Veřejný dotaz panu Ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi

Plně souhlasím s názorem p. Dr. Macka v jeho blogu, že paní Livie Klausová by mohla být úspěšnou a prospěšnou velvyslankyní České republiky na Slovensku. A naopak nesouhlasím s odmítnutím ze strany pana ministra Schwarzenberga. Myslím, že s tímto názorem nejsem sám. Zveřejňuji zde můj dotaz adresovaný Ministru zahr. věcí ČR proto, abych zde mohl později uveřejnit páně ministrovu odpověď, pokud se mu zlíbí mi odpovědět.

Vážený pane ministře,

nepovažuji Vaše zdůvodnění proč jste odmítl nabídku jmenovat paní Livii Klausovou velvyslankyní České republiky na Slovensku za dostatečné.

Prostudoval jsem si životopisy československých i českých diplomatů, tak jak jsou uvedeny na internetu (viz zde : http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Velvyslanci_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky).

Z celkem 42 zde uvedených diplomatů lze za "karierní diplomaty", tedy diplomaty s příslušným odborným vzděláním, uznat celkem čtyři, respektive pět, pánů: Štefana Fülleho, Hynka Kmoníčka, Jana Kohouta, Martina Stropnického a s jistým zaváháním pana Jaroslava Šedivého. Pro pořádek si dovolím připomenout, že pana Hynka Kmoníčka jste po svém nástupu do úřadu z jeho funkce odvolal. Tito pánové absolvovali Diplomatickou školu v Moskvě, resp. ve Vídni. S výjimkou pana Šedivého, zřejmě špičkového diplomata sui generis.  Všichni ostatní uvádění dámy a pánové mají původně nejrůznější kvalifikace, od všelikých funkcí v předlistopadové KSČ až po signatáře Charty 77.

Z toho vyvozuji, že odborné diplomatické vzdělání není pro českého "karierního" diplomata až tak důležité a proto je vaše zdůvodnění nevhodnosti paní Klausové na diplomatickém postu v Bratislavě pouhou zástěrkou, která má zakrýt důvody pravé.

Dovoluji si Vás proto, vážený pane ministře, zdvořile požádat o sdělení skutečných důvodů, které Vás k odmítnutí paní Livie Klausové vedly.

Samozřejmě pouze tehdy, pokud tyto důvody nepodléhají "utajení v zájmu státu", např. že paní Livie Klausová je manželkou bývalého prezidenta ČR.

Dovoluji si připomenout, že na Vaši ctěnou odpověď si rezervuji zákonnou lhůtu 30 dní a zveřejním ji následně na mém blogu v iDnes.cz stejně, jako na něm zveřeňuji tento dotaz.

S vštípenou úctou

Petr Pazderka

 

Autor: Petr Pazderka | čtvrtek 4.4.2013 16:42 | karma článku: 33,72 | přečteno: 1755x