanův volební návrh

V bouřlivé předvolební kampani, která se nám nějak smrskla na Benešovy dekrety a dehonestaci zvoleného prezidenta, poněkud zapadl stranou jeden Zemanův návrh (pokud o této variantě voleb mluvil někdo jiný dříve, tak mě prosím opravte, já to nezaznamenal) o změně volebního systému do Parlamentu ČR. Ten návrh, pokud si dobře vybavuji, zněl v tom smyslu, že by občan měl možnost zakroužkovat a tím vybrat kandidáty napříč volebními lístky. Mluvilo se tuším o možnosti zakroužkovat 10 kandidátů.

Je to jedna z mála zajímavých myšlenek, kterou některý z kandidátů ve volební kampani vypustil z úst. Vím samozřejmě, že toto již nějakou dobu funguje v komunálních volbách, ale proč to nezavést i do voleb krajských či parlamentních?

Když dostanu volební lístky jednotlivých volebních uskupení, zajímá mě jednak, kdo se voleb v mém volebním okrsku účastní a samozřejmě pak i osoby na jejich kandidátkách. Často se mi stane, že znám osobnosti z regionu, ve kterém žiji, ale je mi za těžko volit kandidátku se 30ti i více lidmi, když si tam vážím práce jednoho člověka a o ostatních jsem nikdy ani neslyšel. Už proto by pro mne jako voliče bylo lepší (a v mnoha ohledech i více motivující), kdybych si mohl vybrat a zakroužkovat kandidáty třeba z pěti volebních uskupení.  Počet kroužků může být samozřejmě předmětem diskuze, rozumná se mi jeví možnost 10-15 kandidátů, které bych mohl určit.

Mnozí budou tvrdit, že volíme stranu s programem. No nevím, nevybavuji si, která z parlamentních stran (snad s vyjímkou KSČM - ta ho má 60 let neměnný) dodržuje svůj program (pokud nějaký má - většinou jsou to jen hesla a fráze ve stranických barvách). Navíc by podle mého soudu byli nuceni osoby na kandidátkách k daleko větší předvolební aktivitě vůči svým voličům a volič by měl šanci si o takové osobě utvořit nějaké mínění.

Zároveň bych těm, kdo chtějí volt určitou stranu a program, tuto možnost zachoval. Zatímco by volič, který chce volit určitou stranu, vložil do obálky jeden volební lístek, ti ostatní by mohli vložit volebních lístků více se zakroužkovanými osobnostmi.

Na jednu stranu by to asi znamenalo větší administrativní zátěž při sčítání, na stranu druhou by to dle mého názoru znamenalo větší aktivitu a angažovanost voličů a také větší volební účast.

Přiznám se, že bych možnost takovéto volby uvítal.  Ale třeba mi někdo z diskutujících dokáže nabídnou ještě lepší model.

Autor: | pátek 1.2.2013 15:42 | karma článku: 12,80 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Světoví politici servilní?

19.4.2016 v 11:58 | Karma: 28,30

Ukrajina kontra Rusko

14.4.2016 v 16:05 | Karma: 20,54

Proč stále dvojí metr?

13.4.2016 v 19:13 | Karma: 39,77

To by nevymyslel ani Orwell

5.4.2016 v 15:15 | Karma: 38,75