Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Irák a Sýrie. Den, kdy utekl z Mosulu, část 1.

Večer 20.srpna 2014 zazvonil Abu Fadimu telefon. Volala mu matka a zoufalým hlasem ho prosila, aby pro ni okamžitě přijel a odvezl ji z Mosulu. Dřív než stačil matce odpovědět, ozval se v telefonu nějaký bojovník Islámského státu.

Žádal Fadiho, aby mu potvrdil, že je její syn. „Ano, jsem její syn,“ odpověděl Fadi, „a co se vlastně děje?“ „Dnes sem přijedete a svou matku a sestru si odvezete,“ prohlásil onen člověk. „Pokud nepřijedete dnes, skončí na ulici. Buď se stanou muslimkami, anebo je vyhodíme z domu. Můžete ale přijet a odvézt je pryč.“

Po tomto hovoru bojovník IS zabavil všechny nalezené peníze i další cennosti, dům uzamkl a označil jej arabským písmenem „N“, zkratkou slova nassarah – křesťan. Jelikož Abu věděl, že do Mosulu se coby křesťan nedostane, poprosil jednoho muslimského přítele, aby pro jeho matku a sestru (obě vozíčkářky) do nedalekého Mosulu dojel. Město krátce předtím padlo do rukou IS.

Pak se Abu s matkou, sestrou a manželkou vydal na cestu do města Bashiqa na severu země. Avšak záhy je zastavila hlídka po zuby ozbrojených příslušníků IS. „Řekl jsem jim, že jsme křesťané a odjíždíme pryč,“ vzpomíná Abu.

Očekávání smrti

Ale hlídka IS, která Abua zastavila, se s jejich vysvětlením nespokojila. „Nemůžeme vás pustit dál,“ prohlásil jeden z povstalců. „Musíme zavolat našim nadřízeným.“ Zhruba po třiceti minutách na místo dorazili v zánovní luxusní Toyotě Land Cruiser dva perfektně oblečení mladí muži, vyzbrojení automatickými zbraněmi.

Abu jim sdělil, že cestují do kurdské oblasti na severu, kde se pak budou moci jako křesťanská rodina usadit. Dvojice mužů však pro ně měla jiný plán. „Musíte se stát muslimy,“ prohlásili rezolutně. Abu si ještě dobře vzpomíná, jak jim opakovaně vyhrožovali: „Jestli se neobrátíte k islámu, všechny vás zabijeme!“

Ve snaze zachránit sebe i své nejbližší se Abu odvolával na verše z Koránu s prohlášením, že rád zaplatí za všechny daň, ovšem muslimy že se stát nemohou. Jeden z mužů nakonec Abua popadl vztekle za ruku, postrčil ho ke zbytku jeho rodiny a zasyčel: „Takže vás nyní všechny zastřelíme. Máte poslední šanci zachránit si život, když se stanete muslimy.“ Celý rozhovor trval již skoro hodinu. Zatímco první muž stále stupňoval výhrůžky, druhý přistoupil k Abuovi, vytáhl dýku a pronikavě se mu zahleděl do očí. V ten okamžik začal Abu intenzivně pociťovat Boží přítomnost.

„Náhle jsem si byl stoprocentně jist, že mám sílu přijmout i smrtelnou ránu jeho dýkou,“ prohlašuje Abu. „A třebaže jsem byl již velmi vysílený, naplnila mě síla a útěcha Ducha svatého, takže jsem nadále trval na tom, že se muslimem stát nechci. Bůh mi daroval moudrost a nikoli neúctu k nim, ani nějaká špatná slova o islámu nebo jejich proroku. Byl jsem ale naplněn vnitřním odhodláním, takže jsem jim pevným hlasem říkal, co jsem považoval za správné.“

Zhruba po půl druhé hodině oba povstalci pochopili, že Abu je neochvějně rozhodnut k islámu nepřestoupit. V tu dobu na místo dorazil další Land Cruiser. Vystoupil z něho ozbrojený mladý muž, kterého Abu popsal jako jakéhosi ideologického tajemníka. Zcela nečekaně přikázal, aby byl Abu propuštěn a bylo mu dovoleno i s rodinou pokračovat v cestě.

„Než odjedete z naší země, chci vám předat poselství, které vyřiďte kněžím i pastorům vaší církve: budeme pronásledovat křesťany po celém světě. Dostaneme se až do Vatikánu a obrátíme k islámu i papeže.“ Muž pak pokynul Abuovi, aby jel. A radikálové je propustili.

S laskavým svolením vydavatele časopisu Hlas mučedníků

Tento článek mě zaujal pro odlišný pohled na uprchlickou krizi. Proto jsem si ho dovolil zveřejnit na svém blogu. Pokud příběh někoho zaujal a chtěl by vědět jak dopadne, tak v příštím článku.

Autor: Petr Řeha | úterý 3.11.2015 20:30 | karma článku: 15,82 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Petr Řeha

Antiutopický román 1984 opět současný

Jméno Eric Arthur Blair asi nikomu nic neřekne, kdežto George Orwell, jeho pseudonym, většina zařadí mezi výjimečné anglické spisovatele. Jeho nejznámější román „1984“ je téměř sedmdesát let po svém prvním vydání opět současný.

23.12.2016 v 16:16 | Karma: 25,15 | Přečteno: 658x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Chybné rozhodnutí učiněno před pěti sty lety

Mexiko City s dvaadvaceti miliony obyvatel patří k nejlidnatějším na planetě. V roce 2030 jich bude mít dvacet devět milionů. Zásoby vody se odhadují na deset let. Podaří se město zásobit vodou? H2Omx nejlepší celovečerní dokument

20.12.2016 v 17:17 | Karma: 13,76 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Film Švédská teorie lásky

Ve Švédsku byla nejvyšší životní úroveň na světě. Zřejmě i díky tomu lidé věřili svým politikům, když v roce 1972 přišli s novou sociální teorií „Rodina budoucnosti". Podstatou této teorie je nezávislost.

11.11.2016 v 10:10 | Karma: 26,41 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Zaříkávač koní

Monty Roberts se narodil v Kalifornii v rodině chovatele koní. Jeho otec byl neústupný a tvrdý muž. Aby koně zlomil, používal zastrašování a brutalitu. Žel, tuto metodu používal i při výchově svého syna.

22.10.2016 v 15:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 363x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Asi jsem ve věku, kdy už svaly nerostou

Stačí si vyšlapat Lysou horu, nebo v mém případě Prašivou, a člověk vidí, kolik lidí se hýbe. A když se tam vydáte o víkendu a ještě k tomu je pěkně, potkáte jich davy. Podobné to je s běháním, cyklistikou nebo s posilovnou.

13.10.2016 v 13:00 | Karma: 16,87 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Dne 19.7.2012 jsem prodělal cévní mozkovou příhodu (CMP). Tato příhoda změnila život nejen mně, ale i mým blízkým. Díky dnešnímu způsobu léčby a rehabilitaci jsem se postavil na nohy a jsem relativně soběstačný. 

 

Chci psát o tom, co prožívám, o lidech, které potkávám a o Bohu, kterého stále poznávám.

 

CMP mi postihla i paměť a zrak. Proto prosím o trpělivost s mým pravopisem, slovosledem a přeskakováním myšlenek.

Seznam rubrik