Vítejte v klubu

Těšil se, až za sebou zavře dveře a bude sám. I když dříve miloval společnost, s přibývajícími léty se víc a víc uzavíral do sebe a vyhledával samotu. Nevyhýbal se lidem, to ne, ale stačilo mu pobýt mezi nimi hodinku nebo dvě.

Pak si začal připadat jako lev v kleci. Čím více se v kleci zdržoval, tím více hrozilo, že ji rozbije. 

Jeho zdravotní stav se také promítl do jeho zálib. Knihy, které dřív kupoval a zaplnil jimi každé volné místo, přestal číst, a to ze dne na den. Naopak hudbu, kterou dřív jakoby nevnímal, začal poslouchat, až přišel o schopnost číst a psát.    

Mezi jinými rád poslouchal rozhlasový pořad Jiřího Černého. Doma už věděli, že jestli v pondělí po něm něco budou chtít, musí to stihnout do jednadvacáté hodiny. Pak si lehne do postele, na uši si dá sluchátka a celou hodinu vydrží neusnout. A nebude to nic těžkého. 

Když si chtěl zdůvodnit, proč má ten pořad na Dvojce Českého rozhlasu rád, nebylo to nic těžkého. Jiří Černý vybíral hudbu, která byla jeho srdci hodně blízká. Sice to nemohl říct o stu procentech toho co slyšel, ale na tom není nic divného. A za druhé, kromě hudby se tu dozvěděl mnoho zajímavého ze zákulisí hudební historie. 

Jednou mi řekl, že je zajímavé, jak se pořad jmenuje. Proč si autor pro název vybral jednu z písní a LP Beatles. Určitě se to netýká osamělosti samotného autora. Vždyť podle seznamu těch, které ve svém pořadu jmenuje, s kterými si mailuje, telefonuje, dopisuje, nebo které navštěvuje, je nepočítaně. 

Možná je to o hudbě, která se objevuje v rozhlasu jen zřídka, nebo vůbec. Což možná svědčí o tom, že množství příznivců nebude příliš velké číslo.  

A nebo, ano, vlastně je to o lidech jako on sám. O lidech, kteří se nějak vymykají.

Díky němu jsem se Dvojku naučil poslouchat i já. Už se těším na pondělí na jednadvacátou hodinu, až naladím 96,8 MHz a pustím si Klub osamělých srdcí seržanta Pepře. 

Beatles na obalu svého LP na samotáře moc nevypadají.
http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/beatles-the/sgt-pepper-s-lonely-hearts-club-band-3592

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Řeha | pondělí 9.11.2015 10:00 | karma článku: 7,12 | přečteno: 214x
  • Další články autora

Petr Řeha

Solaris

5.12.2017 v 10:10 | Karma: 9,79

Petr Řeha

Poslední naděje civilizace

7.11.2017 v 10:10 | Karma: 32,99

Petr Řeha

Jak zabít civilizaci

17.10.2017 v 10:10 | Karma: 24,82

Petr Řeha

Fatwa. Život pod hrozbou smrti

5.10.2017 v 10:10 | Karma: 23,07

Petr Řeha

Krvavé jahody

13.9.2017 v 10:10 | Karma: 19,89