Michal Majzner připomněl politikům, aby se probudili

Předání petice za odvolání Zemana senátorům (více zde) je důležitou událostí, která zase posunuje tlak na politiky, aby se zabývali panem Zemanem, co by "demokraticky" zvoleným naším prezidentem, poněkud vážněji.

Michala Majznera docela dobře znám z doby, kdy jsme spolupracovali na "červených kartách" a jemu osobně velice fandím.

Důležité zároveň je, že se mnoho dalších lidí, díky této události, dozví, co si více než 11000 lidí o Miloši Zemanovi myslí. A je výborné, že se jedná o mladého kluka (potažmo mladé lidi kolem něj), kteří nám všem svou aktivitou ukazují, že i jim se konání naší hlavy státu pramálo líbí.

Postupem času se ale více a více ukazuje, že Miloš Zeman není vlastně ten největší problém, co ohrožuje demokracii v České republice. Problémem je postupující oligarchizace politické, ekonomické a mediální moci. Není to jen jeden oligarcha (Andrej Babiš), který je nejvíce vidět, ale jsou to i ti další. Jejich způsob uvažování je postaven na hromadění dalšího a dalšího majetku a moci a jejich podíl na ovládnutí mediálního prostoru se neustále zvyšuje. Navíc se snaží útočit také na svobodu a nezávislost médií  veřejnoprávních. A to je již snaha naprosto neuvěřitelná (zde).

Podle způsobu a osob, které byly dosazeny do řídících funkcí hnutí ANO je jasné, že se po moci přestává jít "v rukavičkách". Neinformovaným se však může zdát, že je Babiš spasitelem. Ale čeho? Politického bahna? To by ale nesměl být sám tím, který se výrazně podílel na tom, že v něm jsme (zdroj: www.mapovani.cz). Upevňuje si pozici dosazováním vlastních (agroferťáckých) lidí do dalších mocenských funkcí a postupem času bude výrazně problematičtější se z dané situace dostat demokratickou cestou. Politické strany jsou paralyzovány vlastní sebestředností. ČSSD a KDU-ČSL plní funkci užitečných idiotů. ODS a TOP 09 se nejsou schopny postavit na nohy a KSČM a stbáci jsou jedna parta, takže tam asi odpor čekat nelze.

Uvidíme, zda nakonec nebude muset přijít vzbouření samotných obyvatel, protože již opravdu nic jiného nezbude. Trochu kopírák dění v letech 1988 a 1989.

Michal petici psal v minulém roce a je škoda, že je v ní pouze uvedeno, že by měl být Zeman poslán před ústavní soud za velezradu. Ústava přitom v článku 65 v bodu 2 píše: "Senát může se souhlasem Poslanecké sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku;..." Tedy by bylo možné ještě v petici žádat, aby byl Miloš Zeman poslán před ÚS ještě za možná hrubá porušení Ústavy nebo za porušení Základní listiny práv a svobod, jakožto právě součásti ústavního pořádku. A to by byla situace poněkud jiná, protože Miloš Zeman Ústavu ČR hrubě porušuje imrvére.

Domnívám se, že senátoři Miloše Zemana před Ústavní soud nepošlou. Přes veškeré signály a konání Zemana, se nedá jednoznačně říci, že ono nebo ona jeho konání naplňují obsah formulace rovněž z Ústavy ČR "...velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu." Ale i kdyby senátoři rozhodli o podání ústavní žaloby, pak to musí posvětit ještě Poslanecká sněmovna (což je unikátní hovadina, kterou poslanci do Ústavy prohlasovali), no a tam je pravděpodobnost souhlasu minimální.

Každopádně. Zeman je strejda, který nic moc nevlastní, kromě chalupy na Vysočině a stoprocentně několika akcí jeho oblíbené karlovarské Becherovky, kde je schopen sám zvedat tržby tak, že si tím posiluje hodnotu akcií i značky jako takové. Ale větší problém se ukazuje jinde a možná, že o tohle Zemanovi šlo. Odvedení pozornosti na sebe, aby měl Andrej volné pole působnosti.

Nikterak bych však nechtěl, touto mou úvahou, snižovat snahu a hodnotu petice jako takové. Určitě jednoznačně patřím k těm, kdo na Hradě Miloše Zemana nechce už ani minutu, protože tím především trpí důstojnost a kredit Pražského hradu i úřadu prezidenta jako symbolu české státnosti jako takových.

Takže Michala. Držím palce.

 

Petr Suda
listopadjesteneskoncil@centrum.cz
profil FB

Zdroj:
Listopad ještě neskončil (FB)
Listopad ještě neskončil (www)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Suda | středa 18.3.2015 13:48 | karma článku: 17,58 | přečteno: 1726x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68