Programový kiks ČT sport, exhibice má přednost

S ČT sport to je jak ode zdi ke zdi. Sportovní kanál veřejnoprávní České televize nedokáže fungovat konstantně bez přešlapů. Jakoby se na Kavčích horách řídili pravidlem – na věci, které se povedly, navážeme nějakým kiksem. Například letos tento kanál opět potvrdil, že zvládá výborně velké akce typu Olympijských her. Komentátoři a reportéři tradičně zmákli i hokejové MS. Ale k oběma událostem patřily problémy se sledováním přenosů po internetu, protože ČT byla tradičně zaskočena, že o zápasy českých hokejistů bude obrovský zájem. K napsání tohoto blogu mě ale přimělo sestavení programu následujících dnů.

Exhibice je víc než bitva o postup

Dnes ve středu 4. června ČT sport od 18 hodin vysílá přímý přenos exhibičního utkání mezi bývalými a současnými hráči AC Sparta Praha. Ano, Sparta má nejvíce fanoušků v republice, slaví 120. výročí,

vyhrála double, je v kurzu. ALE, ve stejný čas se na Soukeníku v Sezimově Ústí hraje zápas posledního kola druhé nejvyšší fotbalové soutěže FC MAS Táborsko – Dynamo České Budějovice. Jedná se o zápas prvního týmu s druhým a ve hře není nic menšího než postup do nejvyšší soutěže. Nechtějí-li jihočeské celky spoléhat na zaváhání třetího Hradce Králové, tak Táborsko musí hrát na vítězství a Dynamo nesmí prohrát. Tomu říkám šlágr! Na starobylém stadionu mezi lesy se očekává (na táborské poměry) rekordní návštěva přes 4 tisíce fanoušků, takže by neměla být nouze o parádní atmosféru.

Hradec Králové také čeká regionální derby, protože se utká se svým pardubickým rivalem. Ideální šance pro ČT sport vysílat přímý přenos ze Sezimova Ústí se vstupy z Pardubic. Jenže přednost dostanou staří páni, kteří si jdou na Letnou udělat žízeň.

Televizní program stanice sestavují minimálně dva týdny dopředu, takže ČT měla dost času kouknout se na tabulku FNL a zareagovat na vývoj v jejím čele. Na druhou stranu část viny padá i na Fotbalovou asociaci, která před měsícem (bůh ví proč) rozhodla o přesunu posledního kola ze soboty na středu. Ale to je pro FAČR letos typické – sama si zkazila šanci na pozitivní popularizaci finále Poháru České pošty a Fotbalová národní liga jí zjevně moc nezajímá. Nevidím do zákulisí, ale podle mě si zástupci svazu v květnu měli sednout s vedením ČT sport a zkusit najít takový termín posledního kola, aby mohlo jihočeské derby být v televizi. Už tehdy byla velká šance, že se bude hrát o postup až do konce.

Světová liga

Fotbalem to tenhle týden nekončí. Zůstaneme na jihu, jen se ze "Sezimáku" přesuneme o necelých 60 kilometrů dál do Českých Budějovic. Tam česká volejbalová reprezentace ve čtvrtek a pátek vyzve Koreu v rámci prestižní Světové ligy. České Budějovice jsou baštou volejbalu a naše reprezentace dostala šanci ve Světové lize po dvanácti letech. Obě utkání se budou hrát na zimním stadionu s kapacitou pro šest tisíc diváků. Jenže kvůli České televizi oba zápasy začnou už v 16 hodin odpoledne. Někteří fajnšmekři se jistě z práce uvolní, ale rozhodně nebude stadion tak zaplněný, jako kdyby se hrálo o pár hodin později. Vtip je v tom, že ještě v pondělí nebyl ani jeden ze zápasů v programu ČT sport. Čtvrteční utkání už se tam nakonec dostalo, v pátek zatím dostává přednost tenisové French Open. Ve čtvrtek od 18 hodin a v pátek od 18.50 se ale můžeme podívat na přímé přenosy z MS v In-line hokeji. Stejně jako u případu s fotbalem – nevidím do zákulisí – ale znovu mám pocit, že svazy a televize neudělaly maximum pro dosažení nejlogičtějšího termínu a tím nejlepšího výsledku pro diváky.

No a to jsou jen tři dny s ČT sport. Její činnost prostě připomíná jízdu na horské dráze, podobně jako výkony jejích komentátorů. To už je ale věc subjektivního názoru a Pavel Čapek přece musí jednou skončit…

(pozn.: autor se celý život snaží být objektivním sparťanem a pochází z jihočeského města Tábor)

Autor: Petr Tomášek | středa 4.6.2014 3:15 | karma článku: 17,58 | přečteno: 1706x
  • Další články autora

Petr Tomášek

Kanadská noc v Ostravě

7.1.2020 v 17:09 | Karma: 19,34

Petr Tomášek

Sparta hnije zevnitř

28.8.2017 v 15:48 | Karma: 21,64

Petr Tomášek

Sparta? Počkejte s tou hysterií

1.8.2017 v 14:59 | Karma: 13,66