Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zneužívání nezaměstnaných v Česku bude horší, než jsme si mysleli

Situace nezaměstnaných je horší, než by se mohlo na první pohled zdát. Tedy v Česku. Česká vláda pro ně chystá nové "speciality", které však paradoxně ohrozí celý stát.

 

       Nezaměstnaní nebudou - podle návrhu poslankyň Lenky Kohoutové a Ivany Řápkové - pouze zametat chodníky. Budou pracovat i v rozmanitých oborech - ve školách, v nemocnicích... Ano, přátelé. Na poloviční úvazek. Samozřejmě v rámci veřejné služby, tzn. - zdarma.

       Takto budou pracovat všichni nezaměstnaní už po dvou měsících nezaměstnanosti. Samozřejmě se to týká také občanů, kteří již dávno nejsou v evidenci pracovních úřadů, a pobírají dávky v hmotné nouzi. V tom tedy můžete být klidní - dotkne se to také JICH. 

       Oprava (po podnětu z diskuse - ještě jednou děkuji): chtěla jsem napsat - týká se to také občanů, kteří již nepobírají podporu od úřadů práce. V jejich evidenci samozřejmě jsou. Musí být - je to pro pobírání dávek v hmotné nouzi podmínka.

       Budete (či budeme? Čert nikdy nespí, že!) tedy zametat společně. Vypomáhat ve školách, špitálech, a nejen to. Máme provádět též různé práce, které dosud prováděli "zaměstnanci švarcovního systému", zejména cizinci. Nu, jde často o práce trochu těžší - výkopy, čištění kanálů a podobně. Ale pocit, že můžem pracovat všichni společně, absorbovat mezi sebe tmavší spoluobčany a navíc tak nějak nádherně, svobodně zadarmo... ! To je povznášející.

     

       Je zde jistá paralela s minulým režimem: v období tzv. normalizace pracovali odpůrci režimu v kotelnách, jezdili s jeřábem či bagrem, nimrali se v hydrologických či geologických vrtech, spali v maringotkách - i když měli třeba akademické vzdělání, byli nadějnými spisovateli a podobně. Nepřehlédnutelný rozdíl tady je: v minulém režimu za to dostávali peníze.

 

       Proč jsem napsala, že novelou zákona může být ohrožen celý stát?

       Představte si například přítomnost nekvalifikovaných sil tam, kde si je přejí autorky novely: v nemocnicích a školách. Představte si ohromný průtok nezaměstnaných - kterých je cca 400 000 (a bude víc) - nejrůznějšími obory. Stálí zaměstnanci budou odsouzeni k neustálému zaučování neznámých a neprověřených sil. Ty budou po zaučení střídány jinými...

       Mnohým zaměstnavatelům (o obcích nemluvě) se vyplatí zrušit placená pracovní místa a přijmout zdarma nezaměstnané. Dá se očekávat - logicky - že nezaměstnanost vzroste ještě víc, než diktuje šílený kapitalistický trh. Staneme se státem zdarma pracujících občanů. Tedy - to tu ještě nebylo, a pochybuji, že někde ve vyspělých zemích může být.

       Kromě hrozícího gigantického chaosu je zde, pochopitelně, fakt, že nikdo nemůže být nucen k práci bez odpovídající odměny. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale to bylo možné jenom v otrokářských systémech, později v koncentračních táborech (konečné řešení otázky nezaměstnaných!?), v gulazích, a v minulém režimu u politických vězňů a oddílů PTP. Další případy mně na mysli netanou.

       Otázkou protiústavnosti nucených prací jsem se už zabývala - v blogu "Podpora v hmotné nouzi je zakotvena v Ústavě ČR. Nucené práce ne".

 

       A proč se nepodívat na to, kdo novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi navrhl? Ano, vždyť se nebojme být konkrétní a adresní.

       O osobě Ivany Řápkové, která byla starostkou, posléze primátorkou Chomutova, snad není třeba psát. Proslula zabavováním dávek sociální podpory přímo při jejich výplatě (teď ovšem postupuje plošně proti nezaměstnaným, protože dál už nemá přece jen odvahu? a ani schopnost? problémomovou skupinu odlišit), aférou s pronájmem areálu  Kamencového jezera (za pakatel stranickému kolegovi Fojtíkovi), i studiem plzeňských práv přímo u Milana Kindla, kterému rok po ukončení svých "studií" udělila cenu Jiřího Popela pro významné občany Chomutova. Ze svých "studií" si nepamatuje jména přednášejících, což se ovšem řádným studentům nestává...

       A Lenka Kohoutová? O rok starší než Řápková (44 let), v Poslanecké sněmovně PČR je také od května 2010. Kandidovala za volební kraj hlavního města Prahy. Zde má také dvě kanceláře, a zaměstnává tři asistenty. Její dosavadní zaměstnání? Posuďte sami:

Zaměstnání
Pracovní zařazení:
* 2005 – 2010 BPT Bezbariérové pracoviště tolerance - ředitelka společnosti
* 2007 – doposud Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením - zakladatelka, předsedkyně právní rady

       Víc jsem tedy nenašla.


