Zaříkávač koní

Monty Roberts se narodil v Kalifornii v rodině chovatele koní. Jeho otec byl neústupný a tvrdý muž. Aby koně zlomil, používal zastrašování a brutalitu. Žel, tuto metodu používal i při výchově svého syna.

Po jedné takové tvrdé lekci se chlapec rozhodl, že bude úplně jiný než jeho otec. Nikdy nebude na koně, natož lidi, používat násilí. Byl přesvědčen, že koně mají svou řeč, a když se ji naučí, bude moci přistupovat k tréninku úplně novým a odlišným způsobem. To mu bylo osm let.

Otec jeho nápad považoval za nesmyslný, ale matka syna za jeho zády tajně podporovala. Od třinácti let jezdil v létě každý rok na tři týdny do Nevady chytat divoké mustangy. Dalekohledem pozoroval jejich chování a zvyky. Byl schopen celé hodiny sledovat tato nádherná zvířata při běhu, na pastvě, při hrách. Nejvíce ho udivilo, že při vzájemné komunikaci divocí koně málokdy vydávali zvuky. Používali složitou řeč těla. Očima, ušima, krkem, hlavou, držením hřbetu nebo svým postojem, rychlostí a směrem pohybu dokázali vyjádřit úplně všechno, co potřebovali.

Tehdy ve třinácti letech se mu poprvé podařilo přiblížit se k mustangovi a na několik vteřin se ho dotknout. V sedmnácti pak pokročil tak daleko, že mu jeden mustang dovolil na něj nejen sáhnout, ale nechal se i osedlat a rozběhl se, aniž musel použít zastrašování a bolestivé pobízení. Od ostatních pomocníků však sklidil jen výsměch, nevěřili mu, že je to divoký kůň. I přes velké pokoření, které tehdy zažil, se z něj stal cvičitel koní.

Když mu bylo pětadvacet, najala si ho jedna rodina, aby jí pomohl s jejich klisnou. Byla krásná a inteligentní, ale její původní majitel s ní špatně zacházel, a tak se u ní vyvinul problém. Když se rozběhla, nedokázala se zastavit. Byla velmi zrádná a před nedávnem dokonce málem zabila majitelovu dceru. Požádali ho, aby koně prodal za jakoukoli cenu. Byl to jeho dosud nejtěžší případ, ale použil veškeré svoje komunikační dovednosti, aby získal její důvěru. Během několika dní se úplně změnila. Dokonce ji vzal na soutěž a vyhrál s ní první místo. Tato klisna se stala jedním z jeho prvních veřejných triumfů.

Podobné zkušenosti se pak opakovaly znovu dalších třicet let. Dostávaly se k němu beznadějné případy a on, za použití jednoduchých prostředků, jako je vlídnost, úcta a snaha o porozumění, je dokázal úplně změnit.

V roce 1989, to mu bylo padesát tři let, byl představen anglické královně Alžbětě II, aby jí předvedl své metody. Královna byla uchvácena. Dala mu k dispozici auto, aby mohl ukázat  svou techniku po celé zemi. Byl natolik úspěšný, že dnes je dokonce možné se na West Oxfordshire College v Anglii věnovat studiu jeho metody tréninku koní.

Monty Roberts dosáhl cíle, který si stanovil jako osmiletý kluk. Svým způsobem za jeho úspěchem stal jeho tvrdý a neústupný otec. Ač to zní absurdně, díky jeho násilí se zrodil chlapcův sen, aby všichni koně mohli být ušetřeni zbytečné bolesti a utrpení.

Jeho příběh inspiroval Nicolase Evanse k napsání knihy "Zaříkávač koní", podle které Robert Redford natočil stejnojmenný film.

Monty Roberts
Monty Roberts

 

Autor: Petr Řeha | sobota 22.10.2016 15:00 | karma článku: 17,63 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Petr Řeha

Solaris

5.12.2017 v 10:10 | Karma: 9,79

Petr Řeha

Poslední naděje civilizace

7.11.2017 v 10:10 | Karma: 32,99

Petr Řeha

Jak zabít civilizaci

17.10.2017 v 10:10 | Karma: 24,82

Petr Řeha

Fatwa. Život pod hrozbou smrti

5.10.2017 v 10:10 | Karma: 23,07

Petr Řeha

Krvavé jahody

13.9.2017 v 10:10 | Karma: 19,89