Za bránění majetku deset let, za brutální napadení podmínka

Nad některými rozsudky českých soudů zůstává rozum stát. Krajský soud v Ostravě poslal na deset let do vězení člověka, který bránil svůj majetek. Okresní soud v Jeseníku za brutální napadení udělil podmínku.

O případu Jaroslava Šebesty bylo už mnoho napsáno. Šebesta dostal od Krajského soudu v Ostravě deset let za zabití.

Šebesta zabil šípem z kuše zabil jednoho z útočníků, kteří neoprávněně vnikli na jeho pozemek. Ke zbrani sáhl podle svých slov ze strachu a kvůli tomu, že byl již několikrát vykraden. 

Soud verzi obhajoby o sebeobraně odmítl.

Rozsudek soudu mě svou výší překvapil. Stejně jako konstatování soudce, že "se neprokázalo, že útočníci šli krást". Člověk podle soudcovy logiky zřejmě může beztrestně slídit po cizích pozemcích a hledat "nepotřebný šrot". Stejně nepochopitelný je soudcův výrok, že agresoři nekradli, protože neměli nic v rukou (!).

Z mého pohledu jednal Šebesta v sebeobraně a deset let nepodmíněně je nepřiměřený trest. Nutno dodat, že rozsudek není pravomocný.

Nemalou část veřejnosti  zaujal případ brutálního napadení v Jeseníku. V pasáži místního obchodního centra odsouzený Tomáš Jati napadl muže sedícího na lavičce. Útočník a oběť se neznali. Přesto došlo k brutálnímu útoku. 

O naprosto nepochopitelném brutálním útoku Jatiho si můžete udělat obrázek z videa.

Oběť utrpěla rozsáhlé pohmožděniny a byla hospitalizována v nemocnici.

Jaký rozsudek vynesl Okresní soud v Jeseníku?

Jati byl odsouzen ke tříleté podmínce a byla mu uložena protialkoholní léčba. Rozsudek je pravomocný.

Porovnání některých rozsudků českých soudů je bizarní. Zmíněné dva případy jsou toho jasným důkazem. Za bránění vlastního majetku soud trestá deseti lety nepodmíněně. Za brutální útok na nic netušící osobu, která se s agresorem nezná, soud ukládá podmíněný trest.

Kdo je pro společnost větší hrozbou? Střelec z prvního případu nebo agresor z druhého? 

Podle mého názoru rozhodně agresivní útočník z Jeseníku. Škoda, že soudy jsou jiného názoru. 

http://zpravy.idnes.cz/za-zabiti-roma-kusi-dostal-strelec-10-let-fcx-/krimi.aspx?c=A130531_100756_ostrava-zpravy_jog

http://olomouc.idnes.cz/agresivni-napadeni-muze-v-jeseniku-potrestano-podminkou-pzm-/olomouc-zpravy.aspx?c=A130531_115511_olomouc-zpravy_stk

 

Autor: Petr Tvrz mladší | pátek 31.5.2013 15:55 | karma článku: 40,55 | přečteno: 2531x