Proč by Češi neměli jezdit do Egypta, když Američané klidně mohou?

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky má prý informace, kterými nedisponuje žádný jiný stát na světě. Varuje nás před cestami do Egypta, o důvodech ale tajemně mlčí. Naznačuje jen, že mu to poradily naše tajné služby.

Když se kdysi za první republiky obávaly české učitelky cesty na Jadran, mělo to sice smyšlený, alespoň však jasně vyslovený důvod: podle dobového tisku se na ně zaměřovali tamní žraloci.

MZV ČR ale varuje před cestou do Egypta všechny Čechy v souvislosti s blíže nespecifikovanou „aktuální bezpečnostní situací“. Od delegátů ani turistů, kteří v Egyptě tráví dovolenou, ale nemá cestovní kancelář Alexandria sebemenší náznak informací, které by měly vést k nějakým obavám.

Ani úřady okolních států obavy našich ministerských úředníků nesdílejí. Je ovšem pravda, že například Britové od své vlády varování obdrželi. To je ale přesně zdůvodněno očekávanými politickými událostmi v Egyptě. Demonstrace by mohly vypuknout například v souvislosti s druhým kolem prezidentských voleb v zemi, které proběhne 16. a 17. června. Je nicméně málo pravděpodobné, že by se demonstrovalo na plážích a u hotelových bazénů.

Američané zato mohou do Egypta jezdit zcela svobodně. Federální úřady přitom jen od loňského srpna vydaly 31 varování před cestami do rizikových zemí. Občané USA by si měli dát velký pozor třeba při cestách do Íránu nebo Burundi, ale také do Mexika. O Egyptě ani slovo.

Vnucuje se tedy otázka: mají opravdu české tajné služby takové informace, které by postup ministerstva ospravedlňovaly?

Pokud by je totiž měly, bylo by od nás jako od spojenců USA krajně nezodpovědné, pokud bychom je před nimi zatajili. A že by byli Američané o nějaké hrozbě pro své občany informováni a přesto je nevarovali, to je poměrně absurdní představa.

Varování ale samozřejmě nebereme na lehkou váhu a celou situaci bedlivě sledujeme.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Šatný | čtvrtek 7.6.2012 15:34 | karma článku: 11,14 | přečteno: 1148x