Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepochopitelný konec Petra Tona ve Spartě

Vedení HC Sparta Praha se rozhodlo neprodloužit smlouvu se svým nejproduktivnějším hráčem Petrem Tonem. O tomto kroku se spekulovalo více jak měsíc od sparťanského vypadnutí s brněnskou Kometou v semifinále Extraligy, ale pořád jsem si říkal, že takhle ješitné a neprozíravé vedení Sparty přece být nemůže. Ha, opak byl pravdou…

Rozbuškou ve vztahu Ton – Sparta měla být situace z pátého utkání s Kometou, kdy Ton odmítl jet samostatný nájezd v rozstřelu, který Sparta nakonec prohrála. Ok, chápu, že neuposlechnutí trenéra není úplně košer. Ale 40letý Ton má tolik zkušeností, že prostě vyhodnotil situaci tak, že tým bude mít větší šanci na úspěch, když místo něj pojede někdo, kdo si věří.

„Jarda Jágr je jediný hráč, kterého se ptám, zda nájezd pojede nebo ne,“ řekl reprezentační trenér Vladimír Růžička po MS 2010, kde český tým vyřadil ve čtvrtfinále Finy a v semifinále Švédy až po samostatných nájezdech. Jágr, největší persona v české hokejové historii, ani jednou nájezd nejel. Petr Ton se během 11 sezon ve Spartě stal klubovou legendou, jež by si zasloužila podobný přístup. Ton se přesto po sezoně týmu omluvil, že tedy měl vzít nájezd na sebe. Jenže svým odmítnutím nájezdu (zřejmě ne poprvé) udeřil na ješitnost trenéra Jandače a manažera Martince.

Zkušený Ton si údajně čas od času dovolil vyjádřit nesouhlas se způsobem hry, jakou se trenéři chtěli inspirovat. Ješitný trenér se naštve, moudřejší by takovému plejerovi naslouchal.

Petru Tonovi se v sedmizápasové sérii proti Kometě nepodařilo skórovat, a proto jej trenér Jandač vyndal v průběhu rozhodujícího utkání ze sestavy. I ti nejlepší hráči na světě občas mají střelecky suchá období, ale trenéři je naopak v koncovce klíčových duelů stejně na led nasadí. Takový Sidney Crosby v dosavadních bojích o Stanley Cup vstřelil jeden jediný gól, přesto se vsaďte, že dnes v sedmém utkání proti New York Rangers bude v poslední třetině na ledě skoro ob střídání. Protože k nejlepším hráčům, kteří vás někam dovedli, se v klíčové chvíli nepostavíte zády…

Bohužel, sparťanské vedení si Tonovo kvalit neváží. Tvrdí, že musí začít finančně šetřit. Já bych raději obětoval dva průměrné kontrakty pro hráče, kteří nasbírají okolo 20 bodů za sezonu, než jeden nadprůměrný pro nejproduktivnějšího hráče ligy.

"Roli tahounů musí převzít mladší kluci," tvrdí kouč Josef Jandač. "Dříve či později by tato situace musela stejně nastat, je to logický krok ve vývoji každého mužstva." Takových pokusů na přestavbu mužstva tady od posledního mistrovského titulu v roce 2007 bylo nespočet. Sparťanské vedení rychle zapomíná. Mladí přicházeli a odcházeli a jedinou jistotou byl Petr Ton. I v sezoně 2010/11, kdy Sparta musela hrát pro ní potupné play-out, patřil Ton k nejlepším hráčům týmu. V roce 2006 se Ton, nejlepší střelec v klubové historii, vrátil do sestavy před koncem základní části i se zlomenou rukou jen proto, aby týmu pomohl k přímému postupu do play-off.

Takový srdcař prostě bude chybět týmu i divákům.

„Ton, Ton, Petr Ton,“ tak zní tradiční sparťanský pokřik po vstřeleném gólu z hokejky pravorukého kanonýra. Vůbec mě nepřekvapí, pokud tento pokřik v Holešovicích v příští sezoně znovu uslyšíme, ačkoli už bude populární „Toňák“ dávat góly do sparťanské branky v cizím dresu…

Petře,

díky!

Autor: Petr Tomášek | úterý 13.5.2014 14:36 | karma článku: 21,51 | přečteno: 1257x
  • Další články autora

Petr Tomášek

Proč byste měli vidět film o Martinu Haškovi st.?

Natočili jsme dokumentární film o fotbalovém trenérovi Martinu Haškovi s názvem HAŠAN (ten trenér). Proč byste tento film měli vidět? Napadá mě hned několik důvodů.

22.4.2020 v 11:34 | Karma: 3,71 | Přečteno: 157x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

Kanadská noc v Ostravě

V neděli jsem vyrazil do Ostravy na finále MS juniorů v hokeji. A asi proto, že jsem byl i s cestou 18 hodin úplně sám, mám potřebu se s vámi podělit o mé zážitky.

7.1.2020 v 17:09 | Karma: 19,34 | Přečteno: 669x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

Sparta hnije zevnitř

Před měsícem jsem mírnil hysterii po vypadnutí Sparty z Evropské ligy. Jenže po srpnových výkonech dochází i mně trpělivost. Tragický výkon v Brně ukázal, že ve Spartě je něco špatně – nejen v této sezoně, ale už hodně dlouho!

28.8.2017 v 15:48 | Karma: 21,64 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

Sparta? Počkejte s tou hysterií

Velký letní třesk ve Spartě si zatím vybírá svou daň v podobě mizerných výkonů v prvních dvou zápasech nové sezony. V PRVNÍCH DVOU zápasech! A ze všech stran už vylézají kritici.

1.8.2017 v 14:59 | Karma: 13,66 | Přečteno: 695x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

V čem při námraze selhal pražský Dopravní podnik

Nepříjemná námraza od včera komplikuje životy lidem po celé republice. Mně ho zkomplikovala v Praze. Chápu, že chmury počasí přišly v takovém rozsahu, že zasáhly téměř celou tramvajovou síť, která přestala fungovat. Chápu, že včera nešlo hned sehnat a nasadit náhradní autobusy. Ale absolutně nechápu, proč pražský Dopravní podnik selhal v informování svých cestujících o nastalé situaci!

2.12.2014 v 12:25 | Karma: 10,40 | Přečteno: 963x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1095x

Seznam rubrik