Nekopejte, prosím, do pacientů.

Říká se, účel světí prostředek. Já jsem přesvědčen, že i zde jsou však jisté hranice.

Do pacientů se může (nebo snad musí) kopat. K tomuto závěru jsem došel pečlivou analýzou výsledků.

Ale po pořádku. Pan Jíří byl po mrtvici. Asi po 10-ti měsících se dostal na rehabilitaci. Byl rád. Stálo to velké úsilí se tam dostat. Patři totiž k těžším pacientům. Ochrnutá celá pravá polovina těla. Noha jako z gumy, ruka zavěšené na šátku. Takových tam bylo hodně. Nic zvláštního.

Jeho program se skládal převážně ze cvičení a posilování. Velkou část dne věnoval nácviku chůze.

Dostala ho "na starost" Jiřina (cvičitelka). Práce s pacienty ji vůbec nebavila, ale jak říkala: něčím se živit musím.

Nemotora Jíří ji vyloženě pil krev a všemožně mu to dávala poznat. Když jsem chvíli seděl v jiném rohu oddělení sledoval jsem její metody. Pokud nemohl zvednout nohu, cvičitelka ji do něko kopla. Šádné šetrné klepnutí, ale krátké ostré kopnutí. Chvíli jsem to sledoval a pak jsem za ní přišel. Co mi řekla se ani nedá popsat. Výbuch vzteku a zlosti, kterým si patrně dost ulevila.

A od té doby jsem byl ve hledáčku já. Při hodinách neustále pronášela jízlivé připomínky, "omylem" mi zapomínala zapisovat absolvované cvičení a několikrát odešla ze soukromé hodiny s tím, že se simulantem nebude cvičit. Prostě znepříjevovala mi rehabilitaci vždy a všude.

Když jsem odcházel z ústavu, s nostalgií jsem ho obcházel. A hle. V posilovně pochoduje jako provítko Jiří. Ani jsem nedutal. Vidět ho tak před měsícem, nevěřil bych. Jaký pokrok. Nebo, že by to kopání ?? Nevím, byl jsem z toho trochu rozčarovám. Opravdu může brutální přístu k pacientu něco přinést ?? Asi ano. Ale i tak se mi tento přístup nelíbí.

Po několika měsích jsem se znovu ocitnul na rehabilitaci. Shledání se starými známými potěšilo. Ptám se na Jiřího a kolega mě informuje: ...on umřel, asi týden po tobě. Měl infarkt. ??? Tak to mě moc mrzí. A nebo, že by to bylo tím zacházením ???

Procházím celým areálem a na konci se zastavuji u dveří. Nevěřícně hledím na dveře: Vedoucí výcviku rehabilitačních sester, Jiřina XXX. Vracím se chodbou a v duchu si říkám: kdo neumí, učí. Jsem opravdu rád, že se pacienti nemusí setkávat s jejími "cvičebnými" metodami.

Příjemný den všem rehabilitačním pracovníkům

JÁ, PE♥TR :-)

ENERGIE-PRÁCE-CESTA

 

 

Autor: Petr Slezák | úterý 29.3.2011 18:15 | karma článku: 15,33 | přečteno: 994x
  • Další články autora

Petr Slezák

mrak

4.8.2014 v 14:39 | Karma: 6,43

Petr Slezák

Pod Libeňským mostem ...

1.8.2014 v 12:07 | Karma: 7,03

Petr Slezák

drožďové knedlíčky ...

31.7.2014 v 15:38 | Karma: 6,00

Petr Slezák

Každý :-)

18.7.2014 v 11:24 | Karma: 5,23

Petr Slezák

dobře/špatně

1.7.2014 v 11:53 | Karma: 6,38