Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čunek: Důvěryhodně vysvětlit? A co vlastně?

Co vlastně má vicepremiér Jiří Čunek důvěryhodně vysvětlit, když to po něm chce ministerský předseda Mirek Topolánek? Proč bral dávky? Proč ukládal miliony? Proč dělal obojí souběžně? Co je na tom k vysvětlování? Televize ukázala důkazy pro obojí. Fakta jsou tedy jasná. Jak tedy, k ďasu, má chudák Jiří Čunek důvěryhodně vysvětlovat?

Ten fór je starý a už jsem ho použil. Topolánek novinářům: Čunka odvolám ihned! Novináři: ??? Topolánek: Jakmile bude chtít!iDnes

Nemohu se nějak zbavit dojmu, že „ve lhůtě několika dní“ (citát předsedy vlády) a ani ve lhůtě jakékoliv jiné, nelze nic rozumného říci. Jsou snad podklady použité Českou televizí falza? To, myslím, nikdo netvrdí. Ostatně sám Jiří Čunek v první reakci nezpochybnil pravdivost dokumentů, ale útočil na televizi a policii kvůli úniku materiálů z trestního spisu. Mirek Topolánek se neptal na podstatu věci, ale „kdo tu kampaň platí“. Až o den později přišel s tím svým „během několika dní“ a „důvěryhodně vysvětlit“.

Pan místopředseda Čunek již jednou přežil svoji politickou smrt a utekl hrobníkovi z lopaty, když ho resuscitovali Renáta Vesecká se svým podřízeným státním zástupcem Šalichovem. Zástava srdce se však opakuje. A zase slyšíme to stejné, dejme mu čas, ať to vysvětlí. Jestliže ale v případě stíhání kvůli možné korupci na vsetínské radnici stojí případ na svědectví a je tedy přece jenom zpochybnitelný, zde jde především o zřetelný morální přečin.

Za prvé: pan předseda KDU-ČSL disponoval v druhé polovině devadesátých let nemalým majetkem, ukládal do bank miliony korun.

Za druhé: pan předseda KDU-ČSL ve stejné době čerpal sociální dávky a to nejen přídavky na děti, ale i další, závislé nikoliv na okamžitých příjmech, ale i odvislé od celkového objemu majetku rodiny.

Za třetí: i když pan Čunek vysvětlí původ těch ukládaných milionů, i když třeba dokáže, že je zdanil, i když přinese papír, že to byl dar od strýčka nebo cokoliv jiného, pořád zde zůstává to klíčové – proč pobíral sociální dávky, když peněz měl dost?

Můžeme se dočkat složité konstrukce. Třeba, že šlo o dávky nárokové, které by bylo nutno odmítat, nikoliv o ně žádat. O tom pak lze vést dlouhé disputace. Že peníze vznikly v rodině a rodina drží při sobě. Je řada možností, jak věci zatemnit, jak je možná i trochu vysvětlit.

Ale známá fakta mluví jasnou řečí – jestliže je může pan Čunek vysvětlit, tak na to nemusíme čekat premiérových „několik dní“, ani k tomu nebylo potřeba nočního jednání špiček lidovců - ledovců. To mohl Jiří Čunek udělat okamžitě, jakmile přišel první dotaz.

Autor: Petr Rafaj | středa 31.10.2007 13:24 | karma článku: 27,33 | přečteno: 1665x
  • Další články autora

Petr Rafaj

ODS kupuje stříkačky

Nemalý banner na titulní straně iDNES nám oznamuje, co dělá ODS pro záchranu našich (vašich) životů – 510 milionů dá (že by ze své pokladny?) na obnovu hasičské techniky, sto milionů přihraje dobrovolným hasičům a koupí 80 nových cisternových stříkaček. Pomiňme fakt, že bod jedna a bod tři se asi do značné míry kryjí. Každopádně však není příliš pravděpodobné, že by to opravdu Mirek Topolánek vytáhl ze své kapsy. To by ani po daňových úlevách, které si naordinoval, neutáhnul... A pokladna ODS je sice hluboká a plná, ale tak hluboká a tak plná zase ne.

23.4.2008 v 11:53 | Karma: 18,28 | Přečteno: 1904x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

To tedy byla trefa, pane ministře

Ministr Petr Nečas, který - těžko říci proč - má ve vládě na starosti resort práce a nedej Bože i sociálních věcí, objevil něco nového. Když má důchodce osm tisíc a bydlí v sociálním zařízení (dříve v domově důchodců), zůstane mu jenom několik stovek k volnému použití. Z nich pak má platit za doktora, léky. Pan ministr si všiml, že na to senioři (on říká někteří, já říkám většina) nemají peníze. To je ale překvapení, že?

21.4.2008 v 15:55 | Karma: 19,98 | Přečteno: 2151x | Diskuse| Ekonomika

Petr Rafaj

To bylo Waterloo, pane premiére

V několika obcích se o víkendu konaly doplňovací volby do obecních zastupitelstev. Nejzajímavější jsou tři středočeské – Chleby, Karlík a Vonoklasy. V roce 2006 zde získaly kandidátky ODS celkem šestnáct mandátů. Ve Chlebech a Vonoklasech obsadila ODS kompletně zastupitelstva po sedmi členech, v Karlíku měla dva mandáty. Rok 2008 přinesl hlavní vládní straně jeden jediný zbytkový mandát ve Chlebech. Jenom čtenáře ujišťuji, že kandidátky postavila stejně jako před dvěma lety. Waterloo je slabý výraz, ztratit patnáct postů ze šestnácti, to je opravdu brutální.

31.3.2008 v 16:18 | Karma: 17,60 | Přečteno: 1865x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

Je prezident práskač nebo moula?

V Čechách neexistuje tajemství. Jak by také mohlo? Vždyť i prezident, čili vrchní velitel armády, nelení a jako první zveřejní utajovanou informaci (jméno zabitého vojáka). Jak tento nejvyšší velitel branné moci může někdy v budoucnu chtít, aby byl brán vojáky i nevojáky za morální a etickou autoritou? Těžko, opravdu těžko. A je vcelku jedno, zda ono křestní jméno a příjmení prezident prozradil davům kvůli tomu, že je práskač, nebo kvůli tomu, že je moula.

21.3.2008 v 13:14 | Karma: 26,82 | Přečteno: 2198x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

Nedělní chvilka poezie s Petrem Bendlem

Jsou chvíle, kdy člověk oněmí v tichém úžasu, co všechno je možné. Sdílejte se mnou magickou chvilku poezie s mužem, který má zjevně větší rozměry, než jsme i jenom mohli tušit. Středočeský hejtman je totiž poetou a kdo nevěří, ať peláší na jeho web.

14.3.2008 v 14:37 | Karma: 16,67 | Přečteno: 1957x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Než bude ministrem, musí Tuleja vysvětlit okolnosti svých publikací, řekl Fiala

3. května 2024  12:09,  aktualizováno  12:30

Premiér Petr Fiala (ODS) má za důležité, aby kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja do...

Ruské jednotky vstoupily na základnu v Nigeru, kde sídlí americká armáda

3. května 2024  12:18

Ruské vojenské jednotky vstoupily na leteckou základnu v Nigeru, kterou využívá americká armáda....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho pak našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  12:09

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Rok od tragického požáru v Brně: osm obětí připomíná pietní místo u stromu

3. května 2024  12:08

Drobné bílé kamínky, srdíčka, květiny i vzkazy se hromadí u stromu v brněnské Plotní ulici. Ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik