Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bolí vás tělo? Zkuste hadí pálenku!

V tradiční čínské medicíně se „hadí pálenka“, někdy též zvaná jako „hadí víno“, považuje za „nebeský lék“. Léčí prý všechno - od migrény přes bolesti kloubů a kostí až po impotenci. Jedná se o alkohol, který posiluje tělo i ducha. Je to opravdový „poklad mezi alkoholickými nápoji“, jak se v Číně někdy říká. O využívání hadů v čínské medicíně se dokonce můžete dočíst v prvním čínském lékopisu z období kolem přelomu našeho letopočtu. Dnes je tato pálenka populární nejen v Číně, ale i ve Vietnamu a dalších zemích jihovýchodní Asie.

Zajímavá je také legenda o jejím objevu.

Před několika sty lety byl v jednom městečku v čínských horách hostinec, kam lidé chodili popíjet pálenku. Hostinec se těšil velké oblibě a o zákazníky nebyla nouze. Jednoho dne bylo hostů tolik, že ani pálenka za pultem nestačila, tolik se pilo. Vedoucí hostince proto poslal sluhu jménem Li Bo (vysl. Li Po) do skladu, aby donesl další. Ve skladu byl však okolo stropního trámu omotaný obrovský had, který si právě dopřával pálenky z jedné nádoby. Li Bo se hrozně polekal, otočil se a s křikem běžel zpět. Když hosté uslyšeli takový povyk, běželi se hned podívat, co se děje. Nikdo z nich ale neměl odvahu se přiblížit k obrovskému hadovi. Netrvalo dlouho a opilý had spadl do nádoby. Li Bo rychle přiběhl, zakryl nádobu víkem, na které pak ještě položil velký kámen. Pokaždé, když šel potom do skladu, slyšel, jak se z nádoby ozývají nějaké zvuky.
Uplynuly dva roky a Li Bo sebral odvahu a jednho dne odklopil víko od nádoby. Co nevidí, had se v alkoholu úplně rozpustil! Pálenka navíc zčervenala, takže už nebylo možné ji prodat. Li Bo následně dostal příkaz, aby později, až bude mít čas, pálenku vyhodil.

Ve městečku žil také jeden darebák jménem Liu (vysl. Liou) nepříliš velké postavy, který navíc kulhal a za deštivého počasí nebyl ani schopen vstát z postele z důvodu hrozné bolesti v zádech a nohou. Tenhle Liu chodil často do hostince na pár skleniček pálenky. Samozřejmě nikdy neplatil. Když mu sluha Li Bo nenalil, darebák Liu ho zmlátil, a když mu nalil, dostal zase výprask od vedoucího hostince. A proto když jednou opět přišel ničema Liu, vzpomněl si Li Bo na hadí pálenku, která byla ještě stále ve skladu. Sotva Liu vypil první skleničku, sesunul se na zem a už se nehýbal. Li Bo si myslel, že se otrávil, proto ho odvlekl do místnosti, kde bydlel. Až nastane večer, chtěl se darebákova těla nějak zbavit.
Jenže když se po práci vrátil do svého pokoje, uviděl, že Liu nejen že není mrtvý, ale sedí na posteli a mumlá si: „Vynikající pálenka! Vynikající!“. Pak zničehonic vstal a svižným krokem odešel, po kulhání už nebylo ani stopy. Za dva dny, zrovna když pršelo, přišel darebák Liu znovu, že prý chce ještě tu pálenku, co pil posledně. Li Bo se divil, jak mohl za takového počasí ten darebák přijít, vždyť dříve nebyl schopen ani vstát z postele. Liu mu řekl, že po té pálence se cítí mnohem lépe a dožadoval se další. Sluha mu tedy přinesl ještě jednu skleničku, ale když chtěl darebák ještě více, řekl mu, že už všechno vypil. V duchu uvažoval: „Je možné, že by tato pálenka měla léčivé účinky?“
Li Bo pocházel z chudé rodiny. Jeho tatínek trpěl bolestmi zad a nohou a už se ani nemohl hýbat, pouze celé dny ležel v posteli. Neměli ale peníze na léčbu, proto přinesl domů aspoň několik lahví hadí pálenky. Jen co tatínek vypil první láhev, seskočil z postele a už mohl zase chodit. Poté, co vypil druhou láhev, všechny bolesti zmizely. Vypil ještě několik dalších lahví a mohl zase obdělávat pole. Dobrák Li Bo potom dával hadí pálenku chudým lidem, kteří měli podobné bolesti. Když se o tom dozvěděl vedoucí hostince, zakázal mu dále hadí pálenku rozdávat, ba co víc, začal ji sám prodávat za vysokou cenu. Od té doby se prý nazývá „hadí“.

A jak se taková pálenka připravuje? Jeden ze způsobů přípravy vypadá tak, že se čerstvě zabití hadi nakládají do alkoholu, obvykle rýžové pálenky. Chcete-li si udělat jasnější obrázek, podívejte se, jak se hadí pálenka připravuje na ulici v Kantonu!

Autor: Petr Vrána | čtvrtek 3.7.2014 12:08 | karma článku: 9,57 | přečteno: 729x
  • Další články autora

Petr Vrána

Lotosová chodidla

Určitě jste už slyšeli o zvyku svazování ženských chodidel, který byl v Číně rozšířený až do první poloviny dvacátého století.

8.10.2016 v 8:58 | Karma: 18,55 | Přečteno: 578x | Diskuse| Kultura

Petr Vrána

Čínský Hobitín – starobylá vesnice Lijiashan

Když jsem v roce 2011 poprvé navštívil pitoreskní vesnici Lijiashan (vysl. Li-ťia-šan), měl jsem pocit, že jsem se dostal do Hobitína z románu Pán prstenů.

6.10.2016 v 16:37 | Karma: 12,82 | Přečteno: 460x | Diskuse| Cestování

Petr Vrána

Starobylá vesnička v Yunnanu – jak se žije na střeše?

V kraji, kde lišky dávají dobrou noc, se rozkládá ojedinělá vesnička Chengzi. Doprava v této oblasti je poměrně složitá, zvlášť pokud nemáte vlastní auto. Bez znalosti čínštiny není takřka možné, abyste tento „ráj na Zemi“ našli.

3.9.2016 v 13:54 | Karma: 18,21 | Přečteno: 418x | Diskuse| Cestování

Petr Vrána

Starobylá osada klanu Qin

Když nás na podzim navštívil v Kantonu kamarád Honza, zkušený světoběžník a vášnivý fotograf, lámal jsem si hlavu, kam bych ho vzal na výlet. Chtěli jsme zajet do nějaké vesničky, do které ještě nepronikl turistický ruch.

2.12.2015 v 21:05 | Karma: 13,30 | Přečteno: 414x | Diskuse| Cestování

Petr Vrána

Wulingyuan – Malebná krajina nesmrtelných

V Číně je mnoho krásných míst. K mým nejoblíbenějším patří bezesporu oblast Wulingyuan – pitoreskní krajina z čínských svitkových maleb. Pojedete-li někdy do Číny, toto místo byste neměli vynechat. Vřele doporučuji!

2.9.2015 v 5:45 | Karma: 22,65 | Přečteno: 790x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 574x
V současné době žiji s rodinou v Kantonu (Guangzhou), kde se živím jako tlumočník (čínština) a průvodce po Číně. Ve volných chvílích píši u šálku dobrého čaje o (nejen) čínské kultuře. Více o mně na www.laoma.cz.

Seznam rubrik