Exkrement a environment

Je to o exkrementech a ekologie za vlasy popotahované. Vlastně je to o psích hovínkách a igelitu. Tedy taky o papíru a chráněné dílně. Prostě o selském (ne) rozumu.

Psí exkrement a ekologie rozumu zbavená

Váhal jsem, do jaké rubriky toto téma  patří , když by se dalo říct , že je to vlastně o exkrementu , možná by se sneslo i eufemisticky o  hovínku , tedy psím.

Na letní dovolené jsem si všiml , že sáčky na psí výkaly nejsou všude stejné  jako u nás , respektive že v Mníšku je mají mikrotenové , kdežto my v Tanvaldě papírové. Pak jsem si začal všímat víc i v okolních obcích  a papír je v menšině. Nejsem opravdu žádný obecní diskutér ale napadlo mě , že se tomuto  okrajovém tématu na radnici nikdo nevěnuje a tak jsem vznesl dotaz , máme na to na stránkách města sofistikované dotazní okénko. Využil jsem ho poprvé v životě.

Dotaz byl o tom, že sebrat hovínko do papírového sáčku je možné jen za sucha, z pevného podkladu a ještě za předpokladu , že exkrement není  jaksi tekutějšího skupenství. Logicky tedy pejskaři používají své mikrotenové sáčky , které umí sebrat hovínko jakékoliv konzistence i z těžkých terénů jako je tráva nebo sníh. No a tak mi přišlo logické , že by město změnilo nevyužívané papírové sáčky za igelitové , jako v okolních obcích. Nebyla v tom kapka drzosti nebo ironie, prostě jeden odstaveček.

Odpověď mě ale udivila. Prý máme papírové sáčky kvůli tomu , že se celý svět igelitu zbavuje a my se k tomu stavíme čelem. Ke všemu prý správný pejskař nosí igelitové sáčky  s sebou , protože je znalý zákona a ví, že exkrementy se sbírat musí. Ty papírové sáčky  navíc pomáhají nějaké chráněné dílně , kde je vyrábí. Tečka.

Zíral jsem na tu odpověď a nechápal to ani málo. Takže město nabízí ke košům papírové sáčky, přestože ví , že jsou z 80% nepoužitelné. To dělají proto, že takto svádí litý boj s environmentálními aspekty  a jaksi už nevadí , že stejně hovínka končí v tom nenáviděném igelitu. Obec ale nabízí papír , takže je z obliga. Igelit používají nezodpovědně a neekologicky  pejskaři. No a ještě je radnice přátelská k chráněné dílně , varianta poslat ji peníze přímo či nakoupit od nich něco smysluplnějšího je asi moc složitá. Z mého pohledu by bylo lepší nedávat ke košům raději nic, papír totiž vlhkem ztěžkne, stačí když zaprší nebo napadne sníh , utržené sáčky pak leží odfouknuté v okruhu desítek metrů a technické služby je z kapes poplatníků uklidí, tedy časem, tedy většinou. A  matematicky vzato , hovínek je pořád stejně a počet igeliťáků k jejich likvidaci nutně také. Jde tedy prioritně o čistotu ulic a trávníků nebo ne? Jsem jen prostý horal...

Proč mi to ,sakra , připomíná řešení problémů na vyšších úrovních a v širším kontextu , než jsou sáčky na výkaly? Vlk je otylý a koza je také přecpaná, vše ale v mezích zákona a tak nějak, po bolševicku , prsama k problému , hlavně darmo nezatěžovat úřední mozek nějakou selskou propagandou.

Takže mám dilema, můj pes vypustí exkrement do trávy. Papírovým sáčkem to prakticky řešit nejde, pejskaří ví a ostatním doporučuju to zkusit.  Igelit nemám používat. Hovínko v trávě nechat nesmím a hlavně nechci. Tak tam stojím a říkám si , že ten život stojí za ….exkrement

Autor: Petr Petříček | pondělí 2.12.2019 16:36 | karma článku: 16,10 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Petr Petříček

Homo moto

4.3.2020 v 16:06 | Karma: 10,16

Petr Petříček

Rozchod (?)

1.3.2020 v 9:48 | Karma: 9,56

Petr Petříček

Co Čech , to muzikant?

20.2.2020 v 16:05 | Karma: 19,64

Petr Petříček

Vichr z hor.

10.2.2020 v 15:09 | Karma: 15,28

Petr Petříček

Suchej únor.

4.2.2020 v 15:24 | Karma: 14,58