A jede se do lázní. „Jsem protivná tchyně,“ řekla.

Den před mým nástupem do lázní se vrátila moje žena z nemocnice. Prodělala nepříjemnou operaci. Ale která operace je příjemná? Hned bylo doma veseleji. A to ještě nebyla ve své kůži. Její mamka to ale vynahradila. Ženský prvek způsobil v chlapském poklidu pěkný rozruch. Ženy mě chystaly do lázní, starší syn mi do mobilu stahoval motivační přednášky, mladší syn cvičil na klavír na zítřejší předehrávky (poprvé budeme se ženou chybět, ještě že jsou babičky s dědou) a já všechno „řídil“.

Druhý den ráno jsme vyjeli. Lázně Darkov jsou známé pro léčivé účinky jodobromové solanky, která tam pramení. Jezdí tam lidé nejen od nás, ale i z arabských zemí. Ti na rozdíl od nás, kterým po škrtech vlády pojišťovny hradí jen tři týdenní pobyt, tady jezdí na několik měsíců. To jsem se však dozvěděl později. Rodiče manželky mi pomohli s přihlášením i s ubytováním, na vstupní prohlídce u lékaře a se vším co bylo třeba. Zkrátka jako bych byl jejich vlastní. Jedna sestra myslela, že mi na pokoji pomáhá moje mamka, ale ta ji s pohotovostí sobě vlastní řekla: „Ale kdepak, já jsem jen protivná tchýně.“ A protože jsem měl postiženou paměť mnohem víc než dnes, tak mi taky zajistili doprovod, abych nemusel bloudit po lázeňských prostorách a dostal se včas na procedury a zpět.

Při vstupní prohlídce mi doktor nastavil procedury. A protože to byly moje první lázně, tak mi názvy moc neříkaly, ale byl jsem nadšený, kolik jich bylo. Taky mě překvapil, když mi řekl, že se pokusí zlepšit postižený zrak. Nechápal jsem. Přece různá vyšetření, která jsem předtím prodělal, uzavřela postižení zraku jako nevratné. Nevěděl jsem, co si mám o tom myslet, ale byl jsem zvědav, jaká vyšetření a případné terapie budu absolvovat.

Na seznamu procedur se mi postupně objevovaly: logopedie, masáže, teplé zábaly, elektroléčba a různá cvičení, ať v tělocvičně nebo v bazénu. Také mi předepsal koupel ve slané vodě a ergoterapii, kde se budu učit používat postiženou ruku.

Už po obědě jsem měl první proceduru. Sice si nepamatuji kterou, ale cvičitelka mi řekla, že přes svoje postižení jsem na tom ještě dost dobře. Sice mě tím potěšila, ale přijel jsem k ním, abych na tom byl mnohem, mnohem lépe. Hodně jsem si od pobytu v lázních sliboval. Uvidíme, jestli se moje očekávání splní.

V příštích článcích se podíváme na pobyt v lázních podrobněji. 

Autor: Petr Řeha | neděle 7.12.2014 13:00 | karma článku: 13,77 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Petr Řeha

Solaris

5.12.2017 v 10:10 | Karma: 9,79

Petr Řeha

Poslední naděje civilizace

7.11.2017 v 10:10 | Karma: 32,99

Petr Řeha

Jak zabít civilizaci

17.10.2017 v 10:10 | Karma: 24,82

Petr Řeha

Fatwa. Život pod hrozbou smrti

5.10.2017 v 10:10 | Karma: 23,07

Petr Řeha

Krvavé jahody

13.9.2017 v 10:10 | Karma: 19,89