Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Církevní restituce (s úsměvem)

Rittig v pohodě, Janoušek v klidu, Babiš se vzteká, Sobotka je v běhu a JÁ ? Já se učím na kole ...

ilustrační foto (kardinál M. VLK)zdroj: internet

   A na kole proto, že nemám auto. Jistě by v autě bylo cestování rychlejší. Nedá se však jízda autem srovnat s pěší procházkou. Po několika týdnech jsem vytáhl kolo a jsem překvapen, jak rychle jede :-))). 

   Občas sleduji dění na naší politické scéně. Někdy si, jako zpestření, zapnu TV a jsem rád, když je tam v noci záznam přenosu ze sněmovny nebo sanátu. Hodně se, při jejich "projevech" zasměji :-)))

   Potkal jsem známého v Ostravě. Kdysi jsme spolu podnikali. Jeho obchodním praktikám jsem nikdy nerozuměl, ale každý strůcem svého štěstí. Usedli jsme "Pod Platanem". Sledujeme romskou komunitu a jejich široké osazenstvu. Teplo je vyhnalo ze svých skrovných příbytků :-))

   Známý zatíná pěsti, žíly na skráních naběhlé ... Chvíli sleduji jeho tichý vztek a pak začne hovořit: Ty církve jsou pěkné svině !?!? Před dvěma roky jsme dali do církevního hospicu naši babičku. Měla skoro devadesát let a poslední dva roky byla péče o ni nad naše síly. Byla ležák. Chodila za ní jedna kamarádka a ta jí vyřídila pobyt. Bylo to církevní zařízení. Chodili jsme ji každý týden navštěvovat. Před měsícem umřela a když jsme byli u notáře, dozvěděli jsme se, že před několika měsící vše odkázylo nějakému řádu. Pozemky, lesy, sad, tři domy, vinohrad ... známý se zhluboka prodýchá a pokračuje: Svině ! Bezostyčné svině, ty církne. Snažím se to trochu odlehčit a utlumit jeho vztek: Ale, tak jí asi bylo v tom zařízení dobře, vlídně s ní zacházeli ... Přeruší mě: Prosí mě ! Co to plácáš ! Ona si už ani nepamatovala naše jména! Když někdo z rodiny přišel, ptala se, kdo to je ...

   Tak na to je těžká odpověď. Mlčky uvažuji: přece u toho musel být nějaký notář ... musel to někdo podepsat ... musí k tomu být nějaké listiny ... prostě. podle mě, to není tak jednoduché. Probírám si všechny detaily, které musely předcházet darování a ... začnu se usmívat. Známý si povšiml mého usměvu a ihned se začal mračit: Tobě se to směje ! Po dvaceti letech podnikání jsem měl možnost dostat se k pořádnému majetku. K POŘÁDNÉMU !!! Ukončit podnikání a začí si užívat a ... a teď tohle ! Zase budu dřít od nevidim do nevidim, o sobotých a nedělích, bez dovolených ... Do prdele ! To je život ! ZASRANÝ ŽIVOT !!!

   Teď jsem hodně zvážněl. Tolik zloby v jednom člověku. A přitom: Před časem postavil nový dům i s bazánem, má šikovnou ženu, dvě malé hezké dcerky ... nezdá se mi, že by se mu vedlo špatně.

   Abych ho trochu rozveselil, vytahuji z barohu BIBLI (tu jsem ráno dostal od jehovistů v Místku). Je pěkně vázaná, zlaté ražení ... pohledím ji po hřbetu a padám ji známému: V této moudré knize najdeš všechny odpovědi na své všechny své otázky. Známý hledí překvapeně na bilibli. Pak se rázně postaví, vztekle s ní šlehne do odpadkového koše, který stojí vedle a zatroubí: Pane Bože, za co mě trestáš ? A odchází z parku. Vedle stojící romi se překvapeně po něm ohlížejí. Hledí pak na mě a vůbec nechápou, co se stalo.

   Postavím se, vytáhnu bibli z koše a když kolem romů procházím, podám ji malému chlaci, který stojí u chodníku a říkám: Ahoj, dám ti jednu knížku a až budeš velký, budeš si v ní číst. Vedle stojící cikánka hledí na bibli a její zlatý nadpis. Podívá se mi do očí a tiše říká: Děkujéme, pane. A buch vas profazej na vaši  cesta.

   Zvolna směřuji k nádraží Střed a uvažuji: majetky, pozemky, peníze ... nemůžu se toho zbavit. Ještě ve vlaku mi v hlavě znějí jeho jedovatá slova. A vše pro nějaké peníze ... nechápu, co se stalo s lidmi, které jsem znal z dřívějška...

