Budeme adorovat i nacistické zločince?

Vědecká rada ÚSTR vydala zprávu o činnosti Ústavu. Zpráva se dá považovat za dovršení "revoluce", kterou započala jarní personální rošáda. Během ní došlo k výrazné obměně Rady ÚSTR i dohlížející Vědecké rady ÚSTR.

Nová Vědecké rada ve své zprávě volá po pluralitě názorů a výkladů při zkoumání doby nacismu a komunismu. ÚSTR má dle zprávy zastupovat širší spektrum přístupů a pohledů.* Je evidentní, že se Vědecké radě (ve které je několik bývalých členů KSČ)** jedná zejména o reinterpretaci pohledu na komunistický režim. Nový pohled má období komunistické vlády vykreslit do jakési "lidštější podoby".

S požadavkem plurality názorů a opuštěním šablony dobra a zla se však ÚSTR dostává na tenký led. Za zcela legitimní by poté musely být označeny i požadavky na "zlidštění" doby nacistické okupace.

Pro příklad nemusím chodit daleko. V mém rodném městě - Rakovníku - se představitelé města celé roky marně snažili o dobudování kanalizace. Ta byla dokončena a zmodernizována až za války zásluhou německého vládního komisaře Karla Czerneho, který byl do čela města dosazen okupační správou.*** Do dějin vstoupil Czerny - po válce odsouzený na doživotí - jako válečný zločinec, důstojník Waffen SS a známý K.H.Franka.

Podle požadavků Vědecké rady by však Czerny měl být považován za hrdinu, který se významně zasloužil o rozvoj královského města Rakovníka.

ÚSTR by rozhodně neměl zlehčovat (či dokonce obhajovat) dobu nesvobody, ať už pod hákovým křížem nebo rudou hvězdou. Jeho závěry by měly sloužit jako varování pro budoucí generace. Jak kdysi řekl americký filozof George Santayana: "Kdo nezná svoji minulost, je odsouzen si ji zopakovat".

 

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/249297-vedecka-rada-ustr-potrebuje-kvalifikovanejsi-badatele-a-pluralitu-nazoru/

** http://petrtvrzmladsi.blog.idnes.cz/c/338617/Budovani-Ustavu-pro-obhajobu-totalitniho-rezimu-pokracuje.html

*** http://www.soapraha.cz/documents/rakovnik/20130703175812-archiv-sbornik-2001.pdf Zmínka o německém vládním komisaři je na straně 18. O pozitivní roli Czerneho na chod města se zmiňuje i historik Jan Renner ve svém deníku. Zápisy z deníku nalezmeme v knize Jana Černého "Jan Renner".

Autor: Petr Tvrz mladší | pátek 8.11.2013 9:01 | karma článku: 26,42 | přečteno: 1200x