Komentář: Další hrubý přešlap americké policie

Pepřový sprej na studenty, udušení při zásahu, střelba po lidech a nyní brutální zásah proti dětem. Američtí policisté asi hledají cestu, jak si co nejlépe poškodit svou image.

V prvé řadě je nutno podotknout, že nelze kolektivně vinit policejní sbory napříč tak obrovskou zemí, jakou Amerika je. Někteří jednotlivci se však snaží opravdu čile  svým kolegům zatopit.

"Slavný" zásah proti v poklidu protestujícím studentům na kampusu kalifornské univerzity UC Davis byl pro mě osobně pobuřující čistě ze sobeckých důvodů, ježto jsem v té době v USA sám studoval (r. 2011).

Tento zásah se stal předmětem nespočtu vtipů kolujících po internetu. U policisty ležérně stříkajícího pepřovým sprejem přímo do obličejů sedících studentů se to jaksi nabízelo.

Hůře už se paroduje zásah, u něhož policista uškrtí člověka, kterého se snaží na ulici spoutat. Že je policie v USA rázná a z velmi dobrých důvodů ozbrojená, s tím je nutno počítat. Trestat však drobnou kriminalitu zabitím je, mírně řečeno, nepovedená nadsázka.

O tu se asi taky snažil další jedinec před pár dny v McKinney v Texasu, který pro změnu nezvládl situaci, kdy na veřejném bazénu vznikla rozmíška mezi několika dětmi. V chaosu který následoval se vůbec nerozpakoval předvést ukázkové zneškodnění tak populární z různých policejních předváděcích akcí.

K jeho smůle však tento manévr provedl na patnáctileté dívce v plavkách, kterou v jednu chvíli zaklekne, jakoby se jednalo o právě lapeného nájemného vraha. Jeho důsledná profesionalita mu zatím vynesla dočasné uvolnění z funkce s tím, že ho nejpravděpodobněji čeká propuštění.

Rasový podtext u mnohých z těchto zásahů už je jen taková hezká třešnička na dortu. Jistý chlapec to celé natočil právě proto, že ho, jak sám podotknul, narozdíl od jeho černých kamarádů, policista "přehlížel". A když už to zmiňuji, tak jen poznámka pro ty, kteří by ve stylu Bohuše z Dědictví ("Já nesu rasista, pro mě cigán jako černoch! ") rádi aplikovali jisté české zkušenosti do amerického kontextu. Nefunguje to. Česká republika a USA jsou, ač to může být k uvztekání, dvě celkem rozdílné země.

Americká policie bude vždy, bohužel pro ctěné pány a dámy v uniformách, vnímána i jako celek. Ve vlastním zájmu by proto měla podobným incidentům důsledně předcházet. Propuštění je asi to nejmenší, co by mělo čekat policisty, kteří neznají meze síly, kterou ve složitých situacích mohou a nemohou použít. 

Země, v níž je svoboda podnikání na vysoké úrovni a trh neúprosně trestá jakýkoli přešlap, by měla nejlépe vědět, že opakovaně poškozovat své firmě renomé není ta nejlepší strategie pro úspěch.

Autor: Jan Petrus | úterý 9.6.2015 8:42 | karma článku: 12,98 | přečteno: 584x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20