Levice bojuje za daňové úniky

Tak nám klesají daňové příjmy státu, důchodové pojištění je v deficitu a šetří i zdravotní pojišťovny. Důvodem je především snížení plateb na sociální a zdravotní pojištění, protože se nezvedají mzdy a zvyšuje se nezaměstnanost.Levicové strany slibují likvidaci švarc systému, likvidaci peněz načerno k minimální mzdě a další rázná opatření k zamezení daňových úniků.

A náhle , co se to děje, obrat o 180 stupňů a titíž politici a tytéž strany najednou zuřivě bojují za další pokles daňových odvodů.

Na zaměstnaneckých benefitech je především zajímavé, že nejsou součástí výplaty, ač se jedná o finančně velmi lukrativní záležitost.

Jeden příklad za všechny. Kdyby České dráhy zrušily režijní jízdenky a každému zaměstnanci zvýšily mzdu o 22 tisíc.Kč ročně, pak by z dané částky odvedly do státní pokladny sociální a zdravotní pojištění a daň z příjmu. Mimochodem dnes tuto skutečnost zcela veřejně potvrdil šéf dopravních odborů Luboš Pomajbík !

Uvědomil si ten pán vůbec co řekl ! Naprosto otevřeně podpořil snahu každého zaměstnavatele snížit mzdové náklady a vyhnout se díky benefitům pro zaměstnance povinnosti platit daně ! Navíc daně, ze kterých se platí důchody a zdravotní pojištění!

Pokud by vláda místo hloupého ustupování poslala do sněmovny návrh zákona, kterým by řekla, že zaměstnavatel může poskytnout zaměstnanci benefity ve výši například 24 tis.Kč ročně jako nezdanitelný příjem pro zaměstnance a zdanitelný pro firmu, udělala by lépe. Všechny ostatní výjimky by se zrušily a byl by klid. Mimochodem by to mělo platit i pro sněmovnu a senát.

Tím by na železnici ubylo 170 tisíc režijních jízdenek a pro všechny by se nastavila jasná, rovná a spravedlivá pravidla.

Dnes jsme svědky situace, kdy levicové strany horlivě bojují proti práci na černo a daňovým únikům jejich obhajobou. Mohou mi to nějak pánové Paroubek, Filip nebo Svoboda nějak logicky vysvětlit ?

 

Autor: Petr Skála | pátek 5.3.2010 16:30 | karma článku: 26,86 | přečteno: 1099x
  • Další články autora

Petr Skála

Nečekané efekty státního dobra

15.3.2015 v 20:07 | Karma: 35,33

Petr Skála

Jsem nepřítel státu

10.3.2015 v 20:11 | Karma: 35,97

Petr Skála

Mír? Už není s kým jednat!

28.2.2015 v 8:51 | Karma: 24,52