Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smrtící gender

V Británii zakázali reklamu. V dnešní Orwellovské době nic zvláštního, pokud by ztvárnila fiktivního delikventa jiné než bílé pleti, nebo ženu vykonávající domácí práce. Jenže tentokrát bylo důvodem to, že reklama neztvárnila TO.

TO byla žena. Reklama měla přitáhnout k nákupu počítačového hardwaru, který udělá z vašeho PC raketomet jedniček a nul. V reklamním spotu správně vystoupil vedle bílého mladého uživatele také afrobrit a mladík s asijskými kořeny, smí-li se to tak psát (opravdu nevím, co je zrovna předepsané, doporučené a co ještě povolené). Chybou podle místní rady pro regulaci reklamy ovšem nebylo to, co v reklamě bylo, ale to, co v reklamě nebylo a to TO byla žena, která tam nebyla. Prostě že v reklamě vystupovali tři mladí střapečci a žádná mušlička k nim.

Jako nevím jestli se vyjadřuji dost srozumitelně, ale prakticky se dostáváme do éry, kdy už je závadné i jednání kdy jste neudělali něco, co vám žádný předpis nenařizuje. Protože žádné povinné kvóty na zveřejňování město, moře, kuře, stavení nedílně vedle sebe nejsou a neexistuje ani metodika, podle které by se dalo vypočítat, kolik čeho, kde a kdy se má zmínit. Koneckonců i sama prodejní firma onoho PC mozku správně doložila, že 87,5% jejich zákazníků tvoří mladí muži. Ale bylo jí to hate free platné. Komise rozhodla, že se jedná o škodlivé genderové stereotypy. Sice netuším proč nebyly současně porušeny i gerontové stereotypy, když se ve spotu na pozadí nemihl/a ani žádný stařec/čice o francouzské holi, ale věřím, že členové rady na své sociální nenávisti ještě kladně zapracují.

Ovšem co mě popravdě udivilo je to, proč někomu vadí stereotyp a proč by měl být navíc ještě škodlivý. Možná by si takový člověk při požáru domu rád počkal až ho zraněného ven vynese sličná hasička, když hasič se tam mihl už třikrát, či při půlnočním záchvatu na nemocničním lůžku posečkal na zdravotního bratra, ale já bych na tohle fakt nervy neměl. Tak stejně máme zažité určité stereotypy o klientech gynekologických ordinací, porodních oddělení, anebo třeba o tom, co by vám měl nabídnout escort servis. Dvoumetrový dřevorubec v krajkovém negližé by mě dost nepříjemně překvapil.

Stereotypně také neočekáváme šamana s chrastítky v ordinaci specializovaného lékaře, divadelní scénku při vystoupení filharmonie, kočku na řetězu u boudy, anebo bezdomovce s krabicákem za pultem v lékárně. Stereotypy dávají našemu životu řád a smysl. A koneckonců se je učíme odmala. Proč třeba nevěřit hodným strýčkům, kteří rozdávají dětem před školou bonbóny, pánům, kteří nabízejí studentkám svezení, anebo dvěma zaměstnankyním plynárny, které nesou důchodci osobně přeplatek? Já nevím jak pro vás, ale pro mě jsou tyto osoby rozhodně důvěryhodnější, než parta důchodkyň hrající společně PC hru "kilni ho kulometným sprejem". Ovšem podle rady by zrovna tato reklama byla v pořádku a vyvážená.

Jak by měly vypadat ony neškodlivé newspeak reklamy to vidíme už dnes. Přesně genderově vyvážená parta úderníků a údernic vtrhne do baru a tam se roztančí při popíjení nealko fujtablu, protože s ním začínají žít život naplno, čtyřicetiletý slévač doma u klavíru skládá oslavnou písničku na slevy v supermarketu a nagelovaný týpek za výkřiku "nevyměknem!" si usrkne z malého prcka Fernetu a pak se u toho ksichtí, jako by měl v zádech právě onoho dvoumetrového dřevorubce v krajkovém negližé. Jen bych chtěl upozornit, že zrovínka z tohoto hnoje se za 10 let stane neomylně ten předepsaný stereotyp, ze kterého už nebude cesty zpět. Protože nepřirozené je lámat násilím něco, co přirozené je.

https://www.idnes.cz/hry/novinky/zakazana-reklama-herni-hw-stereotypy-genderove.A200114_102433_bw-novinky_srp

Autor: Petr Burian | čtvrtek 16.1.2020 13:42 | karma článku: 47,71 | přečteno: 11830x
  • Další články autora

Petr Burian

Knížecí rady a plivance

Když je nějaká krizová situace, tak se zdvíhá bahno ze dna a objevují se hlupáci, kteří dokáží pouze kritizovat, ale kteří nepomáhají. Zeman trvale zakotvil na nejnižší příčce bulváru a své pomluvy z Lán přednesl pro deník Blesk.

5.4.2020 v 19:53 | Karma: 32,33 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo

V tom případě jsou dnes nejvysmátější živnostníci a my ostatní je budeme následovat. Na vratech našeho supermarketu visel příkaz, že vstup je možný pouze v roušce. Mezi ostatními normálně oblečenými jsem se tam cítil jako hňup.

4.4.2020 v 20:51 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Hrozivé zjištění, koronavirus požírá mozky

Babiš prosazuje zákaz prodeje v neděli. Prý mu to píší prodavačky, které si už chtějí odpočinout. Vzhledem k tomu, že jeho fejsko obhospodařuje profesionální PR skupina dá se říct, že náš stát v době krize řídí Prchalova babička.

2.4.2020 v 0:25 | Karma: 41,84 | Přečteno: 5396x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Šmejdi

Seděl na zemi před jídelnou a natahoval ruku. Už prý dva dny nejedl. Vzal jsem stokorunu a vložil ji do klobouku tak, aby ji všichni viděli. Pak jsem si v drobných vzal zpátky osmdesát za daně a odvody. Jsem totiž stát. Šmejd.

30.3.2020 v 21:58 | Karma: 32,31 | Přečteno: 1518x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Smějící se bestie

Takto označil zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich Čechy za stovky černých vtipů kolujících v dobách protektorátu. Kdyby žil dnes, musel by takto pojmenovat i naši vládu, která si v době nouze dělá prču z živnostníků.

26.3.2020 v 22:25 | Karma: 30,31 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik