Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdá se, že tento národ vymře.

Když si čtu o českém zdravotnictví a přidám k tomu něco z vlastní zkušenosti, tak si dokážu docela dobře představit, že český národ skutečně pomalu vymře.

Jakmile vyjde na internetu nějaký článek o českém zdravotnictví, rozvine se následně rozsáhlá diskuse. Jedni plány na přestavbu zdravotnictví chválí, to jsou zřejmě ti mladší, kteří zdravotní péči doposud nepotřebovali. Tedy mimo prášků proti bolení hlavy, pálení žáhy, nebo chřipky. Pro jejich názor platí staré čínské heslo "tele se nebojí ani lva, protože je tele". Druzí záměry pánů ministrů kritizují. To jsou ti, kteří jsou na zdravotnické péči nějakým způsobem závislí. Většinou ty starší ročníky, které trápí i jiné nemoci, než mladou generaci. Ti musí žít se zdravotnictvím takovým, jaké je. Pro ty platí "z vody na most nenachčiješ, když jsi v ní až po krk".

Páni politici budou  do omrzení omílat jejich mantry o tom, že na špičkové zdravotnictví pro všechny nejsou peníze. Místo aby přiznali, že problém je jinde. Totiž v kvalitě lékařů.

Z vlastní zkušenosti: Kdysi jsem si utrhl při stavbě chalupy levou plíci. Odborně "přivodil jsem si pneumothorax". S bídou jsem se dovlekl do auta a dojel k mé závodní lékařce, paní doktorce Klíčové (budiž jí tímto postaven pomník). Mnohými nenáviděná praktická lékařka. Velice rychle totiž uměla poznat, kdo je pacent a kdo je simulant. S těmi druhými zacházela skutečně razantním způsobem.

Ale k věci: "Paní doktorko, nemůžu dejchat," zaskřehotal jsem."Tak se svlíkněte!" Vzala fonendoskop a prošmejdila mi s ním hrudník z obou stran. Pak řekla "voblíkněte se a počkejte si v čekárně." Tak jsem čekal. Ne dlouho. Přijela sanitka a za půl hodiny jsem seděl v nemocnici před rentgenem a za další půl hodiny jsem ležel na plicním oddělení. Kolik to celé zjištění mé choroby stálo, to nedokážu odhadnout. Ale rozhodně ne tolik, co by zřejmě stálo dnes, kdy každý sbírá body pro pojišťovnu.

Proto já vidím problém zdravotnictví v kvalitě lékařů. Můj otec byl také lékař. Vykládal mi , jak jich do prvního ročníku nastoupilo tolik, že v posluchárně seděli i na schodech. Numerus clausus  neexistoval, neboť to nevadilo. Z těch všech jich nakonec odpromovalo padesát. Tím se, podle táty, automaticky zaručovala kvalita vzdělání. Taky říkal, že "vyštudovat může každej blb, pokud má sicflajš". Ale na medicině prý bylo minimum těch, kteří to vydrželi. Pro tolik žádaný titul si šli prostě jinam.

Za komančů se pak táta poopravil. Říkal"...pokud má nahoře strejčka". Dnes by se musel opravit znovu: Musel by říkat"...pokud má prachy".

Chtěl bych v dnešní době vidět kteréhokoliv vysokoškolského profesora, který by si troufl mezi studenty řádit takovým způsobem, jako mezi nimi za První republiky řádili páni profesoři anatomie. Heslem jednoho z nich bylo "Nepřednáším skoro nic a zkouším víc, než všecko!" a zřejmě to bylo všeobecnou normou.

Dnes je normou státní příspěvek na každého studenta. A tak i s oslem je třeba zacházet v rukavičkách, protože pokud se oslík otřásá, padají dukátky. Takže jsme na tom dnes tak, jak jsme. Zřejmě nepotřebujeme příliš všestranně vzdělaného lékaře. Stačí specialista. Jeden se naučí obsluhovat rentgen, druhý cétéčko, třetí EKG. Ale mašinky za miliony ty doktory, za které jsem zmínil paní doktorku Klíčovou, nenahradí. Pouze zdraží lékařskou péči.

Jistě, máme špičkové lékaře, máme pana doktora Pafka a další. Ty vystavujeme ve výkladní skříni našeho nového zdravotnictví. A samozřejmě je tu i řada dalších, těch neviditelných, opravdových lékařů, kteří si medicinu vybrali jako poslání, jako službu lidem. O těch se moc nepíše, ani nemluví v televizi. Leda, když se oprávněně ozvou, že už mají dost toho, aby za almužnu sloužili stovky přesčasů měsíčně. Ale ti dneska drží naše zdravotnictví nad vodou!

A už vůbec se nemluví o těch, pro něž je vzorem ten starý doktor Cvach z Nemocnice na kraji města a ze kterých má každý primář strach jako čert z kříže, co mu zase provedou.

Takoví si ale brzy najdou místečko v lékařské administrativě. Od okresní úrovně až po ministerstvo. A ti pak, v kombinaci s našimi politiky, spolehlivě nakonec přivedou naše zdravotnictví na buben. A vtip, který se vykládal za komančů, se stane skutečností:

"Jste nemocen? Tak přeplavte Vltavu!" Pokud pacient přeplave, není nemocen. Pokud nepřeplave, není co řešit.

A český národ začne vymírat.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Pazderka | neděle 25.12.2011 18:33 | karma článku: 25,12 | přečteno: 1627x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Pánbůh a já - jak na tom vlastně jsem?

Jsem pokřtěný katolík. Hned po narození mne rodiče dali pokřtít. Protože byli také katolíci a v církvi je to rituální zvyk.

22.4.2015 v 19:01 | Karma: 14,11 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

Všichni v těchto dnech začínají vzpomínat, jak Amíci osvobodili Plzeň. A tak jsem si taky zavzpomínal, co si z těch dní vlastně vůbec pamatuju. V Plzni jsme totiž tenkrát bydleli. Mimochodem, v zajímavém bytě. V jednom pavilonu dnes Fakultní nemocnice na Borech. Nad námi byla pitevna a pod námi márnice.

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

10.9.2013 v 17:51 | Karma: 14,69 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

Časy se mění, zpívá se ve známé písni. Nečas zmizel z obrazovek i z Blesku, Schwarzenberg už není ministrem zahraničí a Karolina Peake je taky ze scény.

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak teď už se to určitě s opravou dálnice pohne kupředu!

Televize nás informovala, že na devíti kilometrech opravované dálnice u Velké Bíteše se pohybovalo slovy pět pracovníků té firmy, která má úsek na starosti. Reportéři měli kliku. Já jsem už zažil, že tam nebyl vůbec nikdo. Následně nás pan ministr dopravy seznámil s tím, jakým způsobem s liknavou firmou zatočí: Nainstalují se kamery, které budou dění na dálnici sledovat. Hezky česky – budeme si moct na internetu kdykoli zkontrolovat, jestli se těch pět chlapíků opírá o lopatu řádně – s ohledem na bezpečnost práce. Pokud ovšem ty kamery někdo čile neukradne

24.7.2013 v 22:33 | Karma: 20,97 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik