Chce to trochu úcty k rozhodčím

Na včerejším debaklu 0:7, který utrpěla pražská Slavia na svém hřišti s Teplicemi, mě nejvíce zaujalo správné rozhodnutí sudího Kovaříka, který slávistickému kapitánovi Kiselovi ukázal v rychlém sledu dvě žluté karty za nesportovní chování.

"A máš jí"

Už v podvečerním utkání mezi Bohemians 1905 a Slováckem se opakovala tradiční situace z (nejen) fotbalových hřišť – rozhodčí odpíská jasný faul, udělí trest, za což se mu dostane několika gest a slovních výroků od trestaného hráče. Ještě v tu chvíli jsem si říkal, proč si to sudí nechají líbit. Já sám se jako hráč i rozhodčí pohybuji v basketbalu, kde za nějaký nesportovní výrok následuje technická chyba a za vulgárnější projevy hráč může (a měl by) dostat chybu diskvalifikující (rovná se červené kartě). Jistě, znám pár rozhodčích, kteří vyloženě čekají na to, až budou moci někomu vyslat „téčko“ či „déčko“. Stejně tak je řada basketbalistů, kterým se přezdívá „chodící téčko“, protože nikdy nedrží své emoce na uzdě. Ale rozhodně se v basketu po každém odpískaném faulu někdo nechytá za hlavu a nenadává rozhodčím.

Karol Kisel je celkem typickým příkladem bojovného fotbalisty, který by za výsledek svého mužstva „položil život“, ale svůj temperament ve vztahu k rozhodčím málokdy zkrotí. Samozřejmě Kisel v tomto ohledu nesahá ani po kotníky Tomáši Řepkovi, jenž prokazoval absolutní neúctu k většině rozhodčích (ale ti se ho zřejmě báli, a tak se (na Letné) populární obránce pakoval ze hřiště až v případě větších excesů).

Ve včerejším utkání ale Kovařík pískal víceméně standardně, nesprávně uznaný druhý gól Teplic padá na vrub asistenta, a tak si slávistický kapitán vylil frustraci ze špatného výkonu svého týmu v nesprávný čas na nesprávném místě.

Nicméně i tak Kiselův výbuch dokážu pochopit, nechci tímto článkem upozornit na horkou krev slovenského záložníka. Spíš jsem chtěl ukázat na jeden z řady nešvarů (nejen) českého fotbalu.

Doufám, že Kiselovo vyloučení bude ostatním hráčům sloužit jako memento. Bez rozhodčích by to prostě nešlo, a pokud se k nim hráči chovají jako k největšímu póvlu, tak ať budou pískat sebelíp, na hřišti z toho bude guláš.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Tomášek | úterý 20.8.2013 14:08 | karma článku: 16,33 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Petr Tomášek

Kanadská noc v Ostravě

7.1.2020 v 17:09 | Karma: 19,34

Petr Tomášek

Sparta hnije zevnitř

28.8.2017 v 15:48 | Karma: 21,64

Petr Tomášek

Sparta? Počkejte s tou hysterií

1.8.2017 v 14:59 | Karma: 13,66