Forma Jägerova projevu je v hokeji běžná

Hokejový trenér Michal Jäger řekl na rovinu svým svěřencům, čím ho štvou. Zvolil trošku ostřejší formu, která je všakv hokejovém prostředí celkem běžná.  Důležité je, že ve většině věcí měl pravdu a bylo vidět, že mu na hráčích záleží. To junioři docení, až budou starší.

"Z vaší morálky je mi na blití."

Bylo jasné, že Jäger u týmu juniorů nebude dále pokračovat, ale proč byl vyhozen i od A mužstva?

"Vystupování trenéra mužstva juniorů HC Klášterec nad Ohří je v přímém rozporu se základními principy práce s mládeží. Trenér ve svém vystoupení přímo uráží osobnost a důstojnost hráčů,“ tak rozhodl výkonný výbor HC Klášterec nad Ohří. Já v tom vidím alibismus.

Všichni hokeje znalí vědí, že takový projev je v českém hokejovém prostředí naprosto normální. Oproti řadě trenérů je Jägerův slovník ještě celkem slušný. Jäger si dovolil být ostrý na plnoleté hokejisty, kteří jej stejně mají na háku, a rozhodně nijak neohrozil jejich výchovu.

Pokud někoho Jägerův projev pohoršil, tak ať si zajde stoupnout mezi střídačky při utkání 2. tříd a uslyší, že někteří trenéři uráží a nadávají i malým začínajícím hokejistům. Vulgarismy totiž celou svou hráčskou kariéru ti trenéři sami slýchali od svých koučů, a tak to v sobě mají zakořeněné. Sprosté výrazy bohužel k českému hokeji patří. Krom střídaček jsou vulgarity samozřejmostí i v hledišti. Ať už proti soupeři nebo vůči rozhodčím.

Sám jsem hokej nikdy aktivně nehrál, ale vím, že hokejové prostředí je prostě specifické. Trenéři jsou do hokeje zažraní a někdy těžko hledají hranice.

Kamarád hokejista mi vyprávěl, že když v žácích někdo udělal při utkání chybu, tak se mu občas mohlo stát, že si v pondělí na tréninku musel stoupnout před mantinel a trenér jej začal ostřelovat puky (zlatý Jäger). Ptal jsem se kamaráda, proč si to nechali líbit? „No když ten trenér nás dovedl dvakrát na mistrovství republiky, takže proti němu se nešlo postavit.“

Už odmala se u nás většinou klade velký důraz na výsledky. Hokej je navíc velmi nákladný sport, a tak časem o sestavě nerozhoduje jen umění hráčů, ale i míra sponzoringu rodičů.

Zpátky ke klášterecké kauze. Spousta lidí v diskuzích říká, kolik let sportovali a jak by je nikdy nenapadlo natočit projev svého trenéra. Jenže dříve možnost okamžitě nenápadně cokoli natočit prostě nebyla, a tak těžko soudit. Ale to je tak jediná polehčující okolnost pro mladého Jägera, v jehož kůži by v těchto dnech nechtěl být vůbec nikdo.

Autor: Petr Tomášek | úterý 4.2.2014 11:58 | karma článku: 17,00 | přečteno: 1192x
  • Další články autora

Petr Tomášek

Kanadská noc v Ostravě

7.1.2020 v 17:09 | Karma: 19,34

Petr Tomášek

Sparta hnije zevnitř

28.8.2017 v 15:48 | Karma: 21,64

Petr Tomášek

Sparta? Počkejte s tou hysterií

1.8.2017 v 14:59 | Karma: 13,66