Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připravuje cashback comeback?

Nijak zvlášť využívaná služba má šanci vstát z popela nezájmu. Stanou se obchody alternativou k bankomatům?  

 Miluju cashback! Nemám totiž moc ráda v peněžence hotovost. Jenomže jsou chvíle, kdy se to ukazuje jako velmi nepraktické. Možná to znáte z vlastní zkušenosti – když děti potřebují nějakou tu hotovost do školy, třeba na lístky do kina, nikdy to neřeknou dva dny předem. Vždycky se to dozvíte na poslední chvíli, v lepším případě večer před termínem odevzdání, nejčastěji ale v den D ráno. V naší vsi není bankomat takříkajíc na doběhnutí. Ale mám blízko obchodníka, který nabízí cashback. Naštěstí. Už mnohokrát zachránil mou čest fungující matky.

Vlastně moc nerozumím tomu, proč se tahle služba v Čechách nijak zvlášť neujala. Ne že by byla úplně mrtvá, ale v porovnání s výběry z bankomatů je to taková polomrtvolka, přestože je tu k dispozici už devět let.

To, co mají různé národy společné, jsou specifika. Česko není výjimka – má je taky. A tak se tu nechytají některé věci tak dobře jako jinde. Když jsem se dívala na různé internetové diskuse, zdálo se mi, že si cashback oblíbili hlavně lidé, kteří strávili nějaký čas právě mimo Česko. Možná je to v tom, že se (soudě podle debat na webu) docela často potýkáme s tím, že pokladní nevědí, jak s cashbackem pracovat. Pak se ovšem fofrem vytrácí hlavní výhoda – rychlost. Zřejmě to v cizině umějí zaměstnancům líp vysvětlit…

Možná je zakopaný pes v tom, že nechceme nakupovat nějaké to něco za tři stovky jen proto, abychom si mohli vybrat patnáct set. Je fakt, že vybrat si bez nákupu, by pro klienta bylo příjemné, ale otázka je, jestli by to dávalo smysl i z pohledu obchodníka. Jeho živobytím není dělat bankomat, ale prodávat své zboží. Případné zvýšení limitu by zřejmě vedlo k tomu, že by obchodníci museli držet větší hotovost. Pro malé obchody by to mohl být problém. Navíc nejde jen o množství peněz, ale také o to, aby byl v pokladně  dostatečný počet vhodných bankovek. Obchodník by měl profitovat primárně z bezhotovostních plateb, protože se díky nim nemusí starat o hotovost, což je docela drahé a náročné.

Jak píše Olga Skalková na ihned, řada bank by ráda cashback pořádně rozjela. Je to logické. Nestojí je to tolik jako bankomaty. Nejde jen o instalaci přístroje, ale i náklady na bezpečnost při převozu peněz a podobně. Pro banky, které síť bankomatů nemají, se tak jeví oživení cashbacku jako dobrý způsob, jak klientům dodat hotovost a zároveň ušetřit. Zdá se, že banky, které bankomaty nemají vůbec, anebo jich provozují jen málo, našly cestu, jak se dostat z možné šlamastyky drahých výběrů, která tu hrozí kvůli nové regulaci EU. Pracovat s hotovostí je totiž velmi drahé a především malé, tzv. nízkonákladové banky tyto náklady logicky nést nechtějí. Nízkonákladovost by rázem byla ta tam. Pro velké banky není problém se přidat.

Jak říkám, mám cashback ráda. Jenom mám pořád takový pocit, že tím, kdo by měl pečovat o hotové peníze a pro zákazníky je zajišťovat, jsou hlavně banky. Mají na to systémy, procesy, zkušenosti, trezory a další technické vybavení; vědí, jak hotovost na pokladnách řídit, kolik jí tam má být a kdy. Samozřejmě jsou dávno pryč časy, kdy se peněžní domy (sic!) staraly o celý tok hotovosti samy. Dnes velkou část práce odvedou bezpečnostní firmy. Ovšem pořád se to odehrává v rámci bankovního sektoru. Přenášet tuto odpovědnost na obchodníky mi nepřijde úplně fér, ale třeba se jim to bude líbit. Zatím jsem slyšela hlavně bankovní hlasy, které mimo jiné říkají, že je potřeba zvýšit motivaci obchodníků. Zřejmě je dosud cashback neoslnil. Pod tlakem se prý tvrdí diamanty. Snaha ušetřit na nákladech a zároveň zajistit potřebnou službu pro zákazníky nepochybně přinese zajímavou kreativitu v marketingové komunikaci, které se cashbacku doposud moc nedostávalo.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Petrovová | pondělí 20.7.2015 14:05 | karma článku: 12,14 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Marie Petrovová

Bankomat do každé obce nad 1000 obyvatel

Čínský kapitál se hrne do Čech. Dokonce si brousí zuby na bankovní spojenectví odrážející nostalgii po někdejším mocnářství.

1.4.2016 v 9:58 | Karma: 13,95 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ekonomika

Marie Petrovová

Opravdu chtějí letos klienti masově měnit banku?

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK touží klienti především po levných účtech a dobře úročených vkladech.

18.3.2016 v 6:57 | Karma: 18,03 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ekonomika

Marie Petrovová

Ženich si pro ZUNO k oltáři nepřišel. Proč?

V rakouské centrále Raiffeisen se už pomalu těšili, že internetovou dcerku Zuno strčí pod ruský čepec, ale nevyšlo to. Ruská bankovní skupina Alfa od dohody o převzetí odstoupila.

4.3.2016 v 11:29 | Karma: 13,81 | Přečteno: 527x | Diskuse| Ostatní

Marie Petrovová

Plíživý evropský komunismus

Evropská komise chce regulovaný bankovní účet. Hloupost, nebo začátek bankovní inkluze? Zdá se, že už máme kandidáta na slovo roku...

26.2.2016 v 9:38 | Karma: 20,75 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Marie Petrovová

Císařovy inovativní šaty

Začátek roku přinesl nové reklamní spoty několika bank, začínají se sbírat různá ocenění za rok minulý. Já jsem se podívala na to, co přinesly banky od začátku roku nového klientům.

19.2.2016 v 11:57 | Karma: 11,91 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1235x
Bývalá ředitelka komunikace v Komerční bance a v GE Money Bank. Dnes žena, která se po mnoha letech v korporátním prostředí, rozhodla postavit vlastní podnikání. Fascinují mě české ženy, které zvládnou to, co snad nezvládne žádná jiná žena na světě. Jen mám pocit, že to pro ně není tak úplně dobře. A pokouším se to změnit. Kromě toho mě baví pozorovat s odstupem několika let svou někdejší profesi.

Seznam rubrik