Česká pasivita má nové alibi: "biblickou" pokoru

Byla schválena důchodová "reforma". "Reforma" zdravotnictví též. Ačkoliv miliardy jedním koncem lejeme a z druhého jsou zbůhdarma míjeny, a nejen to - jsou prostě kradeny - zavládlo bezvětří. Demonstrovat nikdo nevyšel.

 

       Když jsem se nad tím pozastavila (v předešlém blogu), dostalo se mně v diskusi šokujících věcí. Tedy - "vysvětlení", které mně bylo novinkou: potřebujem víc pokory. A dokonce tam bylo zmíněno, že Bible nás nabádá k chudobě.

       Vidím dvě možnosti, a obě pravděpodobné. Buď je to nová taktika těch zaplacených diskutujících (u mě v diskusi působili v dojemné souhře - nicky Vrah (!), Dolch a Bouše). A nebo nové alibi českých zbabělých a lenochů.

       Probudili se k "víře", k "pokoře". Aby se nemuseli namáhat. Zvednout ty zadky ze židlí, z pelechů a od televize. Pokorně skloní své hlavy před jakoukoliv vrchností a zaprodají své děti do dluhů. A udělají z nouze ctnost.

 

       Tak abyste to neměli tak snadné, zatuchlí tvorové: Bible není kniha zbabělých útěků. Laciných smírů a teplých pelechů. Vůči komu chcete žít pokoru? Vůči zlodějům? To jste to dopracovali!

       Chcete snad po mně, abych v té knize zalistovala? Vlastně ano, chcete, Dolch mně to doporučuje. Tak tedy - čtěte to celé, nejen Matouše, a nejen verš, který jste napsal, Dolchi. Ten je hezký a ctím ho. Však také nepíšu o tom, že byste měli cosi v Česku vykonat z pouhého strachu. Strachu o sebe.

       Podívejte se k Izaiášovi, ten je do naší doby jak dělaný. Cituji přímo:

       "... Učte se činit dobro. Hledejte právo, zastaňte se znásilňovaného, dopomozte k právu sirotkovi, ujímejte se pře vdovy..." (Iz 1,17)

 

       Tohle vám tedy předkládám. Nevím, jak se s tím popasuje vaše svědomí. Já jsem dospěla k závěru - a je to můj názor, přátelé - že pokora v našem českém případě není tak zcela na místě.

       Snášet chudobu když to není nezbytné, jen proto, aby druhý mohl krást, podvádět a ničit lidem životy? - promiňte. Na to nemusí být člověk věřící, aby pochopil, že tohle asi "košer" nebude. 

      

      

             

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Petrová | úterý 28.6.2011 23:37 | karma článku: 22,89 | přečteno: 1461x