Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je to k zblití, pane ministře!

Nerad, ale často, pane ministře, poslouchám či čtu Vaše řeči o nutnosti šetřit a řeči pana předsedy vlády o rozpočtové zodpovědnosti! A už mi ty vaše lži, račte prominout, lezou krkem! Šetřit, v tom vlastním slova smyslu, znamená utrácet méně, než vydělám. A pokud mám dluhy, tak je z úspory splácet.

Chápu, že chemik, navíc chemik-politik, nemůže být expertem na ekonomii. Ale rozpočet přece nemá s ekonomií nic společného. Ten má co dělat s kupeckými počty. Na ty stačí tužka a kus papíru. Na rozpočet je expertem každá obyčejná ženská v domácnosti. Tedy na rodinný rozpočet. Ale mezi rodinným a státním rozpočtem velký rozdíl být nemůže. To je jenom hra se slovíčky.

V obou případech je podstatné, že nesmím utrácet víc, než vydělám.

Ale se státním rozpočtem, z pohledu politika, je to zřejmě jinak: To se sečtou veškerá, a píšu-li veškerá, tak míním i ta nejpitomější, přání jednotlivých pánů ministrů, ta se následně o něco seškrtají a znovu sečtou. Rozdíl mezi těmi dvěma součty je pak ovčanům prezentován s fanfárami jako úspora.

V období Vaší vlády na Ministerstvu financí, od roku 2008 do 2011 a dosud, stoupl státní dluh o zhruba 607 miliard na skoro 1500 miliard. To je nárůst  skoro o 40%! A silnice jsou rozbité jako předtím, školství je v troskách, zdravotnictví jde do kytek, policie nemá na výplaty, nezaměstnaných je pořád půl milionu. Co, mimo státního dluhu, pořád roste, je počet úředníků. Už jich máme skoro 250000. Jeden ouřada na 40 obyvatel! Za první republiky to bylo 1:150. Republika byla jednou taková. A všecko fungovalo! Jediné, co dnes bezchybně funguje, je rozkrádání státu. Ale ani tam není vyhlídka růžová. Už totiž nebude co rozkrádat.

Když se zaváděly počítače, páni politici před vámi tvrdili, že jeden počítač nahradí pět úředníků. Místo toho je úředníků jednou tolik! Počítače k tomu. Polovina z nich neví, co si s těmi počítači vůbec počít.

Každá vláda shazuje vinu na tu předchozí. Přitom všecky byly „jedna za osmnáct, druhá za dvacet bez dvou“. To už se dneska ví všeobecně. Díky vám, politikům, jsme dnes tam, kde jsme: „Stojíme nad propastí, ale příští rok už budeme o krok dál!“, abych oprášil starý vtip.

Ovšem jen nadávat a neporadit, to není program, řekl kdosi.

A co tedy takhle?:

Pro začátek snížit státní aparát na 50%. Ne tak, jako doposud - propustit  tři sta úředníků a zřídit nový úřad pro 500. Tudy cesta nevede!

Těch 120.000 ouřadů, kteří se v práci zbytečně nudí, poslat štandopede do důchodu. Ne je propouštět s pětiměsíčním odstupným a pak jim ještě platit podporu v nezaměstnanosti! Do důchodu s nimi - ať se flákají doma za 40% průměrného výdělku, jako všichni ostatní důchodci. To je, jestli umím počítat, nejmíň 15 miliard ročně do státní kasy. Jen na mzdách! A to prý, na internetu se najde všecko, jeden úředník stojí stát ročně přes milion korun. Budovy, nábytek,elekřina, telefon, kancelářský papír, školení, přesčasy, náklady na služební cesty, hajzlpapír, dovolená…  to by se všecko dalo ušetřit.  A prázdné budovy pak přes spřátelené firmy lukrativně prodat. To by bylo miliard!

A taky by bylo možno konečně zrušit hromadu zbytečných státních výzkumných ústavů. Třeba Výzkumný ústav pedagogický, například. Možná by se pak dokonce i školství zlepšilo!

Peníze se válejí na ulici, jen je zvednout! Tak už, krucinál, pane ministře, seberte ochranku a jděte se po nich porozhlídnout! A přestaňte je tahat z prázdných kapes daňových poplatníků!

S vnucenou úctou PP

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | úterý 24.4.2012 1:13 | karma článku: 34,09 | přečteno: 1624x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Pánbůh a já - jak na tom vlastně jsem?

Jsem pokřtěný katolík. Hned po narození mne rodiče dali pokřtít. Protože byli také katolíci a v církvi je to rituální zvyk.

22.4.2015 v 19:01 | Karma: 14,11 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

Všichni v těchto dnech začínají vzpomínat, jak Amíci osvobodili Plzeň. A tak jsem si taky zavzpomínal, co si z těch dní vlastně vůbec pamatuju. V Plzni jsme totiž tenkrát bydleli. Mimochodem, v zajímavém bytě. V jednom pavilonu dnes Fakultní nemocnice na Borech. Nad námi byla pitevna a pod námi márnice.

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

10.9.2013 v 17:51 | Karma: 14,69 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

Časy se mění, zpívá se ve známé písni. Nečas zmizel z obrazovek i z Blesku, Schwarzenberg už není ministrem zahraničí a Karolina Peake je taky ze scény.

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak teď už se to určitě s opravou dálnice pohne kupředu!

Televize nás informovala, že na devíti kilometrech opravované dálnice u Velké Bíteše se pohybovalo slovy pět pracovníků té firmy, která má úsek na starosti. Reportéři měli kliku. Já jsem už zažil, že tam nebyl vůbec nikdo. Následně nás pan ministr dopravy seznámil s tím, jakým způsobem s liknavou firmou zatočí: Nainstalují se kamery, které budou dění na dálnici sledovat. Hezky česky – budeme si moct na internetu kdykoli zkontrolovat, jestli se těch pět chlapíků opírá o lopatu řádně – s ohledem na bezpečnost práce. Pokud ovšem ty kamery někdo čile neukradne

24.7.2013 v 22:33 | Karma: 20,97 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Slunečný začátek týdne ve středu vystřídají přeháňky. O víkendu bude bouřit

13. května 2024  6:20,  aktualizováno  7:18

Počasí v Česku bude zpočátku týdne slunečné a s maximálními teplotami až do 25 °C. Změna ovšem...

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  13.5 7:14

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Americký voják zadržený ve Vladivostoku se odvolal proti vazbě

13. května 2024  6:43

Americký voják, kterého na začátku tohoto měsíce zadržely úřady ve Vladivostoku na ruském Dálném...

V Litvě volí prezidenta, do druhého kola postupují Nauséda a Šimonytéová

13. května 2024  6:36

V druhém kole litevských prezidentských voleb se utká dosavadní hlava státu Gitanas Nauséda s...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik