Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čunek Kalouskovi vlkem, Kalousek Čunkovi rohožkou

I kdyby snad někdy hrozila české politické scéně pravda a láska, máme lidovce. Ti se postarají o to, aby idyla získala ty správné tuzemské rysy lži a nenávisti. Občas jsou chvíle, kdy i zkušený matador a pečlivý čtenář prvních stránek novin vzdychne „Více již není možné!“ Vždy se ukáže, že je. Valach zkříží meč s ostře řezaným jižanem a máme nové téma.

Chci Kalouska, nebo vláda padne! Tak hrozí premiériDnes

Poletí z vlády ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, podle premiéra Mirka Topolánka zralý na odvolání, nebo se bude poroučet ministr financí Miroslav Kalousek, podle jeho vlastního stranického předsedy zralý na odvolání?

Jenže: není to vlastně úplně jedno?

Celý tento spor o křesílka ve Strakově akademii tak či onak maskuje jiná fakta, která jsou pro politiku v této zemi podstatnější. Ta první skutečnost je, že ať se odehraje jakýkoliv převrat v kabinetu předsedy vlády Topolánka, bude to celkem nevýznamné, dokud se nezmění politická praxe pana premiéra. Jestliže tento kabinet nezačne dělat politiku realistickou, tedy takovou, pro kterou bude schopen získat dostatečnou podporu v parlamentu, pak není o čem mluvit a ministrem financí může být se stejným výsledkem klidně Belzebub nebo svatý Petr. Mirek Topolánek se kdysi rozhodl jít do koaličního projektu založeného na stovce hlasů a přeběhlících. Kde kdo mu říkal, že to není rozumné a že takto nelze reálně a dlouhodobě a především stabilně vládnout. Topolánek si věřil. Proto valil před sebou jedno rozhodnutí za druhým a zpočátku, dokud mu koalice sloužila bez námitek, mu to i vycházelo. Jenže nerespektování partnerů i rivalů rozklížilo vztahy a nyní sklízí, co zasel. Jeho většina již není většinou.

Druhou věcí, kterou personální spor zakrývá, je zjevné rozhodnutí ministerského předsedy vložit se do vnitřních věcí v KDU-ČSL. Čím jiným je návrh, aby vládu opustil předseda koaliční strany? Opravdu si někdo má myslet, že taková myšlenka je uskutečnitelná bez toho, že povede k velkému, ale opravdu velkému výbuchu bojů, emocí a k eskalaci napětí?

Bez jakéhokoliv „fandění“ jednomu nebo druhému: mohl snad předseda politické strany na výzvu premiéra jen tak odejít z vlády ve chvíli, kdy by v ní ostatní dva předsedové zůstali? Neznamenalo by to jenom tak na okraj podpis vlastního rozsudku, přiznání naprosté neschopnosti, osobní výzvu spolustraníkům: „Máte v čele hňupa, kterého nechtěli dokonce ani ve vládě, a tam se vyskytují hodně velcí moulové…“?

Mirek Topolánek se rozhodl vyvolat ve straně lidové střet, velkou bitvu. Přilil do ní ohně zveličováním schopností ministra Kalouska (přičemž ten je asi opravdu schopný téměř všeho), kterého jmenoval do sice poněkud pochybné, ale zábavně znějící čestné funkce „nejlepšího lidoveckého ministra českých dějin“ (někteří členové KDU-ČSL ovšem tvrdí, že Kalousek je možná nejlepším ministrem financí, ale za ODS).

Premiér má asi svého správce vládních financí hodně rád, když pro jeho udržení ve vládě riskuje nejistou budoucnost. Útok na Jiřího Čunka je odvážný tah, který určitě svou smělostí vzbuzuje úžas, ale prozrazuje také mizerné strategické postavení autora. S normálními figurami se takto vabank nehraje.

Ale alespoň nám nedá upadnout nad českou politikou do stavu nudy či nezájmu.

Autor: Petr Rafaj | středa 7.1.2009 10:50 | karma článku: 20,15 | přečteno: 1980x
  • Další články autora

Petr Rafaj

To tedy byla trefa, pane ministře

Ministr Petr Nečas, který - těžko říci proč - má ve vládě na starosti resort práce a nedej Bože i sociálních věcí, objevil něco nového. Když má důchodce osm tisíc a bydlí v sociálním zařízení (dříve v domově důchodců), zůstane mu jenom několik stovek k volnému použití. Z nich pak má platit za doktora, léky. Pan ministr si všiml, že na to senioři (on říká někteří, já říkám většina) nemají peníze. To je ale překvapení, že?

21.4.2008 v 15:55 | Karma: 19,98 | Přečteno: 2151x | Diskuse| Ekonomika

Petr Rafaj

To bylo Waterloo, pane premiére

V několika obcích se o víkendu konaly doplňovací volby do obecních zastupitelstev. Nejzajímavější jsou tři středočeské – Chleby, Karlík a Vonoklasy. V roce 2006 zde získaly kandidátky ODS celkem šestnáct mandátů. Ve Chlebech a Vonoklasech obsadila ODS kompletně zastupitelstva po sedmi členech, v Karlíku měla dva mandáty. Rok 2008 přinesl hlavní vládní straně jeden jediný zbytkový mandát ve Chlebech. Jenom čtenáře ujišťuji, že kandidátky postavila stejně jako před dvěma lety. Waterloo je slabý výraz, ztratit patnáct postů ze šestnácti, to je opravdu brutální.

31.3.2008 v 16:18 | Karma: 17,60 | Přečteno: 1865x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

Je prezident práskač nebo moula?

V Čechách neexistuje tajemství. Jak by také mohlo? Vždyť i prezident, čili vrchní velitel armády, nelení a jako první zveřejní utajovanou informaci (jméno zabitého vojáka). Jak tento nejvyšší velitel branné moci může někdy v budoucnu chtít, aby byl brán vojáky i nevojáky za morální a etickou autoritou? Těžko, opravdu těžko. A je vcelku jedno, zda ono křestní jméno a příjmení prezident prozradil davům kvůli tomu, že je práskač, nebo kvůli tomu, že je moula.

21.3.2008 v 13:14 | Karma: 26,82 | Přečteno: 2198x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

Nedělní chvilka poezie s Petrem Bendlem

Jsou chvíle, kdy člověk oněmí v tichém úžasu, co všechno je možné. Sdílejte se mnou magickou chvilku poezie s mužem, který má zjevně větší rozměry, než jsme i jenom mohli tušit. Středočeský hejtman je totiž poetou a kdo nevěří, ať peláší na jeho web.

14.3.2008 v 14:37 | Karma: 16,67 | Přečteno: 1957x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

Nesnesitelná nedotknutelnost senátorky Janáčkové

„Je to nafouknutá bublina, myslím, že ji klub podrží,“ pronesl recesistický senátor ODS Jaroslav Kubera na adresu žádosti policie o vydání nezávislé senátorky Liany Janáčkové. A jeho kolegyně Daniela Filipiová prohlásila: „Myslím, že její výroky jsou trochu vytržené z kontextu“. Nu, obvykle – tedy u normálního neimunitního občana – platí, že o vytržení nebo nevytržení z kontextu rozhodují soudy a nikoliv poslanecký klub. V tomto případě klub ODS.

12.3.2008 v 15:59 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1772x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik