Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomatený velekněz

V úterý v poledne pronesl papež František tradiční vánoční poselství Městu a světu. Muslimy vyzval, aby přestali střílet, křesťany, aby je měli rádi a všem čestným, pracovitým a přičinlivým lidem vynadal do nenasytných chamtivců.

 

https://zpravy.idnes.cz/papez-frantisek-mse-proslov-vanoce-stedry-den-vatikan-ppr-/zahranicni.aspx?c=A181225_065447_zahranicni_linv

Konkrétně je osočil z toho, že se stali chamtivými a nenasytnými a že hromadění věcí se stalo jejich smyslem života. Nechci tomu strécovi do toho kecat, ale měl by vědět, že hromadění věcí se pro člověka stalo smyslem života a otázkou přežití už od dob, kdy první opice slezla ze stromu a vzala za vděk jeskyní. Papež František přitom argumentuje biblickým příběhem o zrození Ježíše jenž prý ukazuje, že v životě není důležitý majetek, ale láska. No tak ho asi nečetl, protože jinak by věděl, že Josef s Marií na tom byli tak prachbídně, že museli škemrat u cizích lidí o přístřešek a trochu jídla. Ano, právě u těch, kteří si nahromadili majetek už dříve. A také by věděl, že Josef neměl v kapse ani vorla, takže  bez podpory místních lidí by asi těžko udržel vyčerpanou kojící ženu na slámě při životě víc jak pár dní, láska neláska. Včetně jejich dítěte, které by bez mateřského mléka bezpochyby zahynulo. A bez něj by zase stávající papež nebyl papežem, ale maximálně tak vedoucím technických služeb okresního městečka kdesi v Argentině.

Ono je toho trochu víc, čím mne tento davový pozér opět překvapil. Například tvrzením, že lidé se chamtivými a nenasytnými stali a že hromadění majetku je jejich smyslem života. Spojením minulého a přítomného času tedy jasně mluví o generacích lidí nedávno minulých a současných. To jako fakt? To jako že dříve, před 70, 100, 500 lety lidé takoví nebyli? To je ale bohapustá lež, protože od počátku 20. století, kdy rozvojovou pomoc státům třetího světa zavedla VB, se objem této pomoci zvedl mnohonásobně. Dnes tvoří řádově stovky miliard dolarů a jsou do ní zapojeny všechny vyspělé země světa. Také objem prostředků na charitu všeho druhu se rok od roku prudce zvyšuje a jeho nejvýznamnější část pochází právě od nejbohatších lidí a firem. A to nemluvím o prudkém nárůstu počtu mnoha stovek různých charitativních organizací, nám dobře známých jako neziskovky - kejkle všeho druhu, na které nezřídka přispívá každý z nás formou daní. Koneckonců i onen příběh zrození, který papež dal za příklad, by v dnešním našem světě bohatých vypadal úplně jinak. Marie by dostala nadstandardní zabezpečení na oddělení v nemocnici s plnou péčí a Josefovi by byla poskytnuta pomoc ve formě finanční dávky a lůžko v teple azylového domu. No, takoví my chamtivci a nenažranci 21. století už holt jsme nátury. Takže nějaké to slůvko poděkování a pokory před těmi, kdož poctivě pracují a ještě přispívají na druhé, by se fakt hodilo.

Což o to, pochybnou pokoru dle svého pojetí papež provozuje. A sice tak, že tu a tam zabrousí do nějaké věznice a tam omejvá a mucká kriminálníkům haksny. Když pominu naprosto nesmyslnou a odpornou povahu tohoto počínání, tak je zajímavé, že čistě náhodou si k této deviaci volí vždy skupinu lidí naprosto odlišně složenou. Muže, ženy, mládež, muslimy, koptské křesťany, hinduisty, katolíky, lidi různých barev pleti a věku. Laciné pozérství z toho cáká na metry jak smrdutá voda z kropenky v kostele. Ovšem pokoru, spravedlnost a podporu pro oběti sexuálního zneužívání církevními hodnostáři u něj naopak nečekejte. Jeho tvrdá obhajoba biskupa Juana Barosse (kterou potom vzal na nátlak zpět), či zbavení všech trestů kardinála McCarricka a jmenováním ho svým poradcem (oba obviněni ze sexuálního zneužívání) z něj klaďáka se srdcem na dlani rozhodně nedělá.

