Svoboda

Nic proti demokracii, je to nejlepší systém pro řešení společných záležitostí. Jen není vhodný pro záležitosti individuální, jako je chození do lesa.

Svoboda – přijde skupina lidí do lesa a každý si jde, kam chce. Kdokoliv si to rozmyslí, jde jinam.

Svoboda – někdo nechce jít sám a domluví se s jinými, že půjdou spolu. Když už se někomu společná cesta nelíbí, odtrhne se.

Nesvoboda – vůdce určí, kudy se půjde a nikdo se nesmí odchýlit. Všichni drží hubu a krok (až na vůdce :-).

Demokracie – lidé si demokraticky zvolí vůdce. Vůdci zjistí kam kdo chce jít. Vůdci demokraticky určí, kam se půjde. Vůdci mohou určit i více cest. Nikdo se nesmí odchýlit. Vůdci vyberou peníze na cestu, aby nemusel jednotlivosti zařizovat každý jednotlivě, díky tomu ušetří. Připustí-li se náhodou odchylka, vybrané peníze na cestu se nevracejí. Když už je nesporné, že cesta se někomu nelíbí, tak hledá podporu u ostatních, zda se jim také nelíbí. Jakmile mají dostatečnou podporu, upozorňují vůdce. Vůdci analyzují situaci a navrhují řešení a demokraticky se o něm rozhodují (vůdci). Když se vůdci nejsou schopni domluvit, dohodnou se (vůdci), že turistická skupina si smí zvolit nové vůdce. Nějak tu demokracii neumím popsat jednodušeji a nebude to jen v mé neschopnosti dobře psát.

Předpokládám námitku, že dobře vybraný a moudrý vůdce vybere spíše lepší cestu, než bych vybral já sám. To je pravda, pokud vůdce přesně ví, jakou cestu chci. A také demokracie nepřikazuje, aby všichni šli stejnou cestou. Demokracie připouští různé cesty. Mohu navrhnout, ať si každý jde kam chce, skupina to schválí a všichni mohou chodit po lese k se jim zachce. Už to kulhá. Už celek rozhoduje, zda na svobodu mám, či nemám nárok.

Možná není demokracie vhodná nejen pro chození do lesa, ale ani pro chození do divadel, do kin, sledování televize a jiné. Mně to přijde stejné. V těchto záležitostech už kolektiv rozhodl, že na svobodu nárok nemáme a všichni jsme povinni podporovat společné "dobro":

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism, Institut umění - divadelní ústav, Intergram, OSA, Česká televize, Český rozhlas, Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultury...

Autor: Ivo Petrouš | pátek 8.11.2013 10:14 | karma článku: 8,08 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Ivo Petrouš

Knihy, které ovlivnily můj svět II

10.10.2022 v 19:53 | Karma: 10,49

Ivo Petrouš

Requiem za stan

28.5.2020 v 21:30 | Karma: 22,21