Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Soukromá prognostická kancelář.

Není nic lepšího, než bez následků předpovídat budoucnost a ještě si za to nechat platit. Jako první to pochopili hvězdopravci. Astrologové,  kartářky a Cikánky, které umí číst z ruky.  Politologové a ekonomičtí prognostici to pochopili až později. Jako poslední se do byznysu zapojili i ochránci životního prostředí. Ti předpovídání budoucnosti ještě vylepšili. Zatímco hvězdopravci předpovídají někdy lepší, někdy horší časy, ochránci planety předpovídají jen špatné časy, hrůzy a děs. Pochopili, že se strachem z budoucnosti se dají dělat ještě lepší kšefty.

Já jsem to pochopil pozdě. Proto si zřizuji soukromou prognostickou kancelář teprve teď, přesto, že na tomto trhu se už etablovalo až příliš mnoho zavedených firem. Moji jedinou šanci prorazit vidím v tom, že, zatímco jiní nabízí publiku suchá čísla, já nabídnu i způsob, jakým jsem k výsledkům došel.

 

Nejhorší je vždycky ten první krok. Naštěstí pro mne  nám právě dnes bylo sděleno, že Veverky zítra vysílají do vlády své ministry s dalším vážným varováním. Koalice je opět nebezpečně ohrožena. Ultimatum vyprší 26. dubna. Takže nejpozději ve večerních správách se objeví první úvahy politologů, co to všecko bude znamenat pro imič tohoto státu ve světě a v Evropské unii zvláště, nemluvě o tom, co si o nás pomyslí naši věrní příznivci pan Obama a paní Merkelová. Tragické následky dopadnou i na občany, ovšem ti jsou až ti poslední, na které je třeba brát ohled.

Rozumí se samo sebou, že se rozjedou průzkumy veřejného mínění a začnou se počítat hlasy a rozdělovat křesla ve virtuální sněmovně. Já si dovolím výsledky případných voleb předložit už dnes:

  1. Vzhledem k dluhům, které jednotlivé strany nasekaly před minulými volbami předpokládám, že bilbordů, plakátů a rozdávání reklamních předmětů před příštími volbami ubude. Naopak přibude vzájemných nadávek, obviňování a trestních oznámení.
  2. Největší volební účast byla v roce 1996, od té doby má jasně sestupný trend. Ovšem současná všeobecná nálada by mohla vyhnat národ k volbám natolik, že by volební účast znovu mohla dosáhnout 76 a něco procent, něco kolem 6,3 milionu platných voličských hlasů.
  3. Tyto volby ale nebudou rozhodovat nerozhodní voliči, jak to doposud s oblibou tvrdili volební machři, ale naštvaní voliči. V tom bude novum těchto voleb.
  4. Proto předpokládám, že všecky vládní strany dopadnou špatně.
  5. ČSSD už v minulých volbách ztratila přes půl milionu hlasů, letos to bude dalších 400 tisíc a volební výsledek kolem 12%.

ODS už minule přišla o 800 tisíc, letos bude dalších 400 minus  a ubohých 10 a něco procent.

Veverky, vzhledem k masivní nepřátelské kampani půjdou z kola ven, s odhadovanou základnou 3500 členů nemají šanci. V minulých volbách sice dokázaly na jednoho každého člena získat skoro 180 hlasů, ale kdeže loňské sněhy jsou! S dědkem, bábou, strejčkem i tetičkou s bídou seženou 60 tisíc hlasů a laťka do sněmovny má 5 procent.

Topka? Té voliči předloží účet za pana Kalouska. O skoro 900 tisících hlasech z minulých voleb si mohou nechat jen zdát. A se sedmi, osmi procenty si budou moct olíznout všech deset!

A další strany?

KSČM s její stabilní mírně senilní volební základnou a s voliči, které naštvala ČSSD, by se mohla vyhrabat někam k 700 tisícům a 11 procentům.

Ovšem, pokud jí hlasy neseberou Zemanovci. Těm dávám kolem 700 tisíc hlasů, kolem 11%.

Křesťané – někteří přeběhlíci se k nim vrátí, možná se dokonce znovu dostanou do sněmovny, kdo ví, co kde pan Svoboda peče! Maximálně 6%.

Pirátská strana  bude překvápkem příštích voleb. 450 tisíc hlasů a přes 7% považuju nejen za možné, ale dokonce za reálné. Internet je potvora a dnešní mladí ještě stále nejsou tak zblblí, jak by si naši politici přáli.

Suverenita paní Bobošíkové sice shrábne čtvrt milionu hlasů, ale přes 5% laťku se asi nepřehoupne.

Zelení se přes tři procenta se nevyškrabou a budou ze hry.

Tohle všecko podtrženo a sečteno dává zhruba 65% odevzdaných hlasů pro strany, které se dostanou do sněmovny. Zbývá 35%. V minulých volbách na všecky další pidistrany padlo ca 15% odevzdaných hlasů.

Ano2011 pana Babiše sice proklamuje, že do příštích parlamentních voleb nepůjde, ale kdo ví?! Rozhodně by si z toho milionu a čtvrt ukrojil nemalý kousek. Aspoň 10%.

Zbývají 3% na další strany, kterých se zajisté před volbami objeví jako hub po dešti. Pokud ANO2011 opravdu do voleb nepůjde, zbude na nové pidistrany 13%.

Ale tak či tak, pozorný čtenář si zajisté spočítá, že odhadem alespoň 7% hlasů v mé kalkulaci pořád chybí!

Správně! To je totiž tzv. statistická chyba. Tu jsem si já nastavil právě na těch 7%.Takže poučka o přesném součtu nepřesných čísel správně funguje.

A jaký je tedy závěr této prognózy? Je to závěr velice smutný! Žádná partaj nedokáže sestavit většinovou vládu a nedokáže ani sestavit lepší koalici, než je ta současná. Takže po těchto mimořádných volbách budou vbrzku následovat další mimořádné volby a pak další…a nám, občanům-ovčanům, začne být teprve ouvej!

Pokud Veverky v poslední chvíli nezařadí zpátečku a k mimořádným volbám nakonec skutečně dojde, má moje Soukromá prognostická kancelář dvě možnosti. Obě dobré:

Buď všecko vyjde podle předpovědi a pak se zakázky jen pohrnou, nebo to nevyjde – no a pak laskavým čtenářům vysvětlím, co voliči zase udělali špatně.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | středa 4.4.2012 2:33 | karma článku: 8,25 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Pánbůh a já - jak na tom vlastně jsem?

Jsem pokřtěný katolík. Hned po narození mne rodiče dali pokřtít. Protože byli také katolíci a v církvi je to rituální zvyk.

22.4.2015 v 19:01 | Karma: 14,11 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

Všichni v těchto dnech začínají vzpomínat, jak Amíci osvobodili Plzeň. A tak jsem si taky zavzpomínal, co si z těch dní vlastně vůbec pamatuju. V Plzni jsme totiž tenkrát bydleli. Mimochodem, v zajímavém bytě. V jednom pavilonu dnes Fakultní nemocnice na Borech. Nad námi byla pitevna a pod námi márnice.

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

10.9.2013 v 17:51 | Karma: 14,69 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

Časy se mění, zpívá se ve známé písni. Nečas zmizel z obrazovek i z Blesku, Schwarzenberg už není ministrem zahraničí a Karolina Peake je taky ze scény.

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak teď už se to určitě s opravou dálnice pohne kupředu!

Televize nás informovala, že na devíti kilometrech opravované dálnice u Velké Bíteše se pohybovalo slovy pět pracovníků té firmy, která má úsek na starosti. Reportéři měli kliku. Já jsem už zažil, že tam nebyl vůbec nikdo. Následně nás pan ministr dopravy seznámil s tím, jakým způsobem s liknavou firmou zatočí: Nainstalují se kamery, které budou dění na dálnici sledovat. Hezky česky – budeme si moct na internetu kdykoli zkontrolovat, jestli se těch pět chlapíků opírá o lopatu řádně – s ohledem na bezpečnost práce. Pokud ovšem ty kamery někdo čile neukradne

24.7.2013 v 22:33 | Karma: 20,97 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik