Znáš svého dealera ?

Trochu jsem byl překvapen. V Místku fungují dealeři "mariánky" oficiálně a kamera městské policie je (asi) hlídá.

zdroj: internet

Vůbec nic nemám proti přistěhovalcům ani přivandrovalcům. Domovské právo a potulka zrušeno a systém je tak štědrý. Škoda, že jen pro nepřizpůsobivé :-)

Všichni je v Místku známe. Hned ráno otevřou svoje krámky, vyvěsí trička, košile, ponožky, boty ... prostě jsou to naši hodní vietnamští spoluobčané. Jsou milí, usměvaví, úslužní, pracují od nevidim do nevidim. A že jim stačí jen hrstka rýže na den ? To je asi pomluva.

Pokud se na jednom místě sejde více lid, je to i možnost k nějakému "byznysu". My (česká většina) jsme na to asi trochu líní. Je svátek a tak jdem slavit. Pobavit se. Ne však "byznysmeni".

Na židli v místeckém podloubí sedí na židli vietnamec a prohlíží si davy lidí, kteří kolem procházejí. Na místeckém náměstí se hraji nějaké hry. To, že je náměstí obsazeno převážně mladými, je jasné (jde o nějaký streetball).

Ke vietnamci přistupuji mladík vyššího vzrůst, černou kapuci přetaženu přez hlavu (jako nějaký mnich). Podává vietnamci ruku s ruličkou. Ten ji dává do kapsy a dává z druhé kapsy "něco". Mladík odchází. Za chvíli se scéna opakuje, pak znovu a do třetice třetí "výměna". Sleduji náměstí a příčinlivý "obchodník" zralizoval skoro 10 obchodů. Co mladým lidem dával ? Nevím, asi nějaké bombóny. Ale, že by odrůstající mládež bažila po cukroví :-) Trh je (asi skutečně) všemocný. Poptávka a nabídka. Jak rychle někteří zareagovali.

Mluvil jsem o tom s jedním chytrým pánem (z městského úřadu). Ale prosím tě, to se ti něco zdálo. Vietnamci, že by prodávali "mariánku" ? Nesmysl. Chvíli nad jeho slovy uvažeji. Asi ano, Asi jsem se stal obětí něvraživosto proti vietnamcům. Inu, stane se. Nikdo není dokonalý. Kdyby to byla pravda, asi by museli někde tu "trávu" pěstovat, někde sušit ...

Zastavuji se u prodejny nedaleko náměstí a prohlížím si "nový" obchod. Pěstování pod umělým osvětlením. Tak je to jasné. V této prodejně se pěstuje zeleni pod umělým osvětlením. A "tráva" přece není zelenina.

Vracím se kolem náměstí a sleduji vietnamce, který vytahuje z kapes peníze a rovná je. Uhlazený balíček několikrát přehladí hřbete ruky a vkládá ho do peněženky. Pohlédne na mě. Já se usměji a říkám mu: Gůd byznys ?? Hledí na mě a pak odpoví: Nerosumym. Ukazuji na blízkou jazykovou školu a doporučím mu: Tadyhle by tě to trochu naučili. Ale to bys tu nesměl sedět od rána do večera. Ahoj.

Příjemný den všem vietnamským obchodníkům.

JÁ, PE♥TR :-)

ENERGIE - PRÁCE - CESTA

PS. aspoň pak nejsou po městě odházené použité stříkačky. Ale vajglů je to dost a dost.

Autor: Petr Slezák | úterý 11.10.2011 13:43 | karma článku: 12,29 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Petr Slezák

mrak

4.8.2014 v 14:39 | Karma: 6,43

Petr Slezák

Pod Libeňským mostem ...

1.8.2014 v 12:07 | Karma: 7,03

Petr Slezák

drožďové knedlíčky ...

31.7.2014 v 15:38 | Karma: 6,00

Petr Slezák

Každý :-)

18.7.2014 v 11:24 | Karma: 5,23

Petr Slezák

dobře/špatně

1.7.2014 v 11:53 | Karma: 6,38