Nemůžeme se ale dál koukat na to, že vyplácíme nejrůznější dávky a nenutíme lidi pracovat. To vidím jako problém. V jiných státech zavádějí brigády a podobné činnosti právě proto, že je potřeba lidi aktivizovat. Pokud člověk zůstává déle než tři měsíce nezaměstnaný, ztrácí veškeré pracovní návyky. A to je špatně. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/nezamestnani-civilkari-pomohou-trhu-prace-rika-spoluautorka-zakona-1io-/domaci.aspx?c=A110816_204536_domaci_brm

       Tato dáma nám v rozhovoru na pro iDNES zcela vážně a starostlivě sděluje: "Nemůžeme se dál koukat na to, že vyplácíme nejrůznější dávky, a nenutíme lidi pracovat. To vidím jako problém. V jiných státech zavádějí brigády a podobné činnosti právě proto, že je potřeba lidi aktivizovat. Pokud člověk zůstává déle než tři měsíce nezaměstnaný, ztrácí veškeré pracovní návyky. A to je špatně."

       Kromě toho, že by mě zajímalo, co ví zastupitelka hlavního města Prahy o nezaměstnanosti v jiných regionech Česka, chtěla bych se se zájmem pozeptat, jak je na tom s pracovními návyky? Vytvořila si je někdy? A jak asi vypadají u ředitelky společnosti BPT?

       Kde se učila odpovědnosti ředitelka společnosti, v níž chybné rozhodnutí nemá žádné vážnější dopady? Společnosti, která těží z dotací jakéhosi JPD3 a Evropské komise?

       Vypadá to - žel - že paní Kohoutová, zdravorní sestřička, píše zákony "na zkoušku"; má pocit, že to je nějaká hra - jako v jejím předchozím "zaměstnání". A dělá celostátní pokus s desetitisíci nezaměstnaných v ČR. Vždyť sama říká zjevně nejistě: "vše ukáže čas".

 

       Jak dlouho si necháme poroučet od těchto a podobných všeználků, přátelé?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Petrová | čtvrtek 18.8.2011 21:25 | karma článku: 28,78 | přečteno: 2483x
  • Další články autora

Jana Petrová

Pane Okamuro, citovat Murraye nebyla dobrá volba

Pane Okamuro, patříte již dlouho mezi moje oblíbené blogery. Na Váš blog "Sociální programy vyrábí podvodníky a lenochy" však dosud nevěřícně zírám. To myslíte doopravdy vážně?

13.4.2013 v 22:39 | Karma: 30,18 | Přečteno: 2859x | Diskuse| Společnost

Jana Petrová

Globální oteplení. A ochlazování Evropy

Když se dívám z okna na zasněžené střechy protějších domů, říkám si, že by bylo správné na chvíli se zastavit a zamyslet se nad neobvyklým vývojem počasí. U nás, ale vůbec i v Evropě...

31.3.2013 v 21:09 | Karma: 18,09 | Přečteno: 2127x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jana Petrová

Pan Miloš Zeman jako zlatý plod demokracie. Skloňme hlavy níž.

Demokracie, jen když se to hodí. Demokracie jen pro někoho... To je od plesnivého sametu ten problém. Stále platí - jako za minulého režimu: jsme si rovni, ale někteří jsou rovnější.

5.2.2013 v 21:22 | Karma: 31,94 | Přečteno: 1738x | Diskuse| Společnost

Jana Petrová

Volby a primitivnost myšlení v ČR

Proběhlo první kolo přímých prezidentských voleb. A jsme zase tam, kde jsme byli - přinejlepším. Češi chtěli změny v politice, chtěli se zbavit korupce, chtěli lepší zítřky. Pak vypnuli mozek a v nadprůměrném počtu se dostavili k urnám...

18.1.2013 v 21:33 | Karma: 19,37 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Jana Petrová

Matka pachatele z Newtownu nebyla učitelka. Ani sběratelka zbraní

Policie prohledává dům, kde mladík žil. Něco tuší o motivech, které snad měl, když šel v Newtownu do školy střílet děti. Ale veřejnost neví zatím nic. Škoda. Možná by to světu pomohlo k poznání...

17.12.2012 v 23:50 | Karma: 20,12 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2945x
Definovat člověka je stejně nemožné, jako definovat Boha.
..
Ale pro úplnost: jsem ekolog. V tomto povolání a na této planetě se dá myslet pozitivně jen dosti těžko. Dle možností se ale budu snažit.
.
Stav sluneční aktivity a geomagnetického pole Země:
.

Slunce: Geomagnetické pole:


Zdroj NOAA


Podrobné a nejnovější údaje o zemětřesení
ZDE