Král Kajnar je mrtev. Ať žije ... Adam Rykala?

Zvláštně sestavované kandidátky, žaloby, vyhazovy. ČSSD v Ostravě zažívá zemětřesení.

Medializovanou se stala kauza primátora Ostravy Petra Kajnara, který se před celostátními volbami legálními cestami pokusil znemožnit sestavení kanditátní listiny své strany. Toto bylo soudem zamítnuto a po tři čtvrtě roce už Petr Kajnar není členem své domovské strany. Byl vyloučen.

Celá kauza bude mít soudní dohru. Bude tak zajímavé v příštích letech sledovat, zda soud dá za pravdu primátorovi, který zažaloval ČSSD za nedodržování stanov a demokratických procesů, čemuž bych se pranic nedivil. Vylučování ze strany (společně s primátorem byli podobně zbaveni členství i Šárka Tekielová a Tomáš Sucharda) a následné personální změny (odsuny současných starostů obvodů na místa vespod kandidátní listiny pro komunáůní volby) se staly vděčným soustem četných regionálních příloh, například MF Dnes či Deníku, které si na podobně kontroverzních tématech jen smlsnou. 

Podle mého bylo chybou ostravské odnože naší nejsilnější levicové strany nepustit na kandidátku člověka s charakterem, který se ve své době nebál podepsat chartu 77 a navíc má za sebou kus práce v ostravské politice. Místo něj je tak v poslanecké sněmovně například Adam Rykala, který tam byl zvolen už v roce 2010 ve svých 23 letech jakožto nejmladší poslanec v historii sněmovny. Myslím, že by Petr Kajnar byl díky svým zkušenostem a vizionářské povaze o mnoho přínosnějším členem poslanecké sněmovny než právě zmiňovaný Rykala. Ten je navíc těmi, jež se cítí svou stranou neprávem poškozeni, považován za muže v pozadí nekalých ostravských převratů.

Zajímá to však v regionu, kde se v příštích komunálních volbách nečeká nic jiného než vítězství ČSSD, vůbec někoho?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Petrus | středa 12.3.2014 11:20 | karma článku: 16,02 | přečteno: 672x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20