Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babička taky říkala: "Konec dobrý, všecko dobré."

Asi všichni tušili něco výjimečného. Nikdo neměl narozeniny, a já je zaúkoloval; kluci měli na starost pizzu, žena osvědčené křupající nanukové dorty. Než jsme si pochutnali, všem jsem to slavnostně oznámil.

Možná jsou lidé, kteří by se radovali, kdyby jim byl přiznán invalidní důchod. Snad by to uvítali mnohem dřív než patnáct let před starobním jako já. Já to ale nesl těžce. Asi jedna z příčin byla, že jsem si to nevybral, ale byl jsem ze dne na den postaven před hotovou věc.  

Jako neznalý věci jsem si sice na začátku myslel, že do pár měsíců jsem zpátky. Ale měsíce utíkaly, a pak i roky. Nakonec jsem byl rád, že žiju v zemi, kde existuje sociální pomoc v případě invalidity.

Jenže v mém případě, a teď se klidně zasmějte, práce byla téměř smyslem života. Já vím, přeháním. Ale práce mě bavila. To je pravda. Z toho důvodu všechno moje konání směřovalo k tomu, abych se uzdravil. Proto když mi kamarád slíbil práci a později i slib dodržel, byl to pro mě určitý mezník.

Do svých poznámek, které jsem si pojmenoval Život po iktu, jsem si napsal: Nemám čas, ale do zítřka bych to určitě zapomněl. (Co to svědčí o mém uzdravení?) Včera jsem podepsal jeden papír. Po dvou a půl letech po mozkové příhodě začnu pracovat.

Vzpomínám na první den. Na cestě do práce jsem při přestupu sedl na špatný spoj. (Čísla si může splést každý). Naštěstí právě, když jsem si vyhlížel nový spoj, přistavil vedle kamarád, řidič autobusu. A že jede stejným směrem. Vysadil mě téměř u firmy. Tam už mě vyhlížela slečna, která mě měla úkolovat. Vysvětlila mi, co se ode mně očekává, a já se pustil do práce.

Ta spočívala v seřazení a založení vystavených faktur. Pro bývalého účetního to byla hračka. Téměř dvě hodiny utekly jako voda. Pochvaloval jsem si, jak mi to šlo. Radost mě ale opustila, když jsem se dozvěděl, že jsem tam měl chyb jak pověstného máku. Těžce jsem to nesl. Moje vyhlášená preciznost utrpěla ránu. Zrakové postižení se projevilo.

Žena se mě sice snažila povzbudit, že to je první den po takové době a že chyby dělá každý a že chybami se člověk učí. Snažila se. Věděl jsem, že má pravdu. Ale štvalo mě to. Navíc musím dát za pravdu škarohlídům, kteří o mé způsobilosti pochybovali.

Příští týden jsem si dával pozor a raději vše četl vícekrát, ale hlavně jsem se učil číst od konce řádku (postižení zraku mi neumožňuje vidět víc než místo, v tom případě číslo, na které se dívám). Sice se tím práce hodně zpomalila, ale výsledek se dostavil. Snad. Žádné zprávy o chybách se ke mně už nedostaly. Pokud mě jen nechtěli ušetřit další rány.

Zvykl jsem si. Snad si zvykli i zaměstnanci, že se tam občas objeví postava s podivnou chůzí. Pro mě se to stalo příjemným zpestřením mezi rehabilitaci, návštěvami lékařů a jiných institucí.  

Kolegyně se mě jednou ptala: „A nevadí ti, že jsi mezi zdravými lidmi? Není ti líto, že nejsi jako oni?“ Řekl jsem jí: "Jasně, že bych to bral, ale já mám radost, že mezi vámi se nemluví jen o chorobách, jako třeba v lázních. Tam mi to stačí. A navíc se cítím užitečný. A co je nejlepší? Můžu dělat, co mě baví a s člověkem, který má se mnou svatou trpělivost. Není to úžasné?" Zasmála se a šel jsem pokračovat v práci, kterou mi před chvíli přidělila.

Teď, po třech letech, kdy mě postihla zákeřná nemoc, můžu říct slovy mé babičky: "Konec dobrý, všecko dobré." Konec? To snad ne. Film nebo kniha by tady mohly skončit, ale život jde přece dál.

Je to jasné

Je jasné, že kdyby kamarád místo mě zaměstnal zdravého člověk, odvedl by mu za stejný čas daleko více práce. A je to jasné i jemu. Díky, Aleši.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Řeha | neděle 16.8.2015 10:00 | karma článku: 15,45 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Petr Řeha

Solaris

Právě pro svou odbornost psychologa byl Kelvin pozván na tuto podivnou planetu. Tříčlenná posádka zde prožívala jakési nepochopitelné nevysvětlitelné jevy, zkušenosti. Ani Kelvin se jim nevyhnul.

5.12.2017 v 10:10 | Karma: 9,79 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Poslední naděje civilizace

Pád západní civilizace akceleruje tempem, jaké si nedovedli představit ani ti nejmrzutější pesimisté. Její zbývající optimismus je přirovnán k muži padajícímu z mrakodrapu a u každého patra si pochvalujícímu: Zatím docela dobré.

7.11.2017 v 10:10 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Jak zabít civilizaci

Džihád jde po krku celé naší civilizaci. Nenajdeme-li k její obraně vůli, zabíjíme ji. Tentokrát možná navždy. A jestli už je nám souzeno odejít z dějin jako tolik civilizací dřívějších, ať to alespoň není poslušně a bez škubání.

17.10.2017 v 10:10 | Karma: 24,82 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Fatwa. Život pod hrozbou smrti

Když se Jacky vydala se svým přítelem na dovolenou do Egypta, důvodem bylo obnovení jejich skomírajícího vztahu. Nemohla tušit, že se tam seznámí s Omarem, a že se za něj z lásky provdá. Život v Káhiře se však změnil v noční můru.

5.10.2017 v 10:10 | Karma: 23,07 | Přečteno: 977x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Krvavé jahody

Ozval se výstřel a Věra si uvědomila, že porušila matčin příkaz nechodit dál jak dvacet kroků od domu. Rychle se s kamarádkou rozloučila a spěchala domů. První co doma spatřila, byl velký cestovní kufr nachystaný uprostřed pokoje.

13.9.2017 v 10:10 | Karma: 19,89 | Přečteno: 917x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Dne 19.7.2012 jsem prodělal cévní mozkovou příhodu (CMP). Tato příhoda změnila život nejen mně, ale i mým blízkým. Díky dnešnímu způsobu léčby a rehabilitaci jsem se postavil na nohy a jsem relativně soběstačný. 

 

Chci psát o tom, co prožívám, o lidech, které potkávám a o Bohu, kterého stále poznávám.

 

CMP mi postihla i paměť a zrak. Proto prosím o trpělivost s mým pravopisem, slovosledem a přeskakováním myšlenek.

Seznam rubrik