Obranné a obytné věže diaolou

Pojedete-li někdy do provincie Guangdong v jižní Číně, určitě nezapomeňte navštívit prefekturu Jiangmen, ve které se nachází unikátní stavby zvané „diaolou“, tj. věže připomínající pevnůstky. Většina z nich se nachází v okresu Kaiping, odkud v minulém a předminulém století mnoho Číňanů emigrovalo do zahraničí. Do Číny se pak vraceli nejen s vydělanými penězi, ale i s novými myšlenkami, které měly za následek budování několikapatrových věží v částečně západním stylu. Uvidíte zde např. řecké sloupy, islamské kopule či portugalské visuté balkónky, které se mísí s tradiční čínskou architekturou. Dnes se v okresu Kaiping nachází přes 1 800 diaolou (většina je ale opuštěných) a dalších 500 ve vedlejším okresu Taishan. Jedná se o unikátní stavby, které byly v roce 2007 zařazeny na Seznam světového dědictví UNESCO.

Diaolou jsou porůznu roztroušené po celé prefektuře Jiangmen, která v minulosti představovala nepříliš bezpečnou oblast. Z přírodního hlediska se jedná o krajinou protkanou řekami, jež nejednou zaplavily okolní pole a vesnice. Z hlediska sociální bezpečnosti to bylo místo, kde řádily bandy lupičů - ne nadarmo se čtyřem tamějším okresům (Xinhui, Taishan, Enping a Kaiping) přezdívalo „čtyři okresy, které nelze kontrolovat“. Z těchto důvodů si místní lidé stavěli opevněné vícepatrové věže jako ochranu před povodněmi a lupiči. První diaolou pochází již ze druhé poloviny 16. století, nicméně až na přelomu 19. a 20. století se budují v masovém měřítku, zejména pak ve dvacátých a třicátých letech 20. století. Většina diaolou se sestává z tlusté masy zdiva (kámen, dusaná hlína, cihly či později železobeton) a malinkých oken. Svým vzhledem připomínají pevnůstky, protože plnily zároveň i obrannou funkci.

Udává se, že v letech 1912 až 1930 bylo v okresu Kaiping zaznamenáno na 71 případů rabování, přes 100 zabitých vesničanů a více než 210 kusů ukradeného dobytka. Došlo také k vyplenění tamějších škol a únosům učitelů a žáků. V roce 1922 banda zlodějů vyrabovala střední školu ve městečku Chikan a unesla ředitele i několik žáků. Nicméně za použití světlometu umístěného na jedné z věží se podařilo zloděje vypatrát dříve, než z městečka utekli, a ředitele spolu se 17 žáky zachránit. Tato událost způsobila v okresu velký rozruch, dokonce i Číňané v zahraničí byli překvapeni - věže dialou mohou plnit i funkci strážních věží!

Po opiových válkách, tj. přibližně v polovině 19. století, kdy v Číně dochází k mnoha povstáním, poslední čínská (resp. mandžuská) dynastie upadá a do vnitrozemí pronikají cizinci, odchází právě z prefektury Jiangmen řada Číňanů za vidinou lepšího živobytí do zahraničí (jižní Asie, Austrálie a Severní Amerika). Většina z nich nakonec skončila jako kuliové (z čínského kuli 苦力, dosl. „hořká síla“, tj. „namáhavá práce“) a vykonávali různé nekvalifikované manuální práce. Nicméně těm několika z nich, kterým se podařilo se uchytit a zbohatnout, vděčí Jiangmen za jedinečné obytné a obranné věže. Nebyli to ale jenom bohatí Číňané žijící v zahraničí, kteří si nechávali postavit ve své domovině sídla v podobě diaolou. Stávalo se, že se několik rodin ve vesnici, popř. celá vesnice nebo několik vesnic, složila na výstavbu obranné věže, jež mohla fungovat jako úkryt v případě nájezdu lupičů, popř. v době povodní, nebo jako strážní věž.

Diaolou lze tedy rozdělit do tří typů. První typ představují obytné věže, které si stavěli bohatí Číňané žijící v zahraničí a kterých je nejvíce. Druhý typ jsou obranné věže sloužící jako úkryt a patřící celé vesnici či několika vesnicím. Třetí typ, rovněž spadající pod správu více vesnic, jsou strážní věže.

Dnes jezdí turisté obdivovat diaolou do okresu Kaiping, kde je v rámci cestovního ruchu zpřístupněno několik míst, v nichž se nachází reprezentativní několikapatrové věže. Vaší pozornosti by určitě neměla uniknout vesnice Zilicun, protože tamější diaolou patří k těm nejkrásnějším. Zajímavé je, že okolo 250 obyvatel této vesnice, kteří si zde nechali vystavět přepychové obytné věže, žijí v současné době v zahraničí, především v Americe, Kanadě, Austrálie, Singapuru, Malajsii a Indonésii. Každá z věží má své jméno, např. věž Iluzorních mračen, věž Bambusového háje aj. Chcete-li více do přírody, jeďte do vesnice Majianglong, kde se z bambusového moře do nebe vypínají skvostné diaolou. Zajímají-li vás čínské zahrady, podívejte se do Zahrady Li. Tento komplex, jenž se skládá z rozsáhlé zahrady a obytných diaolou připomínající naše vily, si nechal ve dvacátých letech minulého století vybudovat zámožný pan Xie Weili z Ameriky. K velmi zajímavým patří i diaolou v historickém městečku Chikan, z nichž některé dnes slouží i jako filmové ateliéry. Z městečka se také můžete vydat do nedaleké pitoreskní vesničky Jinjiangli, kde stojí bezesporu nejvýstavnější (a také největší) obytná věž Ruishilou, která určitě stojí za vidění!

Štastnou cestu!

Autor: Petr Vrána | neděle 18.1.2015 12:03 | karma článku: 12,48 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Petr Vrána

Lotosová chodidla

8.10.2016 v 8:58 | Karma: 18,55

Petr Vrána

Starobylá osada klanu Qin

2.12.2015 v 21:05 | Karma: 13,30