Fenster politik

Velké evropské události začasté počínají v Čechách, konkrétně v Praze, a zpravidla takzvanou defenestrací. Tak cituje jedna z postav cimrmanovské hry Blaník z mistrova spisu Die Fenster politik.  A má recht.

Tak tenhle citát mi naservírovala paměť, když jsem stál na Malostranské mostecké věži, díval se na hradní panorama a chystal se na focení. Totiž prohlédnete-li si hrad pozorně, objevíte budovu s jasně červenou střechou, nacházející se vpravo dole od hlavní věže chrámu sv. Víta. Jde o Starý královský palác, z jehož oken v druhém patře byli svrženi královští místodržící. 

Nicméně to nebyla první událost takového druhu. 

Historicky první česká defenestrace se stala na počátku patnáctého století a je považovaná za počátek husitských válek. Ozbrojený dav, nabuzený kázáním Jana Želivského, údajně za asistence i samotného Jana Žižky, při ní vyházel konšely z oken novoměstské radnice. A kdo se nezabil při pádu, toho lidé utloukli na zemi. Stalo se tak kvůli neúspěšné žádosti o propuštění vězněných stoupenců přijímání podobojí, což se nám, moderním profesionálním bezbožníkům, může zdát jako zoufale malicherná záminka k zavraždění třinácti lidí. 

Nicméně nicotná není, protože otázky náboženského vyznání byly jedním z hlavních témat té doby. A tyhle důvody stály i za defenestrací o mnoho známější, jež se udála o dvě stě let později.

Při této druhé ( vlastně třetí, ale nechte to být ) defenestraci roku 1618 nikdo nezemřel. Což je s podivem, protože dva místodržící spolu s jedním písařem byli svrženi z šestnáctimetrové výšky, z kanceláře ve Starém královském paláci na Pražském hradě. 
Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka a Jaroslav Bořita z Martinic byli v prudké hádce obviněni příslušníky českých stavů z velezrady a odsouzeni v improvizovaném soudním líčení k trestu smrti  vyhozením z okna. Ke všeobecnému překvapení však přežili a tak po nich bylo frustrovanými šlechtici navrch vypáleno z pušek několik kulí, ovšem také bez účinku. 

K tomu poznamenává Cimrman: „vyvázli bez vážnějšího zranění, čímž celé defenestraci ubrali na efektu a diváky vysloveně zklamali.“

Třetí defenestrovaný, písař Filip Fabricius, se k celému výjevu připletl náhodou a stal se tak náhodným obětním beránkem. Je nutno ale poznamenat, že ze všech tří dopadl nejlépe a po pádu byl schopen odejít celkem v pohodě po svých. Vzpomíná se však, že dopadl „velmi rozmrzen“ ( což se dá pochopit ). Po svém útěku z Prahy do Vídně obdržel velevtipný šlechtický titul „von Hohenfall“, neboli pán "z Vysokého Pádu". 

Zajímavý životní oblouk se však klene nad Bořitou z Martinic. Dá se říct, že tento pán jaksi mimochodem otevírá i uzavírá třicetiletou válku. Stal se prvním, koho ( jak po letech vzpomínal Vilém Slavata ) „ po hlavě z okna ven do hlubiny zámeckého příkopu vyhodili“, čímž bylo de fakto odstartováno povstání českých stavů, vrcholící o dva roky později fiaskem českých vojsk v bitvě na Bílé hoře. Tato se tak zlatým písmem zapsala jako jedna z nejslavnějších českých proher. 

Zatím ale byl Bořita „.. z pušky postřelen a pádem tím potlučen, divotvorně byl při živobytí zachován a uprchl do Mnichova a do Pasova nikoliv bez nebezpečí. Statky jeho od stavů zabrány a on sám za nepřítele vlasti vyhlášen.“

Osud mu však měl tyto útrapy bohatě vynahradit. Po porážce stavovského povstání se Bořita vrátil do Čech a rychle stoupal po kariérním žebříčku. Byl karlštejnským purkrabím, dvorským maršálkem, nejvyšším sudím, nejvyšším komorníkem, nejvyšším hofmistrem a nejvyšším purkrabím. Podruhé se oženil. Pak potřetí. A ještě jednou. 
Úctyhodný postup završil povýšením do stavu říšských hrabat. 

Mezitím uplynulo třicet válečných let. 

A při jedné z posledních bitev té dlouhé války, v níž na sklonku roku 1649 Prahu dobývala švédská vojska, byl tento muž poraněn a zajat. Stal se tak tím, kdo symbolicky třicetiletou válku zahájil i ukončil, když jí přežil o pouhý jeden rok.

Autor: Petr Nutil | sobota 28.2.2015 0:58 | karma článku: 13,29 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Petr Nutil

O městech chudobných a nečistých

27.5.2015 v 13:04 | Karma: 16,84

Petr Nutil

Na vesmírné frontě klid

10.5.2015 v 17:17 | Karma: 7,55

Petr Nutil

Tichá monumentalita strahovská

1.4.2015 v 1:20 | Karma: 11,81

Petr Nutil

Santini – básník architektury

16.3.2015 v 1:28 | Karma: 14,16