Vyzkoušel jsem Botox, klobásový jed

Do té doby jsem netušil, že Botox (botulotoxin) se používá i k něčemu jinému, než pro krásu. 

Stalo se, že rok po CMP mě pozval primář neurologie na prohlídku a nabídl mi účast ve studii, která zjišťovala účinnost a bezpečnost přípravku pod názvem NT 201 v léčbě spasticity dolní části nohy. V podstatě se jednalo o léčbu botulotoxinem. Tato studie probíhala na několika místech v Evropě a Severní Americe. Mělo se jí zúčastnit 328 lidí, z toho v České republice 48. Studie byla financována společností Merz z Německa. 

Tento přípravek už užívalo přes 120 000 lidí při léčbě spasticity rukou. Slyšel jsem o tom už dříve a moc se mi do toho nechtělo. Kdo by si nechal dobrovolně píchat do těla jeden z nejúčinnějších jedů, taky známý pod názvem klobásový jed. Nechali mi čas na rozmyšlenou, i když jsem byl rozhodnut, že v žádném případě do toho nepůjdu.

V době, než se projekt měl rozjet, jsem o botoxu sbíral informace. O léku se nevyjadřovali pochvalně ani lékaři ani fyzioterapeuté ani kolegové po mozkové příhodě, kteří už ho vyzkoušeli.  Ruka i noha mi však stále tuhla a žádné uvolnění ani jiné zlepšení nepřicházelo, přestože jsem vyvíjel maximální úsilí ve formě cvičení, léků a různých potravinových doplňků. To byly nakonec důvody, pro které jsem se po dvou měsících rozhodl, že botox vyzkouším.

Nejprve jsem absolvoval vyšetření a seznámení s projektem a o týden později byla první aplikace.  Bylo to 16 měsíců po CMP.

Po první aplikaci jsem si zapsal: Ve fakultce mi píchli botulotoxin. Píchli není nejvýstižnější výraz, protože se jednalo o deset injekcí po 1 ml účinné látky. Všechny do pravého lýtka. K přesnému umístění vpichů se využívalo EMG. Účinek by se měl projevit po čtyřech dnech. Ovšem pokud to nebylo placebo, které se z 50% aplikuje poprvé.

Týden po aplikaci následoval telefonický dotaz na mou reakci.  Do fakultky jsem jezdil jednou za měsíc na kontrolu a odběry krve a co tři měsíce na další aplikaci.  

Až na jednu výjimku, která se projevila zvýšenou bolestí v testované končetině, jsem netrpěl žádnými vedlejšími účinky, které se u určitého procenta testovaných vyskytují. Za rok nedošlo k žádnému zlepšení. Snad jen první den po aplikaci jsem měl nohu uvolněnou, ale jinak spasticita přetrvávala. Naštěstí nedošlo ani k žádnému zhoršení.

Na internetu jsem našel zprávu o tom, že podávání botoxu vyvolává jizvení svalů, takže jeho používání bude do budoucna pravděpodobně omezeno, ne-li zakázáno (wikipedie).  

Jo, jo, co by člověk nepodstoupil pro navrácení hodinových ručiček zpět do doby, kdy byl zdravý a krásný. 

Autor: Petr Řeha | neděle 26.4.2015 19:30 | karma článku: 19,57 | přečteno: 1145x
  • Další články autora

Petr Řeha

Solaris

5.12.2017 v 10:10 | Karma: 9,79

Petr Řeha

Poslední naděje civilizace

7.11.2017 v 10:10 | Karma: 32,99

Petr Řeha

Jak zabít civilizaci

17.10.2017 v 10:10 | Karma: 24,82

Petr Řeha

Fatwa. Život pod hrozbou smrti

5.10.2017 v 10:10 | Karma: 23,07

Petr Řeha

Krvavé jahody

13.9.2017 v 10:10 | Karma: 19,89