Přímá volba prezidenta, Tomáš Hanák a Martin C. Putna

Předvolební výzvy různých lidí směřované různým lidem, především kandidátům, se začínají nořit z předvolebního podhoubí. Před pár lety Marta Issová a Jiří Mádl vyzývali k agitaci u prarodičů, před pár dny vyzval Tomáš Hanák Jana Fišera k odstoupení. Co s tím?

http://blog.vlastenci.cz/wp-content/nahrane/trikolora_1.jpg

Při zdravém rozumu se domnívám a Jan Fišer to již potrdil, že tyto výzvy se nesetkají s valným úspěchem, zvlášť ne, když se k nim přidají lidé typu kouzelníka Žita. Nedávno se mi však dostala do ruky výzva, která by podle mě mohla mít šanci na úspěch a je to asi jediná možnost, jak zabránit tomu, aby po 24 letech stanul v čele naší republiky člověk s komunistickou minulostí. Jedná se o výzvu Martina C. Putny, kterou již šíří bývalý disident Jan Urban a pojednává o tom, aby všichni prezidentští kandidáti, "kterých si lze vážit" spojili své síly a vybrali jednoho ze svého středu, kterého všichni podpoří.

Plný text výzvy:

Jiřímu Dienstbierovi, Táně Fischerové, Vladimíru Franzovi, Zuzaně Roithové, Karlu Schwarzenbergovi, Přemyslu Sobotkovi (a Vladimíru Dlouhému, kdyby byl přece jen vrácen do hry).

Dámy a pánové kandidáti,

nemůžete nevědět, že průzkumy dlouhodobě ukazují, že ve druhém kole volby nebude stát nikdo z vás, nýbrž představitel toho nejhoršího z novodobé české minulosti, spolutvůrce opoziční smlouvy a otevřený podporovatel mocenských ruských zájmů v České republice – a proti němu „muž bez vlastností“, který podléhá či podlehne týmž či podobným vlivům z podivných zákulisí.
Nemůžete nevědět, jaká rizika představují oba tito pravděpodobní vítězové voleb pro budoucnost této země.
Nemůžete nevědět, že v této konstelaci váš boj o prezidentství, jakkoliv čestně míněný a vedený, postrádá smysl, neboť okruhy, které by jednoho z vás volily, se sice jen částečně, ale přece příliš překrývají.

Prosím, vyvoďte z tohoto poznání odvahu ke statečnému a státnickému rozhodnutí.
Buď se dohodněte mezi sebou a všichni či aspoň někteří odstupte ve prospěch jednoho z vás. Z hlediska budoucnosti této země je méně podstatné, jestli ten jeden bude spíše zleva nebo zprava. Podstatné je pouze to, aby mohl sjednotit hlasy, postoupit a vyhrát.

Anebo, není-li taková dohoda možná, začněte odstupovat sami. Moudřejší půjde příkladem.
Jedině tak je možné ještě zabránit oné katastrofě, oné zoufalé nevolbě mezi Zemanem a Fischerem.
Nebudete-li schopni takovéto dohody či takovéhoto činu – ukážete tím, že jsou vám bližší vaše osobní ambice a zájmy vašich partikulárních skupin nad zájmy této země, tohoto národa. Ukážete, že bohužel nemáte dost státnickosti na prezidentský úřad.

Prosím, přemýšlejte o tom v čase Narození Spasitele; v čase naděje, že nemožné se může aspoň někdy stát možným.

Martin C. Putna
20. prosince 2012

 

 

K této výzvě se plně připojuji a podporuji ji. Je to opravdu jediná možnost, jak zvolit někoho, za jehož minulost se nemusíme stydět a ani někoho za koho se nebudeme muset opět stydět v budoucnu.

P.S.: Jako hrdý majitel trička Karel for President mám jasno, kdo by takovým kandidátem měl být :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Šmíd | čtvrtek 27.12.2012 21:56 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1603x
  • Další články autora

Petr Šmíd

Pomocná ruka pro Bohuslava Sobotku

28.10.2013 v 13:15 | Karma: 21,02

Petr Šmíd

Co se to děje???

12.9.2012 v 0:29 | Karma: 17,11

Petr Šmíd

Přímá volba prezidenta

4.1.2012 v 15:42 | Karma: 7,42