Peltův produkt - když jde ve fotbale lecos popostrčit

Začíná další ročník české fotbalové ligy, která se vyznačuje zejméná korupcí, zákulisními dohodami a značně pokulhávající kvalitou.

Martin Křížek začíná svůj komentář v Lidových novinách lakonicky: "Pět dní před startem fotbalové sezony vedení Synot ligy zjistilo, že začíná už za čtyři. Ano, i to je možné."

Přesuny termínů podle přání klubů v pohárech, které nejsou schopny během čtyř dnů odehrát dva zápasy odráží jakousi neochotu podrobit se v zahraničí naprosto běžnému systému dvou zápasů za týden.

Dále přesvědčení, že se všechno tak nějak "po česku" kamarádsky vyřeší, i kdyby se při tom měly měnit věci jasně dopředu smluvené, s nimiž tisíce lidí (v tomto případě diváků) dopředu počítá.

Jen aby po tom těžkopádném štrachání ten jeden den navíc pro Spartu a Plzeň skutečně znamenal tak obrovskou výhodu.

Je to neskutečně symbolické a silné memento, zvlášť v lize, v níž působí tolik kontroverzních a v korupčních aférách namočených lidí a která se nikterak velkou návštěvností nevyznačuje.

Pointa tkví v tom, že ze zákulisí prostě je tak nějak možné cokoli popostrčit vámi požadovaným směrem. To vše v momentě, kdy se musí dohodnou kluby, vlastníci vysílacích práv i vedoucích lidé ve fotbalové asociaci.

Tratí na tom samozřejmě nejvíce diváci, o které jde v Synot lize vždy až v poslední řadě. Ti si to dobře uvědomují, když na stadionech napříč celou zemí skandují heslo "český fotbal pro fanoušky".

Tato možnost pozměnit různé věci vyniká o to ostřeji, o co striktněji fotbalová asociace nutí kluby v druhé lize do finančně a časově náročných přestaveb stadionů, pokud se chtějí ucházet o postup do první ligy.

Tam najednou žádné výjimky neexistují, což v různých obměnách na vlastní kůži poznaly kluby z Ústí nad Labem, Varnsdorfu a Znojma.

Paradoxní je ona snaha mít navenek blyštící se fotbalové prostředí, nové stadiony s všemožnými bezpečnostními prvky i v těch nejmenších městech ČR, ale pod slupkou tohoto "produktu" (jak tomu říká Miroslav Pelta) ty samé zkorumpované struktury.

Lze se pak už jen hořce pousmát při zjištění, že si fotbalová asociace slavnostně před několika týdny na Strahově otevřela úplně nové sídlo.

Jistě, nové prostory byly nejspíše skutečně potřeba. Ale fanoušek by uvítal, kdyby se stejně pečlivě a přesvědčivě přistupovalo i k řízení celé soutěže.

Autor: Jan Petrus | čtvrtek 23.7.2015 12:17 | karma článku: 13,82 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20