Neházejte Varnsdorfu klacky pod nohy!

Malý fotbalový klub po postupu do první ligy čelí samým překážkám. Přitom chceme český fotbal pozvednout, ne brzdit jeho rozvoj.

Malý ale ambiciózní tým ze Šluknovského výběžku si sportovně vybojoval postup z druhé do první ligy. Hrozí mu však, že stejně jako dva menší týmy před ním - Znojmo a Ústí - se kvůli nepochopitelně striktním požadavků fotbalové asociace (FAČR) nemá šanci udržet v nejvyšší soutěži více než rok.

FAČR chce zvednout úroveň zázemí na fotbalových stadionech napříč celou zemí. Zavedla projekt Stadiony, který vznáší na kluby požadavky jako vyhřívaný trávník, osvětlení, tribuny s místy k sezení, atd. Investice i do těch nejmenších stánků jsou drahé. Například tento nový stadion v Karviné pro 5000 diváků stojí 200 milionů korun.

FAČR zároveň nenechá odehrát žádný tým z druhé ligy, který potřebné zázemí nemá, v první lize více než jednu sezónu. I kdyby se pak sportovně zachránily a neskončily poslední nebo předposlední, stejně sestoupí.

Týmy z malých měst ve druhé lize (namátkou Varnsdorf, Vlašim, Sokolov, Karviná, Tábor, Frýdek-Místek, Třinec) nemají často na přestavbu peníze. A když už ano, jeden rok je na každou větší rekonstrukci žalostně málo.

Proč tedy, chceme-li mít v Česku lepší zázemí pro tento populární sport, nezaujme FAČR více blahosklonnou pozici? Může dát týmům na opravu více času než jeden rok. Udělit jejich stadiónům výjimky, protože fanoušci Varnsdorfu opravdu do Jablonce jezdit nebudou, tak jako fanoušci Znojma nejezdili na "domácí" utkání do Brna. Dokonce by FAČR mohl přispět finančně, protože disponuje hodně penězi, a to i veřejnými.

Místo striktních podmínek a házení klacků týmům pod nohy by fotbaloví funkcionáři měli ukázat vlídnout tvář a pozitivní přístup. Nakonec to dělají pro dobro fotbalu, který sami zastupují a pro který denně pracují. A velcí fotbalisté nevyrůstají jen ve velkých městech, ale často začínají právě v takovýchto malých klubech.

Autor: Jan Petrus | pondělí 25.5.2015 20:03 | karma článku: 14,79 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20