Zbytečná hysterie kolem Rubensových obrazů a faráře Toufara

Co spojuje Rubensovy obrazy a zahájení procesu blahořečení Josefa Toufara? Obě nedávné události vyvolaly silné emoce prodchnuté nenávistí. Mnozí měli jasno. Vždyť obrazy jsou přece naše! A Toufar? To byl podvodník sloužící Vatikánu. 

PŘÍPAD RUBENSOVÝCH OBRAZŮ

Řád augustiniánů se podle zákona o církevních restitucích přihlásil o zabavené obrazy. Mezi nimi je i dvojice děl slavného vlámského malíře Rubense - Umučení Sv. Tomáše a Sv. Augustin.

Obrazy Rubens vytvořil na zakázku řádu v roce 1637. Po Únoru přešla správa řádu augustiniánů na Náboženskou matici. 

Náboženská matice spadala pod Státní úřad pro věci církevní (vytvořený Alexejem Čepičkou). V roce 1950 Náboženská matice (plně v moci komunistů) obrazy předala Národní galerii. 

Řád augustiniánů přislíbil, že obrazy ponechá v galerii. Jde mu jen o uznání vlastnictví. Přesto jsou reakce některých lidí (v diskuzích, v běžném hovoru) nepochopitelné. Vrácení obrazů je nehoráznou krádeží - to je jedna ze slušnějších reakcí.

Podtrhl bych slova komentátorky MF DNES Jany Bendové, která napsala, že "nejhlasitěji proti vrácení děl vystupují lidé, kteří Rubensovy obrazy v životě neviděli".

PŘÍPAD ZAHÁJENÍ PROCESU BLAHOŘEČENÍ FARÁŘE TOUFARA

Další průchod nenávistným emocím dala zpráva o souhlasu České biskupské konference k zahájení procesu blahořečení Josefa Toufara.

Farář Toufar byl umučen vyšetřovali StB při vyšetřování tzv. Čihošťského zázraku. Jak píše historik Karel Kaplan v knize Gottwaldovi muži "doznání mělo být z Toufara vytlučeno, aby byl na blížícím se zasedání ÚV KSČ předveden jako trumf proticírkevní politiky". Spisovatel Miloš Doležal ve své knize Jako bychom dnes zemřít měli Toufara označil za člověka, který byl komunistům trnem v oku pro svou příkladnost a oblíbenost.

Proces blahořečení a případného svatořečení je interní věcí církve. Přesto případ Toufara vyvolává hysterii. Pro některé byl proces blahořečení zahájen s cílem ubrat hlasy komunistům. Podle dalších diskutujících byl Toufar podvodník a agent Vatikánu. 

Dá se diskutovat o rozsahu vyrovnání státu s církvemi. Do této diskuze však nepatří vrácení Rubensových obrazů. Vrácení obrazů, které řád vlastnil přes 300 let a zabavil mu je Čepičkou vytvořený úřad, by mělo proběhnout bez diskuze. Stejně nepochopitelné jsou pro mě reakce na zahájený proces blahořečení faráře Toufara. Příspěvky některých diskutujících jsou plné nenávisti a nápadně připomínají rezuluce žádajících v procesech 50.let absolutní tresty. Klement Gottwald a Alexej Čepička si spokojeně mohou mnout ruce. Zasetá nenávist se v lidech drží i po šedesáti letech. 

 

Autor: Petr Tvrz mladší | pátek 26.4.2013 10:38 | karma článku: 26,79 | přečteno: 929x