Senátoři utekli z jednání o velezradě prezidenta jak malí kluci a holky

Včerejší schůze senátu ukázala, jaké má naše republika senátory a senátorky. Opravdu zocelenými demokraty 21. století ti pánové a dámy podle mne rozhodně nejsou.

Doslova fraškou a ukázkou způsobu přístupu a chování našich politických zástupců v parlamentu se stalo včerejší jednání schůze senátu. Asi symbolické bylo, že jsme toho byli svědky 10. prosince – tedy v den, který celý svět oslavuje jako Den lidských práv na počest přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948. Včera se jasně ukázalo, že nás, občany, zastupuje v parlamentu naprostá většina politiků, pro které jsou lidská práva prázdná slova a občané jsou pro ně důležití jen jednou za čtyři nebo šest let – při volbách.

Na zasedání senátu se projednávala pro velkou část obyvatel naší země vážná věc. Tedy, vážnou by asi pro politiky možná byla po celém demokratickém světě, ale ne tak u nás, v České republice. Projednávala se petice Michala Majznera (iniciativa Prezidente odejděte! - zde) vyzývající Senát Parlamentu České republiky k projednání podezření na akt velezrady prezidenta Miloše Zemana. Petici podepsalo přes 11000 občanů z více než 365 obcí České republiky. Podle průzkumů veřejného mínění jsou ale chováním a jednáním Miloše Zemana znepokojeny statisíce či spíše miliony dalších lidí.

Od 18. března tohoto roku, kdy byla petice předána do senátu, bylo evidentní, že se senátorům a senátorkám do jednání o petici nechce. Po delší anabázi byla nakonec petice přeci jen zařazena jako samostatný bod k projednání na schůzi senátu. Zařazena – jako poslední bod. Klasický přístup politiků, který můžeme pozorovat třeba i na komunální úrovni. Já osobně jsem něco podobného zažil mnohokrát na zastupitelstvech v Říčanech. Ožehavý bod je třeba napsat až na konec jednání, aby k němu z časových důvodů nemohlo vůbec dojít. V senátu k projednání ale přeci jen došlo. Konec rozpravy si vyslechlo plných 37 z 81 senátorů. Co by ostatní dělali takhle pozdě v osm večer v práci, že? Vždyť se projednávala pouze nějaká petice pár tisíc občanů o velezradě prezidenta České republiky. No. Nakonec senátoři přistoupili k závěrečnému hlasování, ale došlo pro naši politickou kulturu k naprosto výstižné situaci. Další senátoři se jednoduše zvedli a odpochodovali domů. Prostě a jednoduše před závěrečným hlasováním utekli. Tím chybělo potřebné minimum 27 senátorů k usnášeníschopnosti a místopředseda senátu bod uzavřel. Předseda Štěch ještě prázdným lavicím a několika statečným popřál příjemné vánoční svátky, do nového roku hodně zdraví a štěstí a všechny kolegy a kolegyně pozval 15. prosince do senátu na vánoční koncert. Tam, počítám, bude naopak narváno. Bude spousta výborného jídla i pití. A hlavně – vše bude zadarmo. Zadarmo z daní nás všech.

Co bylo platné, že pan senátor Šesták vyzýval senátory a senátorky slovy: „Na respektování či porušování ústavních zvyklostí mají reagovat především političtí aktéři, kteří jsou součástí dělby moci, v jejichž poslání a bytostném zájmu má být harmonické fungování všech složek parlamentní demokracie. Pokud budou političtí aktéři porušování ústavních zvyklostí ustupovat, v tomto případě prezidentovi republiky, může se ústavní systém vychýlit v neprospěch parlamentní demokracie. V tomto ohledu, vážení kolegové, neseme odpovědnost všichni. Proto nesmíme být pouhými diváky.“

Z mého pohledu má naše republika jeden velký problém. Ano, náš stát je parlamentní demokracií. Jenže ona demokracie jaksi chybí tam, kde by měla být především – v našem parlamentu. 70% senátorů ukázalo, že nemají žádný problém s chováním a jednáním Miloše Zemana. To znamená, vzhledem k tomu, že zastupují nás občany, že 70% z nás jsme také k chování a jednání Miloše Zelena lhostejní. Opravdu tomu tak je?

Jsem zvědavý, kteří konkrétní senátoři dnes vystoupí s nějakým ostřejším prohlášením či tiskovkou na adresu PŘÍSTUPU svých kolegů. Jsem zvědavý, zda budou média kontaktovat Michala Majznera a žádat jej o vyjádření. A jsem především zvědavý, zda se Michalovi ozve veřejnoprávní televize či rozhlas.

Pro informaci a pro zajímavost: Stenozáznam z dnešní schůze senátu – 10.12.2015 včetně audio a videozáznamu. (Poznámka: tento pořad není vhodný pro rozumné, svobodomyslné a demokratické jedince).

 

Petr Suda
iniciativa Listopad ještě neskončil
člen iniciativy Občanské liberální hnutí (OLH)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Suda | pátek 11.12.2015 8:07 | karma článku: 24,72 | přečteno: 1655x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68