Bankomat do každé obce nad 1000 obyvatel

Čínský kapitál se hrne do Čech. Dokonce si brousí zuby na bankovní spojenectví odrážející nostalgii po někdejším mocnářství.  

Číňané se totiž rozhodli koupit od rakouské matky tuzemskou spořitelnu. Nejspíš si na sociálních sítích přečetli, že je to hodná dcera, která posílá mamince dárky k MDŽ. Abychom jim však nekřivdili a nenařkli je jen z touhy po dárcích - mají totiž pro spořku vlastní rozvojový plán – pobočku a bankomat do každé obce nad 1000 obyvatel. Konkurence bledne závistí, mladí, štíhlí vztekle dupou po svých brýlích. Ba dokonce to konkurenci stmelilo natolik, že si mohl dupnout i tlusťoch od vedle.

Nikdo totiž doteď neměl dost fantazie. Čeští bankéři nás pořád krmili historkami o nákladech na zřízení jednoho bankomatu, o nárocích na bezpečnost nebo o tom, jak je drahé provozovat pobočku. Číňané si něčím takovým vůbec hlavu nelámali. Jednak mají tolik peněz, že by si ty dcerky tady mohli koupit všechny a jednak přišli se super nízkonákladovým modelem, který se nepochybně stane hitem evropského trhu. Možná dokonce takovým, že si ho pořídí i některé banky, které se dosud chlubí hlavně internetovou flexibiltou, kterážto je ale občas, jak víme z televize, spíše z říše pohádek.

Číňané totiž vyvinuli jednoduchý plastový model bankomatu, ale v luxusním provedení. Od opravdového je prakticky k nerozeznání. Má jedinou nevýhodu, že je připojený pouze do sítě elektrického vedení. Díky tomu krásně barevně bliká. Zatím se neumí připojit do té druhé sítě, protože ta propojuje data a ta jak víme, jsou v čínském kalendáři jiná. Pozná se to podle rozdílného dne oslavy nového roku. Ale i s tímhle detailem si noví zájemci o spořitelnu poradili. Po zadání jména na klávesnici pokladník zkontroluje stav účtu a vydá hotovost; než transakci vyřídí, na displayi bude klientům mávat na pozdrav roztomilá zlatá kočička. Nezbytná přítomnost pokladníka je také důvodem, proč musí být u každého bankomatu pobočka.

Pro většinu analytiků byla zpráva o prodeji spořitelny překvapením, protože se domnívali, že se Číňané zajímali o banku z americké skupiny. Ukázalo se, že jde opět, jak už to v Česku bývá, o chybný překlad. Číňané totiž říkali, že mají money a chtěli by je utratit za nějakou bank. Na obranu zaskočených analytiků je třeba říct, že když mluvili o bank, rozhodně nikdo nečekal, že by to mohlo být o spořitelně. Užijte si Apríl!

Autor: Marie Petrovová | pátek 1.4.2016 9:58 | karma článku: 13,95 | přečteno: 610x