Bezečnost na stadionech nepřijde sama od sebe

Už druhý vážný exces v krátké době - po zápase Baník-Sparta na jaře - se pro jistotu udál před zraky celé fotbalové Evropy. Nostalgie po federálních derby se rozplynula přesně po 40. minutách čtvrtečního utkání mezi Slovanem a Spartou.

Následné hledání viníků a analýza toho, co se mělo udělat, jaká opatření přijmout, jaké složky nasadit, koho kam na stadioně umístit a který stadion uzavřít je už spíš novinářská disciplína, která dotváří kolorit obecného veřejného pohoršení nad tím, co že se to "na tom fotbale" zase stalo.

Ač se incident odehrál na Slovensku, faktem zůstává, že se za půl rok v české lize nic nezměnilo. Ano, Baník Ostrava byl nucen zavést adresný ticketing, což je sice nutnost, která ale stále neřeší, jak konkrétně z davu eliminovat jedince, kteří se zúčastnili bitek, vytrhávali sedačky nebo vrhali předměty na hrací plochu. Jak mi přesně lístek s mým jménem zabrání tropit na stadioně výtržnosti?

Jedině tak, že bude fanoušek identifikován a násedně nevpuštěn na stadiony v Česku pomocí zneplatnění karty fanouška, která mu je vydána na jméno po předložení občanského průkazu. To ale vyžaduje dvě velmi nákladné položky - kamerový systém a zároveň adresný ticketing v celé lize, jinak výtržníkům nic nebrání jezdit na venkovní utkání.

Ježto náklady na tato opatření budou vysoká, navrhuji následující. Nechť FAČR používá peníze, které vybere na pokutách za porušení pořadatelské služby, na spolufinancování opatření, která povedou k větší bezpečnosti na stadionech. Téměř na každém zasedaní komise padají pokuty v řádech desítek až stovek tisíců korun za nezvládnutu pořadatelskou službu nebo nevhodné chování fanoušků. Pokud peníze z pokut znamenají jen příjemný bonus k platu funkcionářům, nedivil bych se, že jich FAČR udílí tolik.

Pokud se však za rok nebo dva vybere několik milionů, mohlo by to znamenat významnou pomoc klubům, na nichž teď leží finanční břímě při řešení tohoto celospolečenského problému, na nějž kvůli chybějícím bezpečnostním prvkům doplácíme stejně. Kdo někdy navštívil riziková utkání, určitě ví, že jsou doslova přehlídkou vybavení policejních složek - psovodi, koně, vrtulník, těžkooděnci, dodávky s technikou. 

Čím dříve budou fotbalové kluby preventivně investovat do bezpečnosti na stadionech (oddělené vstupy a sektory pro fanoušky hostujících týmů, kamerový systém, adresný ticketing) a eliminaci problémových lidí z fotbalových stadionů, tím dříve se vyhneme excesům, jako byl ten v Bratislavě. Dočasně to bude nepříjemné pro běžného návštěvníka - v Ostravě následkem adresného ticketingu klesla návštěvnost - ale v horizontu příštích let to je jediné smysluplné řešení. V opačném případě budeme za půl roku zase v novinách řešit, jak se někdo na tribuně přímo před našimi zraky porval.

Autor: Jan Petrus | neděle 26.10.2014 10:10 | karma článku: 8,28 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20