   Pokoj a klid v duši V Š E M ... a prosluněný pátek

   Petr Slezák :-) Místek

ps. a jeden článek z internetu :-)))

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snaha snížit restituce je směšný cirkus, míní kardinál Vlk
Kardinál Miloslav Vlk potvrdil pověst nesmiřitelného bojovníka proti všem, kterým se nelíbí církevní restituce. Na svých webových stránkách se ve čtvrtek tvrdě opřel do ČSSD a do jejího snažení redukovat finanční náhrady církvím a náboženským společnostem.

A rozhodně nešetřil ostrými výrazy. Podle kardinála jsou snahy za každou cenu církvím něco z restitučních náhrad sebrat „směšným cirkusem“, „totalitními praktikami“ nebo „hrátkami kvůli stranické opozici“. Svými výroky hnul žlučí některým sociálním demokratům.
ČSSD se podle Vlka dostala do vlastní pasti, když nedokázala jasně vysvětlit, proč by se měla finanční náhrada redukovat o 13 miliard korun.
Naopak v minulosti parlamentní komise a odborníci ukázali, že církev odpustila státu 168 miliard za výnos z církevního majetku. „Není to drzost, žádat za této situace ještě nestydatě 13 miliard?“ ptá se ve svém textu kardinál.
Ukazuje se, že pan Sobotka, který je právník, nemá smysl pro ústavnost
Miloslav Vlk
Na sociální demokraty se zlobí hlavně za to, že chtějí, protože se jim nepodařilo církevní představitele přesvědčit, zákon o majetkovém vyrovnání obejít a např. zdanit finanční náhradu.
Církve by měly během třiceti let dostat 59 miliard, se započtenou inflací až 96 miliard korun. Odmítá i další návrh, aby se církve zavázaly, že získané peníze z větší části vynaloží na veřejně prospěšné účely.
Podle kardinála je to „protiústavní totalitní trik“ premiéra Bohuslava Sobotky. „Kromě toho se tady ukazuje, že pan Sobotka, který je právník, nemá smysl pro ústavnost, pro právo a vůbec pro demokratické principy, ale jen pro záchranu vlastních zájmů, vlastní kůže,“ uvedl Vlk.
Neochotné církve
Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce se jeho strana nemá za co stydět. „Stydět by se měli ti, co baží po majetku, a přitom by měli hlásat skromnost,“ řekl Právu Tejc. Dodal, že církve svou neochotou vyjít vstříc jejich nárokům vyprovokovaly v ČSSD touhu najít jiné řešení, např. zdanit finanční náhrady. „Tuto a další cestu, jak redukovat finanční náhradu, kterou považujeme za nespravedlivou, teď analyzujeme,“ poznamenal.
Vlk si neodpustil rýpnutí i do místopředsedkyně ČSSD a Senátu Aleny Gajdůškové, která vedla vyjednávací tým ČSSD a hnutí ANO, jenž se snažil církve přesvědčit o legitimitě návrhů na redukci finančních náhrad. „Paní Gajdůšková věci rozumí minimálně, jak prokázala v médiích hned na začátku, kde se poněkud ztrapnila,“ poznamenal.
Gajdůškové se to dotklo. „Pokud mě uráží, je to jeho vizitka, ne moje, a já se k tomu vyjadřovat nebudu. Křesťanské je ctít druhého a odpouštět,“ řekla Právu.
Oldřich Danda, Právo

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

dodatek:

Známé v zahraničí nemám, s náboženskou otázkou jsem vyrovnaný :-)))))

Autor: Petr Slezák | pátek 4.4.2014 11:06 | karma článku: 15,03 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Petr Slezák

mrak

Je to velké, černé, jde z toho hrůzy, sune se to nad střechami a je to ... je to MRAK (jeho odborný název neznám a eště mám krátký perex, tož to musím trochu prodlužit nějakým "nesmyslem" :-))) A je to MRAK NEIDENTIFIKOVANÝ (mnou) ...

4.8.2014 v 14:39 | Karma: 6,43 | Přečteno: 363x | Ostatní

Petr Slezák

Pod Libeňským mostem ...

Když jsem se chystal do Prahy, "naládoval" jsem do svéha CASIA baterky a ... nelitoval jsem :-)

1.8.2014 v 12:07 | Karma: 7,03 | Přečteno: 458x | Ostatní

Petr Slezák

drožďové knedlíčky ...

Sedíme na schodech Zlatého Konce. Večer se blíží, po večerním dusnu přichází osvěřující vánek ...

31.7.2014 v 15:38 | Karma: 6,00 | Přečteno: 336x | Ostatní

Petr Slezák

Každý :-)

Znám ho asi 10 let. Na některé věci jsem si zvykl, některé mi "nevoní" a některé ...

18.7.2014 v 11:24 | Karma: 5,23 | Přečteno: 372x | Ostatní

Petr Slezák

dobře/špatně

Něco se nám "přemnožilo". Nemyslím divočáky, bobry, špačky, mandelinky, atp. ...

1.7.2014 v 11:53 | Karma: 6,38 | Přečteno: 333x | Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 507
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 904x
VÍM

Seznam rubrik