Pan doktor Kubek nemá pravdu

Vezměme si tři lékaře se stejně dlouhou praxí ve stejném oboru. Jeden je špička a pacienty musí odmítat, druhý je průměrně šikovný lékař a má plnou kapacitu a třetí to skutečně fláká ale má plnou čekárnu, protože v okolí nikdo jiný prostě není. Dnes mají všichni tři stejně. Má ovšem ten dobrý lékař toto zapotřebí? V zahraničí ho zaplatí mnohem více. Že to ve skutečnosti tak není a takoví lékaři nejsou? Omyl, jsou. V každém oboru lidské činnosti jsou dobří odborníci, pak střed a potom nějaký ten zbytek na chvostu.

Co by se stalo, kdyby najednou všichni měli stejný základ a odměny by byly stanoveny podle skutečné kvality?

Stalo by se to, co se dnes děje v soukromém sektoru. Schopné a šikovné specialisty by si začaly nemocnice hýčkat a snažit se udržet odpovídající mzdou a ti špatní by dostali jen základní mzdu a skutečně by mohli přijít třeba i o 40% platu.

A to je přesně to, co odboráři nemohou dopustit. Proč? Protože skutečný odborník odbory nepotřebuje. Ani průměrný lékař nepotřebuje zastání u odborů. Odbory potřebují ti ostatní. Ti, které nebaví práce a flákají ji jak se dá. Potřebují je ti, pro které je pacient jen zbytečná přítěž a otrava. A v tom je zakopaný pes.

Pokud pan Kubek tvrdí, že zavedením nového systému odměňování přijde naše zdravotnictví o dobré lékaře, tak lže! Naše zdravotnictví totiž o dobré lékaře díky současnému rovnostářství v odměňování přichází! Nedokáže je totiž zaplatit.

Vážený pane doktore Kubku, proč neřeknete, že nové odměňování by sice zvedlo úroveň našeho zdravotnictví, ale silně oslabilo vaše odbory? Pak bych vám věřil.

Myslíte si že lžu? Tak mi vysvětlete, proč komerční firmy bojují o špičkové zaměstnance od manažerů přes IT specialisty až po kvalitní řemeslníky a přetahují si je mezi sebou nabízenou mzdou nebo nadstandardními benefity? Víte moc dobře, že tito lidé odbory nepotřebují.

Víte moc dobře, že dobré lékaře dnes díky systému nedokážeme zaplatit po zásluze. Víte moc dobře, že navrhovaný systém by je zaplatit dokázal. Ale také víte, že by tento systém silně oslabil vliv odborů. Řada lékařů by je nepotřebovala a zbytek by na ně zanevřel, neboť by byli odměňováni dle svého pracovního výkonu. Tedy v překladu by na ně zbyla horší místa v těch horších nemocnicích. Víte také dobře, že by si mohli sami pacienti vybrat "nohama", kterou nemocnici prostě nechtějí a nepotřebují.

Vašemu odborovému svazu totiž nejde o pacienty a lékaře, ale o moc a existenci a to je ten důvod vašeho protestu!

Autor: Petr Skála | pátek 3.9.2010 21:00 | karma článku: 46,70 | přečteno: 11226x
  • Další články autora

Petr Skála

Nečekané efekty státního dobra

15.3.2015 v 20:07 | Karma: 35,33

Petr Skála

Jsem nepřítel státu

10.3.2015 v 20:11 | Karma: 35,97

Petr Skála

Mír? Už není s kým jednat!

28.2.2015 v 8:51 | Karma: 24,52