Ale což, jsou svátky a já zde nemíním připomínat všechny přešlapy katolické církve od hamounění majetku, masového vraždění, bratříčkování se s nacisty, akceptování genocid a jiná jejich salta mortale. Koneckonců jsou dobře známá. Jen mě udivuje ona papežova posedlost nuzotou. Prakticky tím staví všechny povaleče, netáhla, marnotratníky a nezodpovědné lenochy nad pracovité a zodpovědné živitele, kteří něco vlastním přičiněním mají. Ti první mu imponují, blahořečí jim a místo toho, aby je nabádal k vlastní píli, tak ve svém poselství vyzývá ty bohaté, aby je zadara živili. Ideální svět napumpovaný láskou si František zřejmě představuje jako scenérii plnou sténajících analfabetů  v roztrhaných cárech smrdutých hadrů umírajících hlady a na nemoci, protože existenční chudoba, to je fakt ta nejvyšší lábuž. A on pak vstoupí v záři reflektorů na scénu a milostivě rozkáže, že ti zabezpečení se mají o ty druhé povinně postarat. Jenže nevíš z čeho je máme asi tak nakrmit, náš pomatený pastýři, když jsi nám předtím zakázal hromadit majetek?

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/492867-papez-v-tradicnim-poselstvi-mluvil-o-bratrstvi-a-usmireni.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2410033-jiz-pet-let-papez-frantisek-prekvapuje-svet

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozvojov%C3%A1_spolupr%C3%A1ce

https://www.theguardian.com/world/2018/jan/19/pope-francis-victims-church-sexual-abuse-slander-chile

https://www.nytimes.com/2018/01/19/world/americas/pope-sex-abuse-chile.html

Autor: Petr Burian | úterý 25.12.2018 16:08 | karma článku: 42,53 | přečteno: 2621x
  • Další články autora

Petr Burian

Knížecí rady a plivance

Když je nějaká krizová situace, tak se zdvíhá bahno ze dna a objevují se hlupáci, kteří dokáží pouze kritizovat, ale kteří nepomáhají. Zeman trvale zakotvil na nejnižší příčce bulváru a své pomluvy z Lán přednesl pro deník Blesk.

5.4.2020 v 19:53 | Karma: 32,33 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo

V tom případě jsou dnes nejvysmátější živnostníci a my ostatní je budeme následovat. Na vratech našeho supermarketu visel příkaz, že vstup je možný pouze v roušce. Mezi ostatními normálně oblečenými jsem se tam cítil jako hňup.

4.4.2020 v 20:51 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Hrozivé zjištění, koronavirus požírá mozky

Babiš prosazuje zákaz prodeje v neděli. Prý mu to píší prodavačky, které si už chtějí odpočinout. Vzhledem k tomu, že jeho fejsko obhospodařuje profesionální PR skupina dá se říct, že náš stát v době krize řídí Prchalova babička.

2.4.2020 v 0:25 | Karma: 41,84 | Přečteno: 5396x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Šmejdi

Seděl na zemi před jídelnou a natahoval ruku. Už prý dva dny nejedl. Vzal jsem stokorunu a vložil ji do klobouku tak, aby ji všichni viděli. Pak jsem si v drobných vzal zpátky osmdesát za daně a odvody. Jsem totiž stát. Šmejd.

30.3.2020 v 21:58 | Karma: 32,31 | Přečteno: 1518x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Smějící se bestie

Takto označil zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich Čechy za stovky černých vtipů kolujících v dobách protektorátu. Kdyby žil dnes, musel by takto pojmenovat i naši vládu, která si v době nouze dělá prču z živnostníků.

26.3.2020 v 22:25 | Karma: 30,31 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik