Kontroverzní příspěvek k boji proti kouření

Kouření je velice vděčné téma. Kuřáci zamořují vzduch nekuřákům a umřou, dobře jim tak,  na rakovinu plic. Já osobně proti kuřákům nic nemám. A nemám nic ani proti kouření. Protože jestli opravdu máme tu neustále omílanou demokracii a osobní svobodu, tak nikdo nesmí nikoho omezovat v tom, co chce, nebo nechce, dělat. Řeči, že kuřáci zatěžují životní prostředí, ty považuji za nesmysl.

 

Nic nenamítám proti zákazu kouření v restauraci. Slušný člověk stejně u jídla nekouří ani doma. Nevadí mi, že zákon zakazuje kouřit v úřadech, školách, nebo nemocnicích. Zákon je zákon a "lex dura sed lex", učí latiníci. A je mi taky jedno, jestli zákon zakazuje kouřit na zastávkách MDH. I když tady jeho smysl nechápu. Pokud žádný zákon nic nenamítá proti smrdícím stovkám výfuků z okolo jedoucích automobilů. Nejspíš tyhle smrady nemají na rakovinu vliv.

Na zákazech kouření mi vadí do nebe volající pokrytectví, s jakým se proti kouření a proti kuřákům ten urputný boj vede.

Erár bojuje proti kouření, ale současně od kuřáků ročně vybere jen na spotřební dani skoro třicet miliard korun. A dalších pár miliard na DPH. Další miliony na dani ze zisku tabákových firem. A letos to bude zase víc. Protože když vláda neví, jak zalátat díry v rozpočtu, kuřáci, alkoholici a automobilisti jsou vždycky příhodně první na ráně.

Ke zdůvodnění je každá finta dobrá. Kuřáci prý poškozují životní prostředí. To ovšem dělají kamna, dopravní prostředky a politici taky!

Kuřáci umírají na rakovinu plic a jejich marné léčení stojí nekřesťanské peníze. A je jich skoro 5500 ročně – viz zde: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/187213-na-rakovinu-plic-zemre-v-cesku-kazdy-rok-pet-a-pul-t -. Ani tenhle argument se mi nezdá moc průkazný. Kolik lidí umírá na rakovinu plic, a přitom v životě nevzali cigaretu do úst? A ti, co umřeli na rakovinu plic sešlostí věkem v 90ti letech – ti do této statistiky patří také?

5500 obětí kouření je přibližně polovina z těch, kteří umřou ve stejném období na následky nemírné konzumace alkoholu. Zatímco reklama na cigarety se zakazuje, reklama na alkohol všech možných druhů se trpí. Chlastejte, lidičky, státní kasa potřebuje peníze! A jenom, propánaboha, při tom nezapomínejte kouřit!

Přestaňme už konečně s pokryteckými řečmi a přiznejme, že cílem boje proti kouření je pouze snaha zdůvodnit každé další zvýšení daně z cigaret!

Strašení, že jako kuřák umřu na rakovinu plic mne osobně, navíc v mých letech, nikterak  neděsí. Spíš mám obavu z toho, že pokud  bude erár cigarety zdražovat stejným tempem jako dosud, brzo nebudu mít na chleba.

Autor: Petr Pazderka | čtvrtek 24.3.2011 18:32 | karma článku: 22,66 | přečteno: 2020x