Je třeba začít seriózní diskusi, jak změnit politiku.

Následující text je reakcí na článek "Jak německé a francouzské banky dovedly Řecko ke krachu".

Aby se změnila politika v rozumnou, jak se píše na konci článku, museli by do ní vstoupit rozumní lidé. Ti jsou ale (alespoň v České republice) tak strašně otrávení nemorálním a nezodpovědným (nerozumným) přístupem politiků, že do politiky nechtějí jít? Pouhou kritikou zvenčí se však politika s nerozumnými politiky změnit nedá. Pokud nebudou chtít jít rozumní lidé do politiky, pak se žádných změn v politickém prostředí nelze dobrat. 

Problémem také je, že méně rozumní a schopní lidé, kteří jsou ale velice schopní manipulátoři, se do politiky dostávají na zádech rozumnějších. Ve stranách se pak nevěnují rozumné a zodpovědné politice politika a začnou se snažit v době, kdy ještě ostatní členové strany nevidí jejich nerozumnost, pomocí intrik strhnout pozornost členů na sebe, protože jsou pouze vychytralí a nikoli chytří. 

Celá Evropa je proto v krizi. Rozumní lidé vědí proč. Ale není je vidět ani pořádně slyšet a jejich řešení jsou k ničemu, protože je nerozumní politici neaplikují. Rozum jim totiž nebere, co v těch rozumných návrzích vlastně stojí. 

Takže se dočkáváme toho, že ale již úplní idioti staví šibenice na hlavních náměstích hlavních měst a vyhrožují věšením nerozumných politiků a nerozumní policisté tomu pouze přihlížejí. 

Ti totální nerozumní idioti, kterým je demokraticky povoleno stavět šibenice jsou následně v každém médiu. Problém proto je i na straně nedostatku rozumných novinářů, kteří mediální prostor a tím obrovskou propagaci dávají těmto nerozumným populistům. Navíc třeba v televizi proti nim moderátoři postaví názory nerozumných politiků, kteří plkají něco rádoby rozumného, ale ve finále nic rozumného proti tomu udělat neumějí, protože k tomu by museli mít rozum. A když už se novináři nebo redaktoři zeptají nějakého rozumného odborníka, tak je to k ničemu. Místo rozumného odborníka si totiž nerozumní politici vezmou za poradce raději své nerozumné kamarádíčky.

A v České republice se navíc stala jedna nejnerozumnější věc. Nerozumní politici dopustili, aby se několik nerozumných lidí stalo díky nim obrovsky bohatými nerozumnou privatizací, získáváním nerozumných a navíc nehorázně předražených státních zakázek nerozumným systémem výběrových řízení a nerozumným systémem rozdělování dotací a dávek. 

A úplným vrcholem je, když jednoho z těchto obrovsky bohatých nerozumných lidí napadne, že chce být ještě bohatší a mocnější, než všichni. Založí si proto své politické hnutí a pomocí trochy svých peněz se stane nejvlivnějším z nerozumných politiků.

A jak říkával můj děda: "A teď babo raď".

Nevím, zda by mohla poradit nějaká baba, a nevím, zda by dokázala poradit celé Evropě. Ale alespoň u nás, v České republice, by mohla poradit nějaká parta rozumných a chytrých lidí. Ti se ale napřed musí spojit dohromady, udělat si čas se sejít, poznat se a tu partu utvořit. A je potřeba, aby mezi nimi byli tací, kterým je jasné, že k prosazení něčeho rozumného, se politiky stát budou muset.

Autor: Petr Suda | pátek 3.7.2015 15:26 | karma článku: 15,58 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68